En Sıcak Konular

'Türkiye cezbeden gelin gibi'

3 Ağustos 2009 15:59 tsi
'Türkiye cezbeden gelin gibi' 'Russia in Global Affairs' dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fyudor Lukyanov, 'Gazeta' gazetesine Rusya-Türkiye ilişkileri ve Türkiye'nin çıkarların kesiştiği nokta haline gelişi ile ilgili bir yazı kaleme aldı.

Rus uzmana göre 'Türkiye cezbeden gelin gibi'.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in 6 Ağustos'ta Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaretin sıradan olmadığını, Ankara'nın çıkarların kesişim noktasında yer aldığına dikkat çeken uzman, "Dev siyasi oyuncular Türkiye'nin desteğini kazanmaya çalışıyor. Soğuk Savaş yıllarında ABD'nin güvenilir müttefiki olan Ankara, komünizmle mücadelede NATO'nun güney karakolu konumunda idi. Sovyetlerin dağılmasının ardından Türkiye Orta Asya ve Kafkaslarda kendine yeni fırsatlar gördü. Ancak Türkiye 1997-98 ekonomik krizi ve sonrasında yaşanan gelişmelerden sonra ihtiraslı planın yanlış olduğunu gördü." tespitinde bulundu.

1996 yılında Başbakan olan Necmettin Erbakan'ın İslamcı kimliği ile öne çıktığını iddia eden Lukyanov, 28 Şubat'a dikkat çekti . Rus uzman, "Atatürk döneminden bu yana Türk askerleri laik düzenin garantörü olarak hizmet ediyor ve ülkenin siyasi toplum hayatında İslam'ın güçlenmesini hazmedemiyor. Ordu geleneksel olarak ABD ile ittifaktan yana. Örneğin, Erbakan hükümetinin devrilmesi, başbakanın İran ve Ortodoğu ülkelerine meyilli olmasından kaynaklanıyordu." ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yüzyılın sonlarının en büyük olayı ve mirası ise ABD'nin başladığı önemli jeopolitik proje Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattına Türkiye'nin katılımı olduğuna işaret eden uzman şu değerlendirmede bulundu: "Bu hatla Hazar petrolü Rusya'yı devre dışı bırakılarak Avrupa'ya taşınıyor. Avrasya'daki büyük jeostratejik oyunda daha ilk hamlede Türkiye önemli bir bölgesel güç haline dönüştü. 2002 yılında Ankara'da iktidara ılımlı İslam yanlısı Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) geldi. Bu partinin başkanlığını ise Recep Tayyip Erdoğan yapıyor. AK Parti ile Türkiye uluslararası arenada kendi çıkarlarını net şekilde formüle etmeye başladı. Ankara çok ısrarla Avrupa Birliği'nin (AB) kapısını çalıyor, ülke içinde reformlar yapılıyor ve AB'den netlik isteniyor. Diğer taraftan da, Türkiye Amerika ile arasına mesafe koyuyor. Ankara, Irak'a karşı ABD'nin düzenlediği operasyona katılmayı reddetti. Çünkü Türkiye tüm komşularıyla, İran, Suriye'den Suudi Arabistan ve İsrail'e kadar tüm ülkelerle normal ilişkilerden yana."

Moskova Ankara'yı ilgi ile izliyor

Türkiye'nin sahip olduğu jeopolitik konumun elini çok güçlü kıldığına dikkat çeken Lukyanov, Rusya dahil tüm Avrasya coğrafyasında etkin bir dış politika izlendiğine dikkat çekti. Moskova da Ankara'nın bir bağımsız etki merkezi gibi güçlenmesini büyük ilgiyle izlediğine dikkat çeken Rus uzman, "Türkiye'nin bölgesel gücü Ağustos 2009 yılında yaşanan Rus-Gürcü savaşının ardından bir kez daha arttı. Geçtiğimiz yılın sonbaharında ABD'le ile burun buruna gelen Rusya, Amerikan çizgisinden ziyade, serbest çizgiyi uygulayan oyuncuyu kendisine çekmeyi istiyordu. Türkiye'nin Ermenistan'la buzları eritme girişimi, Ankara'ya siyasi imaj meyveleri kazandırdı." dedi.

Enerji güzergahları üzerinde rekabetin sertleştiğine dikkat çeken uzman, büyük güçlerin Ankara'ya yaklaşmalarına neden olduğunu savundu. Dışardaki açılımlara ters orantılı olarak içerde bir kısım sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken uzman, "Ordu laik Türkiye'nin bekçiliğini yaparken, toplumun demokratikleşme çabası Erdoğan hükümetinin Avrupa yönlü çizgisinin başarısına bağlı. Ancak AB Türkiye'nin üye olmaması için elinden geleni yapıyor. Türkiye'nin Avrupa perspektifi kapanırsa, iç ve dış politikasının hangi yönde değişeceğini önceden tahmin etmek zorlaşacak."

İkinci bir sorun ise, boru hatlarındaki yüksek ve yoğun tempolu rekabetin kontrol edilemeyen bir gerginliğe neden olabileceği uyarısında bulunan uzman, "Faydalı perspektiflerin aşırı fazlalığı, bazen onun olmamasından da daha tehlikeli olabiliyor." cümlesini kurdu.

Üçüncü bir problem olarak Güney Kafkasya'da henüz dengeli bir yapının kurulmuş olmamasını gösteren uzman Bakü-Erivan-Ankara üçgeninde ince politikalara ihtiyaç olduğunu vurguladı. Lukyanov, "Ankara-Erivan arasındaki sembolik yakınlaşma Bakü'nün sert tepkisini çekti. Bakü ise Türkiye'nin Hazar bölgesindeki en yakın müttefiki. Güney Kafkasya'daki tarih, coğrafya ve siyasi ihtilaflar sıkı bir düğümle bağlı gibi. Bir yönde ilerlemeye çalışınca tüm çıkmaz sokakların dayatması ile karşılaşılıyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin tüm bu sorunlara rağmen 21. yüzyılın ilk on yılının hızla artan ve vaatkar güçte bir ülke olarak sürdürdüğüne işaret eden Lukyanov, ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'nın ilk yurt dışı gezilerinden birini Türkiye'ye yapmasının anlamına işaret etti. Avrupa'nın da içine almasa da, Ankara ile her zaman ilişkileri iyi tutma girişiminde olduğunu ifade eden Lukyanov şu tespitlerde bulundu: "Putin'in ziyareti öncesi Türkiye panoraması bu şekilde. Moskova'nın gündeminde doğalgazın dışında nükleer santral ihalesi de var. Gümrük konuları ve Çerkizovski pazarında yaşananları Türk tarafı gündeme getirecektir... Unutmamak gerekiyor ki, iki ülke arasındaki rekabetin tarihi henüz işbirliği tarihinden daha zengin."

(CİHAN)



Bu haber 794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,905 µs