En Sıcak Konular

Dolar haftaya nasıl başladı?

3 Ağustos 2009 09:27 tsi
Temmuz ayında 23.3 milyar lira ile yılın en büyük iç borç servisini gerçekleştirecek Hazine'nin bugün gerçekleştireceği bono ihalesi ile yoğun döneme olumlu bir başlangıç yapması bekleniyor.

Tahvil/bono piyasasında 11 Mayıs 2011 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi geçen hafta işlem bazında yüzde 10.38 ile tarihi rekorunu yeniledi. Gösterge tahvilde spot kapanış dün yüzde 10.58, valörlü kapanış yüzde 10.65 seviyesinden gerçekleşti. Gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 10.70 seviyesindeydi.

Abank Bono Masası Müdürü Barbaros Özüyılmaz, "İhale dönemi için ben iyimserim. Global piyasalar da olumlu seyre devam ediyor. Son alınan mali önlemlerle birlikte IMF ile anlaşma ihtimali de kuvvetlendi. Merkez Bankası son enflasyon raporundaki açıklamaları bonolarda hâlâ fırsat olduğunu gösteriyor; bu hafta ihalelerden sonra piyasa yeniden düşüşe geçer diye düşünüyorum" dedi.

Yabancı yatırımcıların TCMB açıklamasının ardından alım miktarlarının sınırlı kaldığını da belirten Özüyılmaz, "Yabancılar çok da kağıt alamadılar bu hafta gerçekleşecek ihalelerde talep yaratacaklarını ve genel talebin çok iyi olacağını düşünüyorum" dedi.

Temmuz ayında 23.3 milyar lira ile yılın en büyük iç borç servisini gerçekleştirecek Hazine, 6 ihale ile 17.3 milyar lirası piyasadan olmak üzere 22 milyar lira iç borçlanma öngördü.

Hazine 5 Ağustos'ta gerçekleştireceği 4.12 milyar lirası kamulara olmak üzere yaklaşık 14.5 milyar itfası öncesi bu hafta 4 ihale ile borçlanacak. Bugün 28 Temmuz 2010 itfalı ıskontolu bono ihalesi gerçekleştirecek Hazine yarın ise 3 ihale ile borçlanmayı sürdürecek. Yarın 11 Mayıs 2011 itfalı gösterge tahvili ve 16 Temmuz 2014 itfalı FRN'i yeniden ihraç edecek Hazine, 6 Ağustos 2014 itfalı sabit kuponlu tahvilin ihracını da gerçekleştirecek. İhaleler 5 Ağustos valörle gerçekleştirilecek.

Bankalararası piyasanın Cuma günü spot kapanışında 1.4740/1.4780 lira olan en iyi dolar alış kotasyonları, bugün ilk işlemlerde 1.4685/1.4745 seviyesindeydi.

İstanbul serbest piyasada ise dolar 1,4750, Euro 2,0970 liradan haftaya başladı.

Kapalıçarşı'da 1,4700 liradan alınan dolar 1,4750 liradan satılıyor. 2,0920 liradan alınan Euronun satış fiyatı ise 2,0970 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 1,4780 lira, Euronun satış fiyatı ise 2,0870 lira olmuştu.

ENFLASYON

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün Temmuz ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Yakından izlenmesi beklenen enflasyon verileri için Reuters beklentileri ise şöyle:

Reuters'ın 15 banka ve aracı kurum ekonomistinin katılımıyla yaptığı ankete göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin(TÜFE) Temmuz ayında medyan bazında yüzde 0.3 artması; Üretici Fiyatları Endeksi'nin (ÜFE) ise yüzde 0.3 gerilemesi bekleniyor. Veriler bugün 1700 itibarıyla açıklanacak.

sabah



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,171 µs