müthiş teklif | " /> müthiş teklif | "/>

En Sıcak Konular

Rusya'dan Türkiye'ye müthiş teklif

5 Ağustos 2009 08:21 tsi
Rusya'dan Türkiye'ye müthiş teklif Türkiye'nin ortak olmasını istiyor. Güney Akım'ı dünya projesi olarak tanımlayan Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Sergei Ivanovich Shmatko, Ankara'nın projede ortak veya transit güzergah olarak yer almasını istediklerini söyledi.

Rusya, Karadeniz'den geçecek Güney Akım doğalgaz boru hattı projesine Rus bakana göre, ortaklık görüşü daha ağır basıyor. Yarın Türkiye'ye gelecek Rusya Başkanı Vladimir Putin'in ziyareti öncesi iki ülke enerji bakanları Başkent'te bir araya geldi. Müzakerelerde iki ülke başbakanlarının buluşmasında imzaların atılabilmesi için doğalgaz, petrol ve nükleer enerji konularında projeler netleştirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rus Başbakanı Putin görüşmesinde hükümetler arası imzaların yanında özel şirketlerden Çalık Grubu'nun geliştirdiği Samsun-Ceyhan ile doğalgaz şirketi Aksa'nın geliştirdiği gaz konusunda da işbirliği ve ortaklık imzaları atılacak.

Rusya-Türkiye ilişkileri yeni bir döneme giriyor. Yarın Ankara'daki zirvede iki ülkenin nükleer enerjinin barışçıl amaçlı kullanımı için işbirliği protokolüne imza atması bekleniyor. Yine Rusların üzerinde yoğunlaştığı Güney Akım'da Türkiye tavrını açıklayacağı kaydediliyor. Edinilen bilgiye göre, Güney Akım kapsamında Türkiye'nin Karadeniz'deki münhasır alanında sismik araştırma yapılması için bir protokol imzalanacak. Böylece boru hattı için gerekli etüt çalışmalarının önü açılmış olacak. Zirve öncesi Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rus mevkidaşı ile bir araya geldi. Toplantı sonrası Zaman'ın, "Rusya Güney Akım'da Türkiye'nin ortak mı, transit ülke mi olmasını istiyor? Bu konuda Rusya'nın beklentisi nedir?" sorusunu cevaplandıran Rus Bakan Shmatko, Güney Akım için 'dünya projesi' nitelemesini yaptı ve Türkiye'yi projede görmek istediklerini söyledi. Enerji Bakanı Yıldız da Türkiye'nin projeye ilgisinin fizibilite çalışmalarının tamamlanmasından sonra netleşeceğini söyledi. Rus Enerji Bakanı'nın verdiği bilgilere göre, Rus ve Türk özel şirketleri de anlaşmalar imzalayacak. Bunların en önemlilerinden biri, Samsun-Ceyhan petrol boru hattına Rusya'nın petrol verme taahhüdünde bulunması olarak gösteriliyor. Daha önce Moskova'nın hattın yapımına sıcak bakmadığı ifade edilmiş, Kazak petrolünün de arz güvenliği açısından yeterli olmayacağı görüşleri öne sürülmüştü. Uzmanlar Putin'in imza atması ile Samsun-Ceyhan'ın Türkiye'nin enerji terminali tezini perçinleyeceğini vurguluyor. Ayrıca, Rus Interao ve Gazprom, Aksa ile doğalgaz işbirliği için bir araya gelecek. Milli petrol arama şirketi TPAO ile Rosneft arasında da mutabakat zaptının kayıt altına alınacağı bildirildi. 

 



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,515 µs