YAŞ'ın şifresi Başbuğ'un tercihi | " /> YAŞ'ın şifresi Başbuğ'un tercihi | "/>

En Sıcak Konular

YAŞ'ın şifresi Başbuğ'un tercihi

5 Ağustos 2009 08:26 tsi
YAŞ'ın şifresi Başbuğ'un tercihi 'Yıldız Savaşları'nın şifrelerine, satır aralarına bakıldığında terfi ve tayinlerin ince hesaplar üzerine inşa edildiği çok açık. Adem Yavuz Arslan yazdı…

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Gerek Ergenekon gerekse de son dönemlerde meydana gelen sürpriz istifalar sebebiyle gözler Yüksek Askeri Şûra toplantısına çevrilmişti. Kararlar dün öğle saatlerinde açıklandı. Genelkurmay'ın web sitesindeki 'terfi, atama ve görev süresi uzatılan komutanlar' listesine bütün olarak bakıldığında bu yılki toplantıya 'Başbuğ'un damgasını vurduğunu' söylemek mümkün.

'Yıldız Savaşları'nın şifrelerine, satır aralarına bakıldığında terfi ve tayinlerin ince hesaplar üzerine inşa edildiği çok açık. Şunu da söylemek mümkün. Çok tartışılan isimlerin, kritik yerlere terfi ederek gelmesiyle asker mealen 'ben kendi gündemimdeyim' demiş oluyor.

Kamuoyu İrticayla Mücadele Eylem Planı'nda imzası bulunduğu iddiasıyla kamuoyunu aylardır meşgul eden Albay Dursun Çiçek ismine odaklandı. Fakat Çiçek'in terfisi zaten mümkün değildi. Çünkü 'deniz piyade' sınıfında bir amiral kadrosu var o da dolu. Fakat Genelkurmay'dan ekstra bir açıklama yapılmasını da 'imkan olsa terfi ederdi' şeklinde yorumlamak mümkün.

Ankara kulislerinde 'bu yılki YAŞ'ta sivil asker ilişkilerini geren yeni olaylar yaşanabilir' spekülasyonları yapılıyordu. Erdoğan'ın toplantılarda çok kısa bulunması da soru işaretlerini artırdı. Kulislere yansıyan Başbakan Erdoğan'ın hiçbir şekilde sürece müdahale etmediği yönünde. Yani atamalar, terfiler tamamen İlker Başbuğ ve ekibi tarafından şekillendi. Bir bakıma da askeri teamüller işledi. Fakat isimler üzerinde tek tek bakıldığında ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. Mesela ismi Ergenekon soruşturması sırasında gündeme gelen Diyarbakır 7. Kolordu Komutanı Bekir Kalyoncu'nun terfi ederek Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı olması önemli.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'e selam vermemek için protokolden çıkan Aslan Güner'in terfi ederek Genelkurmay 2. Başkanı olmasını da not etmek gerekli. Başbuğ'un üçüncü ve kritik tercihi de orgeneralliğe terfi eden H. Nusret Taşdeler'den yana oldu.

İlk kez harp akademileri havacılardan karacılara geçmiş oldu. Aynı zamanda Taşdeler ve Kalyoncu'nun beraber terfi etmesi orgeneral sayısının da bir artmasına neden oldu. Böylelikle Türk ordusundaki general sayısı ile Amerikan ordusundaki general sayısı neredeyse eşitlendi. Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök döneminde gündeme gelen ve 2012 vizyonu olarak adlandırılan plandan da vazgeçiliyor denebilir. Çünkü 2012 planında general sayısını azaltmak da vardı.

YAŞ kararlarında dikkat çeken noktalardan birisi de Ergenekon'da ifade veren Deniz Kurmay Albay Levent Görgeç'in tuğamiral olmasıydı. İsmi yine çok tartışılan Kayseri Garnizon Komutanı Rıdvan Ulugüler'in terfi etmesi de üzerinde durulması gereken bir konu.

Özetle sivillerin müdahil olmadığı, askerlerin kendi teamülleri içinde gerçekleştirdiği terfi ve tayinlerde ilginç bir tablo oluştu. Ergenekon soruşturması kapsamında ortaya çıkan ilişkiler ağının, bilgilerin, belgelerin Genelkurmay'da farklı algılandığı da anlaşılıyor. Son YAŞ kararlarından sonra sivil asker ilişkilerindeki çatlağın büyüyeceğini tahmin etmek de zor değil.

 



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,620 µs