En Sıcak Konular

Polisi şikayet edene tazminat geliyor

4 Ağustos 2009 09:34 tsi
Polisi haksız yere şikâyet eden, tazminat ödeyecek.... Yargıtay, polisi haksız yere şikâyet eden vatandaşı tazminat ödemeye mahkûm etti.

Kötü muamele sebebiyle hakkında suç duyurusunda bulunulan Komiser Enver Başar, ceza almamasına rağmen sırf soruşturma geçirdiği için emniyetin yurtdışı sınavlarına alınmadı. Mağdur olan komiser, hak arayışına girdi ve kendisi hakkında asılsız suç duyurusunda bulunan kişiyi 2 bin TL tazminat ödemeye mahkum ettirdi.

Yargıtay, polis hakkında 'işkence ve kötü muamele' iddiasıyla asılsız şikayette bulunanları tazminat davasıyla karşı karşıya bırakacak önemli bir karar aldı. Ceza almamasına rağmen soruşturma geçirdiği gerekçesiyle emniyetin yurtdışı sınavlarına alınmayan Komiser Enver Başar, giriştiği hak arayışı mücadelesini kazandı. Başar, kendisi hakkında asılsız suç duyurusunda bulunan M.Ç.'yi 2 bin TL tazminata mahkum ettirdi. Dava, M.Ç.'nin sonuca itirazı ile Yargıtay'a taşındı. İtirazı inceleyen yüksek mahkeme de temyiz talebini reddetti. Böylece, haksız yere suçlanan bir devlet memuru, kaybettiği hakları için açtığı tazminat davasını en üst yargı merciinden de onaylatmış oldu.

Halen görev yapan ve sık sık benzer şikâyetler yüzünden hukukî yollara başvurmak zorunda kalan polis memurları için önem taşıyan yargı kararları serüveni şöyle başladı: Enver Başar, Altındağ İlçe Emniyet Müdürlüğü Solmaz Kılıçtepe Karakolu'nda 12 Nisan 2006'da grup amiri olarak görev yaptığı sırada 04.00 sularında M.Ç. isimli vatandaş alkollü şekilde karakola geldi. İddiaya göre, şahıs buradakileri ve çevreyi rahatsız etti. Tüm iyi niyetli yaklaşımlara rağmen olay çıkarmaya çalışarak gitmemekte direndi. Karakoldaki memurlara da hakaret eden alkollü kişi hakkında polis, sarhoşluk ve çevreyi rahatsız ettiği gerekçesiyle Kabahatler Kanunu'na göre para cezası kesti.

Durumu yargıya taşıyan M.Ç. adliyedeki duruşmaya çıkarılır çıkarılmaz karakolda görevli Komiser Enver Başar hakkında görevi kötüye kullanmak ve darp iddiasıyla şikâyetçi oldu. Cumhuriyet Savcılığı şikâyeti soruşturmaya gerek duymadı. Ankara Valiliği'nce açılan soruşturma sonucunda ise disiplin yönünden herhangi kovuşturmaya gerek duyulmadığı rapor edildi. Hakkında gerek adlî gerek idarî yönden herhangi bir cezaya gerek duyulmamasına rağmen idarî soruşturma geçirmesi bile Enver Başar'a pahalıya mal oldu. Başar, şikâyet sebebiyle hakkında soruşturma yürütüldüğü için Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Yurtdışı Misyon Koruma Sınavı'na başvuramadı. Hak arayışına giren Başar, M.Ç. hakkında Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne 7 bin YTL maddi ve manevi tazminat talebiyle dava açtı. Başar dava dilekçesinde yurtdışı hizmetine giden komiser arkadaşlarının kendisinden en az 3 bin TL fazla maaş aldığını, maddî ve manevî açıdan büyük zarara uğradığını ileri sürdü.

Asliye Hukuk Mahkemesi bilirkişi olarak 4. sınıf emniyet müdürü Cengiz Gün'ü atadı. Gün'ün raporu komiser Enver Başar'ın mağduriyetini gözler önüne serdi. Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, M.Ç.'yi 2 bin TL tazminat ile mahkeme masraflarını ödemeye mahkûm etti. M.Ç. bunun üzerine davayı Yargıtay'a taşıdı. Davanın Yargıtay aşaması da geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Yargıtay kararın dayandığı kanıtlarla yasal sebeplerin, özellikle delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmediğini belirterek temyiz itirazını yerinde bulmadı.



Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,408 µs