En Sıcak Konular

Rasmussen'den sözlerini tutma sözü!

3 Ağustos 2009 14:24 tsi
Rasmussen'den sözlerini tutma sözü!
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, görevine atanması öncesinde Türkiye'ye verdiği taahhütleri yerine getirmeyi umduğunu söyledi.

Genel Sekreterlik görevinde düzenlediği ilk basın toplantısında önceliklerini anlatan Rasmussen, 3-4 Nisandaki Strasbourg-Kehl zirvesinde Türkiye ile vardığı anlaşmanın hatırlatılması üzerine, "Evet, Türkiye ile ortak anlayışa varmıştık. Bunları yerine getirebileceğimize güvenim tam. Bu sadece benim kararımla olmayacak. (Taahhütleri yerine getirmek için) Elimden geleni yapacağım. Bu konuda ittifak üyelerinin desteğine güveniyorum" dedi.

Rasmussen, AB-NATO işbirliğinin önündeki engellerin kaldırılmasını "öncelikleri" arasında sayarken, Fransa'nın NATO'nun askeri kanadına yeniden dönüşünün bunu kolaylaştırdığını söyledi.

Genel Sekreter Rasmussen, "AB-NATO işbirliğinin geliştirilmesinde başka engeller de var. Bunları ortadan kaldırmanın zorluğunu biliyorum. Fakat görevimde ilk olarak Türkiye ve Yunanistan'a yapacağım ziyaretlerde tartışacağım temel konu bu olacak. Sorunu çözmek için kişisel inisiyatif kullanarak, AB içindeki dostlarımla görüşeceğim" diye konuştu.

"KARİKATÜR KRİZİ GEÇMİŞTE KALDI"

Rasmussen, başbakanlığı döneminde Danimarka basınında Hz. Muhammed'e hakaret karikatürlerinin yayımlanmasının, yeni görevinde NATO'nun Afganistan'daki başarısını etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine, "Karikatürler geçmişte kaldı. Ben geleceğe bakıyorum" dedi.

Danimarka Başbakanıyken de Cumhurbaşkanı Hamid Karzai başta olmak üzere görüştüğü Afgan liderlerinden bu konuda herhangi bir tepki almadığını anlatan Rasmussen, yeni seçilecek Afgan politikacılarıyla da yakın çalışmaya devam edeceğini kaydetti.

NATO Genel Sekreterliği görevindeki önceliklerinden birinin, İstanbul İşbirliği Girişimi (Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Umman, Kuveyt) ve Akdeniz Diyaloğu (Tunus, Fas, Cezayir, Mısır, Moritanya, Ürdün, İsrail) ülkeleriyle ilişkileri geliştirmek olduğunu belirten Rasmussen, bu kapsamdaki ülkelerin büyükelçileriyle baş başa görüş alışverişinde bulunacağını anlattı.

Rasmussen, İslam ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesi konusunda kendisinin de bazı fikirleri bulunduğunu ve büyükelçilerle görüşmelerinin ardından bunları daha da somutlaştırarak açıklama imkanı bulacağını söyledi.

Rasmussen, Afganistan'da sadece askeri yöntemle sonuç alınamayacağını, Avrupa Birliği, diğer uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum örgütleriyle eşgüdüm halinde sivil çabaların artırılması gerektiğini ifade etti.

Genel Sekreterlik görevinde en zorlu konulardan birini, Rus halkını ve liderlerini "NATO'nun onlara karşı olmadığına ikna etmek" şeklinde açıklayan Rasmussen, birçok konudaki görüş farklılıklarının, terörizmle mücadele, Afganistan, deniz haydutluğu gibi ortak çıkarları ilgilendiren birçok konuda işbirliğine engel olmaması gerektiğini belirtti.


aa



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,435 µs