kritik ziyaret | " /> kritik ziyaret | "/>

En Sıcak Konular

Maliki'den Kuzey Irak'a kritik ziyaret

3 Ağustos 2009 11:56 tsi
Maliki'den Kuzey Irak'a kritik ziyaret 
ABD'nin şehirlerden çekilmesinden sonra çözüm bulması talimatı verdiği Iraklı liderler uzun bir aradan sonra bir arada.

Irak'ta Bağdat hükümeti ile kuzeydeki Bölgesel Kürt Yönetimi arasındaki sorunların çatışmaya dönüşme endişesinin dile getirildiği bir dönemde Başbakan Nuri El Maliki bölgeye uzun bir aradan sonra kritik bir ziyaret düzenliyor.

ABD'nin 'Irak'ta istikrara en büyük tehdit Arap-Kürt gerilimi' mesajının akabinde gerçekleşen ziyaret kapsamında Maliki dün Süleymaniye'ye geldi. 2006'dan beri ilk kez kuzeye geçen Maliki, Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakan Yardımcısı Berham Salih ve Kürt Bölgesi Başkan Yardımcısı Kosret Resul ve Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesud Barzani ile  bir araya geldi.

Görüşmede, Bağdat-Erbil hattındaki gerilimi aşmak için ortak bir komisyon kurulması kararlaştırıldı, herhangi bir somut açılımdan sözedilmedi.

Görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında liderler sorunların çözümü için olumlu mesajlar verdi.

Tüm Irak halkını işbirliğine çağıran Başbakan Maliki, "Bugün yaptığımız toplantıdan sonra çok daha iyimserim" diye konuştu.

Maliki, "Bir diktatörlüğün enkazı üzerinde yeni bir ülke kurmaya çalışıyoruz, görüş ayrılıkları yaşamamız doğal" dedi.

Bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani de Kuzey Irak'tan bir heyetin "tüm sorunları çözmek için" Bağdat'ı ziyaret edeceğini açıkladı.

GERİLİMİN KAYNAĞI: TOPRAK VE PETROL

Görüşmelerde en önemli gündem maddesinin Kerkük'ün statüsü olduğu ifade ediliyor. Irak'taki petrolün beşte birine sahipo olan Kerkük'ü Kuzey Irak toprağı yapmak isteyen bölgesel yönetim, hem Kerkük'te yaşayan Arap ve Türkmenler'den, hem de Bağdat ve Washington yönetiminden tepki çekiyor.

Daha önce Kerkük'ten vazgeçilmeyeceğini ve statüsünü belirlemek için referanduma gidileceğini söyleyen Barzani'nin aksine, Irak başbakan yardımcısı Berham Salih görüşmelerin tansiyonu düşürdüğü sinyali verdi.

"Durumu açıklığa kavuşturmak ve Bağdat ile bölge arasında güven tazelemek çok önemli" ifadesini kullanan Salih, her iki tarafın da anayasa çerçevesi içinde sorunları çözme isteği taşıdığını söyledi.

Irak'taki bazı Arap siyasiler ise Maliki'nin Barzani'yi ziyaret etmesini "zayıflık" belirtisi olarak niteleyerek, merkezi hükümetin masada duruşuna zarar vereceğini savundu.

Bunun yanı sıra petrol, peşmerge güçlerinin durumu, bütçe ve diğer konuların da masaya yatırıldığı belirtiliyor.

Irak'taki tüm askerlerini 2012 yılına kadar çekip Afganistan'a yoğunlaşmayı planlayan ABD ise Arap-Kürt ihtilafının çekilme sürecini baltalamasından endişe ediyor. Irak'taki ABD birliklerinin komutanı General Ray Odierno, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Irak'taki istikrarsızlığın arkasındaki en büyük sebebin Araplarla Kürtler arasındaki gerilim olduğunu ifade etmişti.

Bölgesel Yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani de geçtiğimiz günlerde Washington Post'a verdiği demeçte, haziran ayında Irak güçlerinin Mahmur'a asker yığması üzerine Kürtlerle Araplar arasında bir çatışmanın eşiğinden dönüldüğünü anlatmıştı.

Amerika, muhtemel bir Kürt-Arap savaşını önlemek için çabalarını yoğunlaştırırken, ABD Savunma Bakanı Robert Gates geçen hafta ülkeye sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek hem merkezî yönetim hem de bölgesel yönetim ile temas kurmuştu. Taraflara itidal çağrısı yapan Gates'in, toprak, petrol ve güç paylaşımıyla ilgili anlaşmazlıkları çözmeyi hedeflediği ifade edilmişti.

dunyabulteni



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,816 µs