En Sıcak Konular

Dünya Yahudi Kongresi'nde liderlik savaşı

0 0 0000 00:00 tsi
Dünya Yahudi Kongresi'nde liderlik savaşı Amerikalı Yahudi milyarder Ronald Lauder Dünya Yahudi Kongresi(DYK) başkanlığı için adaylığını koymak konusuna özel bir ilgi duyduğunu dün Haaretz’e açıkladı.

Şimdiki başkan Kanadalı milyarder Edgar Bronfman Ocak 2005’de dört yıllık başkanlığa tekrar seçilmişti. Bronfman 1980’den beri DYK(WJC)’nin liderliğini üstleniyor. Ancak Bronfman’ın oğlunu(Matthew) liderliğe hazırlamak istediği bu yüzden bu yaz yetkileri tecrübe kazanması için ona devretmeyi planladığı biliniyor. 

Lauder bu planı özel sohbetlerde eleştirmiş ve Matthew Bronfman’ın yeterli tecrübeye sahip olmadığını belirtmişti. Lauder’in arkadaşları da WJC’nin monarşi ya da şirket olmadığını hatırlatmışlardı. 

77 yaşındaki Bronfman liderliği daha önce Lauder’e teklif etmeyi düşünmüş ancak yardımcılarının baskısı karşısında bu fikirden vazgeçmişti. 

Lauder DYK’nin Yahudi dünyasında varlığını sürdüren ve etkisini gösteren tek tük organizasyondan biri olduğunu ve İsrail’in varolma konusunda gerçek bir tehdit altında olduğuna inandığını belirtiyor. 

DYK 1930lu yıllarda Cenova’da kuruldu ve dünyadaki 80 ülkeden Yahudi topluluklarını temsil yeteneğine sahip. 1990lu yıllarda organizasyon soykırım sırasında Yahudilerden çalınan mülklerin Yahudi sahiplerine geri dönmesinde önemli bir rol oynamıştı. Ancak örgüt son zamanlarda önemli bir hedef bulmakta güçlük çekiyor. 

New York eyaleti adalet yetkililerinin son bir raporu kongre’nin finansal hesaplarındaki düzensizliklere dikkat çekmişti. Lauder özel sohbetlerde bu haldeki bir DYK’nin dünya Yahudiliğini temsilden uzak olduğunu belirtmişti. 

Lauder aynı kozmetik firmasın kurucu ortaklarından Estee Lauder’in oğlu olup geçenlerde Nazilerin Yahudi sahiplerinden çaldığı bir Gustav Klimt resmini rekor 135 milyon dolara satın almasıyla manşet olmuştu. Lauder Yahudi organizasyonlarına para bağışlayıp Doğu ve Orta Avrupa’daki bazı özel okulları da finanse etmektedir.

Edgar Bronfman önemli bir Demokrat Parti sponsoru olmasına karşın Lauder bir Cumhuriyetçi ve Ronald Reagan tarafından Avusturya’ya büyükelçi olarak da atandı. İsrail’de Lauder Likud başkanı Benjamin Netanyahu’ya yakınlığı ile de biliniyor.

DYK dün yaptığı açıklamada sonraki seçimlerin Ocak 2009’dan önce yapılmasının beklenmediğini açıkladı.

(Haaretz, 24 Ocak 2007, Ron Lauder seeking to replace Bronfman at WJC) 
Çev: Murat Sofuoğlu&Gökhan Gövenç
iyibilgi.com



Bu haber 341 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,946 µs