En Sıcak Konular

3.iddianamede kim neyle suçlanıyor?

5 Ağustos 2009 21:13 tsi
3.iddianamede kim neyle suçlanıyor? Ergenekon davasının 3.iddianamesinde MGK eski Genel Sekreteri Tuncer Kılınç, İbrahim Şahin, Prof. Kemal Gürüz ve Haberal için istenen cezalar belli oldu.

Mahkemece kabul edilen üçüncü ''Ergenekon'' iddianamesinde, tutuksuz sanıklarından eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın 25 ile 49 yıl, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün 18,5 ile 35,5 yıl, emekli Orgeneral Münür Kemal Yavuz'un da 12 ile 27 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istendi.

İddianamede, tutuksuz sanık eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün ''silahlı terör örgütü kurma veya yönetme'' ile ''devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme'' suçlarından 18,5 ile 35,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Tutuksuz sanık eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç'ın ''silahlı terör örgütüne üye olma'', ''devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme'', ''açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etme'', ''devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma'' suçlarından 25 ile 49 yıl arasında hapisle cezalandırılması istenen iddianamede, tutuksuz sanık emekli Orgeneral Münür Kemal Yavuz'un ''silahlı terör örgütüne üye olma'' ve ''devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme'' suçlarından 12 yıldan 27 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebinde bulunuldu.

-AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET-

İddianamede, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in ''Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması talep edilirken, ayrıca ''silahlı terör örgütü kurma veya yönetme'', ''sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alınması, taşınması, bulundurulması'', ''tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme'', ''devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme'', ''açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etme'', ''hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek'' suçlarından 30,5 ile 61 yıl arasında hapisle cezalandırılması istendi.

Tutuklu sanık Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın ''Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Haberal'ın ayrıca ''silahlı terör örgütü kurma veya yönetme'' suçlarından da 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talebinde bulunuldu.

İddianamede, tutuksuz sanık Yalçın Küçük'ün ''Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle ''silahlı terör örgütü kurma veya yönetme'' ve ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'' suçlarından da 15,5 yıldan 27 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenildi.

Tutuksuz sanık İstanbul Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Erol Manisalı'nın ''Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile ''silahlı terör örgütüne üye olma'' ve ''hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek'' suçlarından da 8 yıldan 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İddianamede, tutuklu sanık Yarbay Mustafa Dönmez'in, ''Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, Dönmez'in ayrıca ''silahlı terör örgütüne üye olma'', ''sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alınması, taşınması, bulundurulması'', ''bıçak veya diğer aletleri izinsiz olarak satma, satın alma, taşıma veya bulundurma'', ''tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme'', ''açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etme'' ve ''hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek'' suçlarından ise 46,5 yıldan 91 yıla kadar hapse mahkum edilmesi talebinde bulunuldu.

İddianamede, eski Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in de ''silahlı terör örgütüne üye olma'', ''açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etme'', ''hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek'' ve ''hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek'' suçlarından 11,5 yıldan 31,5 yıla kadar hapse mahkum edilmesi istenildi.

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında hazırlanan üçüncü iddianameyi kabul eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince avukatlara dağıtılan tensip zabtında, tutuklu sanıklardan Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Albay Cengiz Köylü, Albay Mustafa Levent Göktaş ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in, ''silahlı terör örgütü kurma veya yönetme'' suçundan yargılanacakları bildirildi.

Tensip zabtında, sanıklar Haberal, Köylü, Göktaş ve Şahin'in, işledikleri iddia edilen diğer suçlar ise şöyle sıralandı:

''Sanık Mehmet Haberal; TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme,

Sanık Mustafa Levent Göktaş; Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, özel hayata ilişkin görüntü veya sesleri ifşa etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etme, özel hayatın gizliliğini ihlal etme, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme amacı dışında kullanma, hile ile alma, çalma ve hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme,

Sanık İbrahim Şahin; Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, sayı ve nitelik olarak vahim olan silah veya mermilerin satın alınması, taşınması, bulundurulması, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme,

Sanık eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu; Silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme,

Sanık Türk Metal-İş Sendikası Başkanı Mustafa Özbek; Silahlı terör örgütüne üye olma, açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etme ve hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme.''

Tensip zabtına göre, bir kısım tutuklu sanıkların ve müdafilerinin ''tahliye ve adli kontrolün kaldırılması'' konusundaki taleplerini reddine karar veren mahkeme heyeti, hastanede tedavi gören Mehmet Haberal da dahil tüm tutuklu sanıklara iddianamenin tebliğ edilmesi ve duruşmada kendilerini savunmak için bir istemde bulunup bulunmayacaklarının, bulunacaklarsa da ''neden ibaret olduğunun'' sorulmasına hükmetti.

 -DURUŞMAYA GELMEYECEKLERE ''ZORLA GETİRİLME'' YAZISI-

Tutuklu sanıklardan eski 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ferit Bernay ve Muhterem Bağcı'nın, mevcut delil durumu, atılı suçun vasıf ve mahiyeti, suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklulukta geçen süreleri dikkate alınarak tahliye edilmelerine karar veren mahkeme heyeti, aralarında Yalçın Küçük, Prof. Dr. Erol Manisalı, eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Mustafa Yurtkuran, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, Rıza Ferit Bernay ve eski MGK Genel Sekreteri Tuncer Kılınç'ın da bulunduğu 17 tutuksuz sanığa savunmaları alınmak üzere iddianame ve duruşma gününün tebliğ edilmesi, duruşmaya gelmedikleri takdirde de ''zorla getirilecekleri'' hususunun yazılmasını kararlaştırdı.

Heyet, davanın müştekileri Ali Balkız ve Kazım Genç ile mağdurlar Minas Durmazgüler ve Mesrob Mutafyan'ın sanık sayısının çokluğu nedeniyle daha sonra duruşmaya çağrılmalarına ve dava tanıklarının dinlenilmesinin de yine sanık sayısının çokluğu nedeniyle daha sonra düşünülmesine hükmetti.

Tutuklu sanıkların tutukluluk durumlarının 30'ar günlük süreler halinde resen incelenmesine karar veren mahkeme heyeti, bu dava dosyasının birinci ''Ergenekon'' dava dosyası ile birleştirilmesi talebi bulunduğunu belirterek, bu hususun ileriki aşamalarda düşünülmesi kararı aldı.

Sanık sayısının çokluğunu dikkate alan ve duruşmanın 7 Eylül 2009'da yapılmasına karar veren mahkeme heyeti, duruşma uzadığı taktirde devam eden günlerde duruşmanın saat 09.00'dan itibaren devamına tensiben hükmetti.

aa



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,469 µs