En Sıcak Konular

Başkanlık için 4 parti 5 aday!..

4 Ağustos 2009 09:38 tsi
Tatilde olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 25. başkanını ve Başkanlık Divanı'nı seçmek için bugün toplanıyor.. Başkanlık için 5 aday yarışıyor..

Meclis yeni başkanını ararken, partiler arası uzlaşı sağlanamayınca her parti kendi adayını çıkarttı...TBMM Başkanlığı için ortak bir isim çıkmadı. Erdoğan, aday adaylarıyla ve milletvekilleriyle görüştü. AK Parti'nin TBMM Başkanlığı için adayı Mehmet Ali Şahin oldu. CHP İlhan Kesici'yi, MHP Münir Kutluata'yı DTP ise Hasip Kaplan'ı aday gösterdi...

Meclis, yeni TBMM Başkanı'nı seçmek için bugün toplanıyor. AK Parti'den TBMM Başkanlığı için Adalet eski Bakanı ve Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin aday gösterildi. CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, MHP ise Sakarya Milletvekili Münir Kutluata'yı aday gösterdi. Yarışta adaylığını ilk açıklayan Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'te olacak.

İlk tur bugün

TBMM Başkanlığı seçimlerin ilk iki turu bugün yapılacak. İlk iki tur oylamada 367 oyun bulunmaması halinde 3. ve 4. tur oylamalar yarın yapılacak. TBMM Başkanı'nın yarın yapılacak 3. tur oylamada seçilmesi bekleniyor.

Üst üste toplantılar

Başbakan Erdoğan, TBMM Başkanı adayını belirlemek için toplantı üstüne toplantı yaptı. Erdoğan sabah saatlerinde MYK'yı topladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün YAŞ üyelerine verdiği yemeğe katılan Erdoğan Genel Merkez'e dönerek milletvekillerini topladı. Bir saat süren toplantının ardından MYK'yı yeniden toplayan Erdoğan, milletvekillerinin karşısına yeniden çıkarak "MYK'da yaptığımız değerlendirme sonucunda adayımız Mehmet Ali Şahin'dir" dedi.

Oyuna gelmeyin

Erdoğan MYK ve milletvekilleri ile yaptığı toplantıda "Seçimlerde tek aday istiyorum. Başka aday çıkmamalı. Bölünmüş görüntüsü verilmemeli. Adayımızı herkes desteklemeli. Muhalefetin oyununa gelinmemeli" mesajını verdi. AK Parti eski Grup Başkanvekili Salih Kapusuz ise Şahin'in aday gösterildiğini belirterek kendisinin TBMM Başkanlığı'na aday olmayacağını açıkladı.

Kapusuz açıkladı

Kapusuz, AK Parti MYK toplantısının ardından Parti Genel Merkezi'nden ayrılırken, AK Parti'nin TBMM Başkanlığı seçimi konusunda bir süreci takip ettiğini belirterek, ''Bugüne kadar birçok çalışmalar yapıldı. Nihai olarak da bugün MYK'mız, grubumuz toplandı. Tek adayla devam konusunda ortak kanaat oluştu. Adayımız Mehmet Ali Şahin Bey, Meclisimize, demokrasimize ve ülkemize hayırlı olsun'' dedi.

Takdir Meclis’in

AK Parti Antalya Milletvekili Mehmet Ali Şahin, AK Parti'den ayrılırken yaptığı açıklamada, Başkanlık başvurusu için TBMM'ye gideceğini belirterek, şunları söyledi:

''TBMM Başkanlığı'na adaylığımla ilgili başvurumu yapacağım. Kuşkusuz takdir TBMM'nindir, Meclisimiz'de görev yapan değerli milletvekili arkadaşlarımızındır. Hakkımızda hayırlı olmasını diliyorum. Adaylık dahi son derece şerefli ve onurlu bir görevdir. Henüz adayım, eğer seçilirsem daha sonra teferruatlı bir açıklama yaparım. Şimdi sadece adaylık için Meclis’e gidiyorum, başvurumu yapacağım.''

Toptan olmadı Kesici oldu

Mevcut Başkan Köksal Toptan’ın aday olması durumunda destekleyeceğini açıklayan CHP, Toptan aday olmayınca İstanbul Milletvekili İlhan Kesici’yi, TBMM Başkanlığı’na aday gösterdi. Kesici'nin adaylığına ilişkin dilekçe, Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay ile Mustafa Özyürek'in imzasıyla TBMM Genel ve Evrak Arşiv Müdürlüğü’ne sunuldu. Kesici'nin aday olduğuna ilişkin dilekçe, CHP Milletvekilleri Ahmet Küçük ile Yaşar Tüzün tarafından teslim edildi.

MHP’nin adayı Kutluata

MHP Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, TBMM Başkanlığı’na aday oldu. Kutluata'nın adaylığına ilişkin dilekçe, Hasan Özdemir, Yılmaz Tankut ve Akif Akkuş'un imzasıyla TBMM Genel ve Evrak Arşiv Müdürlüğü'ne sunuldu. Özdemir, başvurunun ardından yaptığı açıklamada, bireysel olarak, 3 milletvekilinin Kutluata'yı Meclis Başkanlığı için aday olarak gösterdiklerini söyledi. Hasan Özdemir, Münir Kutluata'nın kendisinin de başvuru dilekçesi bulunduğunu belirtti.

Hasip Kaplan da aday oldu

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM Başkanlığına aday oldu. Kaplan, adaylığına ilişkin dilekçeyi kendi imzasıyla TBMM Genel ve Evrak Arşiv Müdürlüğüne sundu. DTP'li bazı milletvekilleriyle birlikte dilekçesini veren Kaplan, bütün partilere eşit mesafede, hepsinin katılımını sağlayan bir anlayışla Meclis Başkanlığına talip olduğunu söyledi.

Kaplan, ''Özellikle diyalog kurulması, tarafsızlığın sağlanması, Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda, Meclis Başkanının, bu dönem çok önemli bir rolü vardır. Bu rolün önemine binaen TBMM Başkanlığına adayım. Tüm adaylara başarılar diliyorum'' diye konuştu.

Köksal Toptan odasını topladı

Başbakan Erdoğan ile önceki akşam yaptığı görüşmenin ardından yeniden aday olmayacağını belirten TBMM Başkanı Köksal Toptan, sabah saatlerinde TBMM'ye gelerek bürokratlara kendisine yeni oda bulunması talimatı verdi.




Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,195 µs