En Sıcak Konular

Bakan Ergün: Kürt sorunu özgürlük sorunudur

4 Ağustos 2009 12:18 tsi
Sanayii ve Ticaret Bakanı Ergün, Kürt sorunun özgürlük sorunu olduğunu söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Kürt sorunu özgürlük sorunudur, demokrasi içinde çözülecek bir sorundur" dedi.

Ergün, Kanal 24 televizyonunda katıldığı bir programda yaptığı konuşmada, TBMM Başkanlığı için adaylık başvurusunda bulunan AK Parti Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin'in tecrübeli biri olduğunu ve Meclis Başkanlığı görevine seçildiği takdirde bu görevi en güzel şekilde yapacağını söyledi.

''Kürt sorununun kendi farklılığını ülkede doya doya yaşayabilmesi, ben şuyum diyebilmesi ve kendi anadilini konuşabilme sorunu olduğunu'' söyleyen Ergün, şunları kaydetti:

''Kürt sorunu denilen hadise başlangıç itibariyle farklı bir sorundu. Şimdi karşımıza devasa, başka ülkelerin ve başka ülkelerin istihbarat servislerinin el attığı, terör sorunu haline gelmiş, ciddi insan ve ekonomik kayıplarla karşı karşıya kaldığımız bir sorun haline geldi. Bugün bu meseleyi çözmek ve tarihe bırakmak zorundayız.

Genel olarak yaklaşımlar olumlu. Türkiye'de herkes elini taşın altına koymalı bu sorunun çözümüne katkıda bulunmalı. DTP'den elini taşın altına sokanlar gelsin, hep beraber elimizi taşın altına sokalım, bu meseleyi kaldıralım, kolay değil ağır bir mesele.''

Bu tür ilerlemiş sorunların tedavisinin zor olduğunu, bu sorunun çözümünde herkesin yapması gerekler olduğuna dikkati çeken Ergün, ''Kürt sorunu özgürlük sorunudur, demokrasi içinde çözülecek bir sorundur. Kürt sorununu çözerken, Türk sorunu çıkarmamalıyız. Alevi vatandaşlarımızın sorununu çözerken bir Sünni sorunu çıkarmamalıyız'' diye konuştu.

Türkiye'nin bölünmesi, idari anlamda federasyon ve özerk bölge olması gibi taleplerin kabul edilemeyeceğini vurgulayan Ergün, ''Anayasa'da etnik tanıma yerine, anayasal vatandaşlık üzerinde duruyoruz. Millet kavramı içinde kaynaşan bir yapı, en geniş manada yaşayabileceği bir yapı'' dedi.

"EKONOMİ TOPARLANIYOR"

Türkiye'de ekonominin mart ayından itibaren toparlanmaya başladığını, bunun açıklanan verilerle görüldüğünü ve herkesin ona göre hareket etmesi gerektiğini kaydeden Ergün, şöyle devam etti:

''Sanayi üretiminde, tüketici güven endeksinde ve reel kesim güven endeksinde artış var. 2009 yılında Türkiye küçülecek, yüzde 3,5 civarında bir küçülme öngörmüştük, bu revize edildi ve yüzde 4,5 civarında bir küçülmeyle karşı karşıya kalacağız, yüzde 14 gibi bir küçülme olmayacak.''

Ergün, Türkiye'nin IMF'siz de (Uluslararası Para Fonu) yoluna devam edebileceğini vurguladı.

Nihat Ergün Türkiye'nin ihracatının 30 milyar dolardan 130 milyar dolar seviyesine çıktığını, bu yıl 100 milyar dolar civarında ihracat beklediklerini bildirdi.

Küresel mali krizin etkisiyle bütçe açığına da işaret eden Ergün, ''2009 yılı bütçesi için 10 milyar lira hesaplanmıştı. Fakat 50 milyarın üzerinde 60 milyar liraya yakın bütçe açığıyla karşı karşıya kalacağız'' dedi.

aa



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,044 µs