En Sıcak Konular

Türker: Genel Seçim öne alınacaktır

5 Ağustos 2009 13:22 tsi
DSP Genel Başkanı Dr. Masum Türker, Hükümet'in ekonomiyi canlandırmak için emekli maaşlarını artırmasını, çiftçileri desteklemesini istedi. Türker, genel seçimin öne alınacağını da iddia etti.

Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türker, "Ekonomik kriz şu anda nekahet dönemine girdi. Dikkatli olmak ve gelişmeleri iyi izlemek gerekiyor. Başka ülkelerin hükümetleri, ekonomik krizle mücadele için bugüne kadar yaklaşık 10 trilyon dolar harcadı. Ancak AKP Hükümeti'nin ekonomik krizin etkilerini azaltmak için aldığı önlemlere harcadığı para, bu rakamın yanında komik kalır. Türkiye'deki vatandaşlar krizi tek başlarına göğüslüyor. Hükümet'in bu anlamda vatandaşa bir desteği yok" diye konuştu.

'İthalat patlayacak'

Döviz kurunun düştüğünü, bunun tuhaf bir gelişme olduğunu, dışarıdan getirilmiş bir paradan sözedildiğini ama herhangi bir kaynak ya da döviz rezervinde değişiklik gözlenmediğini anlatan Türker, şunları söyledi: "Döviz kurunun düşmesi kötü durumda olan ihracatı daha da düşürecektir. İhraç edilmek üzere daha önce alınan mallar da düşen kur nedeniyle ihraç edilemiyor. Türk lirasının değerli tutulması, kurun düşmesi ithalatı patlatacaktır. Suriye, Irak ve İran'a ihracat yapmamız gerekiyor, bunun için gerekli tedbirleri almamız gerekiyor. İthalatın patlaması ve ihracatın azalması çok tehlikelidir. Bu bizi IMF'nin kucağına itebilir. Şu anda Türkiye'nin IMF ile anlaşmaya ihtiyacı yok ama bu yapı devam ederse, bu durum Türkiye'yi IMF ile anlaşmaya zorlayacaktır."

'Bütçe açığı tahmin edilenden yüksek olacak'

Türker, Hükümet'e krizin aşılması için alınması gereken tedbirler konusunda uyarılarda bulundu ve "Türkiye'de ekonominin canlandırılması için emekli maaşlarının artırılması, çiftçinin desteklenmesi gerekiyor. Dar bir kesimi zenginleştirmek için ekonomik işlemlerden vazgeçilmelidir. Vergilerde de son dönemlerde de giderek sıkılaştırılmış bir denetim söz konusu. Bu da bütçe açığının tahmin edilenden daha büyük olacağının göstergesidir" diye konuştu.

'Adalet Bakanı istifa etmelidir'

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Türker, yargıdaki tartışmalara ilişkin bir soru üzerine, "HSYK toplantıları sırasında dışarıya sızdırılan haberler bilinçli ve çoğu yanlıştır. Ama bir gerçek vardır Sayın Adalet Bakanı HSYK konusunda iyi bir sınav verememiştir, istifa etmelidir" dedi.

Türker, TBMM Başkanı seçimi hakkındaki görüşlerini soran bir gazeteciye de "AKP kendi tavrını koymuştur. Anlayışına uygun bir aday seçecek. Biz aday göstermedik. Bizim milletvekili arkadaşlarımız da bireysel tercihlerini kullanacaktır" yanıtını verdi.

Hükümet'in Kürt sorunu hakkındaki yaklaşımlarıyla ilgili bir soru üzerine de Türker, Hükümet'in bütün siyasi partilerle görüşerek bir çözüm bulması gerektiğini söyledi. DSP lideri, "Hükümet samimiyse bu yaklaşım çerçevesinde çalışmalı. Ayrıca bu konuda bir devlet politikası oluşturulmalı" dedi.

'Her Türk vatandaşı en az lise mezunu olmalı'

Türker, "Milli Eğitim Bakanlığı iyi yönetilemiyor, bu yönde bir izlenim var, siz ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi: "Milli Eğitim Bakanlığı şu anda ulusal bütünlüğü sağlayacak birikimden uzaklaştırıldı. Bu da ileride üniter devleti korumayı zorlaştırabilir. DSP iktidardayken 8 Yıllık Kesintisiz Temel Eğitim Yasası çıkarıldı ve başarılı oldu. Şimdiki hedef bu zorunlu eğitimi liseleri de kapsayacak şekilde genişletmek olmalıdır. Her Türk vatandaşı en az lise eğitimi almış olmalıdır. Çağdaş, laik eğitim anlayışı yerleşmelidir. Ama son dönemlerde rövanş alma adına garip bir yaklaşımla eğitim verilmek isteniyor. Bu doğru değildir. Ulusal birliğimizi, bütünlüğümüzü koruyacak yeni nesillerin en iyi şekilde yetişmesini sağlayacak bir eğitim sistemi oluşturulmalıdır."

'Seçimlerin öne alınacağını düşünüyoruz'

Seçimlere 2 yıldan az bir süre kaldığını anımsatan Türker, DSP'nin hedeflerini de anlattı. Türker, "Seçimlere 2 yıldan az bir süre kaldı ama biz bunun daha öne alınacağını düşünüyoruz. DSP'nin tek hedefi yapılacak ilk genel seçimde parlamentoya girmektir. DSP ilk seçimde Parlamento'ya girip iktidar ortağı olmayı hedeflediği gibi, daha sonraki genel seçimde de tek başına iktidar olmayı hedeflemektedir" diye konuştu.

haber7



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,712 µs