En Sıcak Konular

Türk-İş'in vekillere 'Kiralık işçi' lobisi

5 Ağustos 2009 13:51 tsi
Türk-İş'ten, milletvekillerine, özel istihdam bürolarına mesleki faaliyet olarak geçici iş ilişkisi kurma imkanı veren düzelemeye ilişkin görüş ve itirazlarını içeren ''Kiralık işçilik raporu'' gönderildi.

Alınan bilgiye göre, ''İnsana saygı, insan onuruna yakışır iş istiyoruz. Yeni kölelik düzeni olan kiralık işçilik kabul edilemez'' başlıklı raporda, itirazlara konu ''kiralık işçi düzeninin'', başta Türk-İş olmak üzere ''tüm işçi kesiminin karşı çıkmasına rağmen alelacele TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edildiği'' iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından meclise geri gönderilen düzenlemenin, TBMM'nin 1 Ekim 2009 tarihinde başlayacak yeni yasama döneminde görüşülmesi beklenirken, TBMM Başkanı'nın seçiminin ardından görüşüleceğinin anlaşıldığı ifade edilen raporda, ''Veto üzerine hazırlanan ikinci teklif de baştan beri süre gelen itirazlarımızı ve kiralık işçi düzeninin yaratacağı sorunları ortadan kaldırmadığı gibi Cumhurbaşkanı'nın veto gerekçelerini karşılamamıştır'' görüşüne yer verildi.

Yapılmak istenen düzenlemeyle ödünç iş ilişkisinin, mesleki anlamda geçici iş ilişkisi olarak yürütülmesine ve kanun koruması altına alınmasına çalışıldığı belirtilen raporda, Türk-İş'in yapılmak istenen bu düzenlemeye karşı olduğu vurgulandı.

Raporda, şunlar kaydedildi:

''Emek ticaretini yasal hale getiren bu düzenleme, tüm işleri ve iş kollarını kapsar nitelikte geniştir. Hiçbir iş ya da iş kolu istisna edilmemektedir. Bu yeni düzende işçilerin işverenlerden korunması mümkün değildir. İşçiler fiilen örgütlenme ve grev haklarından mahrum edilmektedir. İşçilerin çalışma ve sözleşme özgürlükleri göstermelik bir sözleşmeye emanet edilmekte ve örtülü olarak kısıtlanmaktadır. İşçinin hür iradesi ile imzaladığı varsayımına dayalı olarak kurulacağı düşünülen 'Geçici İş İlişkisi Sözleşmesi', ülkemizdeki yoksulluk ve iş bulma zorlukları göz önüne alındığında ayağı yere basmayan bir sözleşmedir.

Bu hal Anayasa'nın 'Çalışma ve Sözleşme Hürriyeti' başlıklı 48. maddesindeki 'irade özgürlüğüne' uymamakta, onu yok etmektedir. Anayasa'ya göre; 'Herkes dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetine sahiptir'. Ancak mesleki anlamda geçici iş ilişkisi özü itibari ile bu Anayasa hükmüne aykırıdır. İşçinin yaptığı sözleşme ile iradesi elinden alınmakta, herhangi bir üretim unsuru gibi değişik işverenlerin elinde dolaştırılmaktadır. Yani 'insan işçi', 'meta işçiye' çevrilmektedir.''

Yapılmak istenen düzenlemenin Anayasa'nın ''Devletin Temel Amaç ve Görevleri'' başlıklı 5, ''Kanun Önünde Eşitlik'' başlıklı 10 ve ''Ücrette Adalet Sağlanması'' başlıklı 55. maddesi ile 49. maddedeki ''Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir'' başlıklı temel düzenlemeye aykırı olduğu savunulan raporda, düzenlemenin İş Kanunu'nun işçi lehine sağladığı kimi hakları da ortadan kaldırdığı görüşüne yer verildi.

Raporda, bu konunun tüm çalışanları, yeni çalışma hayatına girecekleri ve onların ailelerini ilgilendiren geniş tabanlı ve mutlaka sosyal mutabakat ile inşa edilmesi gereken önemli bir konu olduğu vurgulandı.

''İŞÇİ SİMSARLIĞINA YOL AÇACAK''

Konfederasyon tarafından milletvekillerine gönderilen raporda, mesleki anlamda geçici iş ilişkisinin yaratacağı sorunlar şöyle sıralandı:

''-İş piyasasının düzeni bozulacak.

-İşçi simsarlığına yol açacak.

-İşçilerin sömürülmesine neden olacak.

-İşsizler istismar edilecek.

-Sendikal örgütlenmeyi engelleyecek.

-Grev hakkının kullanılmasını engelleyecek.

-İşçinin iş güvencesi ortadan kalkacak.

-İş yeri kavramı ortadan kalkacak.

-Emek meta haline gelecek.

-İşçiler kazanç konusu haline gelecek.

-İşçiler insan onuruna yakışmayan koşullarda çalıştırılacak.

-Kayıt dışı yasallaşacak.''

Raporun son bölümünde, ''Yüce Meclisimizde kiralık işçi düzenini bu ülkenin işçisine reva görülmemesini, Cumhurbaşkanımızın uyarısı dikkate alarak bu düzenlemenin reddedilmesini istiyoruz'' denildi.

aa



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,840 µs