En Sıcak Konular

2011'de yeni koalisyon projesi

3 Ağustos 2009 08:36 tsi
2011'de yeni koalisyon projesi Siyaset koridorlarında neler konuşuluyor?

Şamil Tayyar / Star'daki köşesinden ilgili kısım

MHP kurtarır, CHP çözer

Siyasi irade, Kürt meselesinin çözümü konusunda inisiyatif üstlenmiş durumda. Ancak izlenen yöntem veya yol haritası, çözüm iradesini güçlü şekilde ortaya koymuyor. Ya radikal çözüm önerileri üzerinde kurumsal mutabakat sağlanamadı ya da kamuoyunun henüz çözüme hazır olmadığı kanaati hakim.

Aksi halde Ankara’da Kürt Çalıştayı’na ihtiyaç duyulmazdı. Kaldı ki, toplantıya katılan akademisyen ve gazetecilerin neredeyse tamamına yakını, çözüm arayışını zorlayan sebepler ve hazırlanan öneriler hakkında bilgi sahibi değildir.

Muhalefet de öyle...

Gelinen nokta, çalıştay merhalesinin ötesindedir. Tartışma, MGK’da ele alınan öneriler üzerinde başlatılmalıdır. Orta sahada top çevirmenin kimseye yararı yoktur. Kaldı ki, Kürt meselesi, Türkiye’nin iç sorunu olmaktan çıkmıştır.

Terörü besleyen iç ve dış dinamikleri iyi tahlil etmeden konacak teşhis, çözüme değil ölüme götürür.

2011 yılı sonuna kadar Irak’tan çekilmeyi planlayan ABD, Kuzey Irak’taki Kürt Devleti’ne hayat vermek ve o bölgedeki petrolün kontrolünü sağlamak için Türkiye’ye her zamankinden daha muhtaç durumda. ABD’nin Nabucco’ya desteği, Avrupa’yı da bir yönüyle sürece dahil etme planının parçasıdır. Bölgedeki diğer güçlü aktörler Rusya ve İran ise ABD için en büyük tehdittir.

Yıllardır PKK kartını “diplomatik enstrüman” olarak kullanan ABD, artık bölgenin terörden arındırılmasını, küresel hesapları adına daha uygun buluyor. Abdullah

Öcalan’ın teslimi de Talabani ve Barzani’nin önünü açma projesiydi.
Şimdi kartlar yeniden dağıtılıyor. Her ülkenin hesabı olabilir, önemli olan Türkiye’nin hesabı. Yeni bölgesel düzende nasıl konuşlanmak istiyor? Buna karar verecek. Gelişmeler, kararını verdiği yönünde.

Uluslararası boyutu böyle, ya iç dinamikler? Sorunun üç temel boyutu var: 1- Askerin tavrı, 2- MHP’nin yaklaşımı, 3- Abdullah Öcalan ve DTP. Meselenin çözümüne üçlü katılım sağlanmazsa, çözüme giden yol güçleşir.

Bu da iki tarafı keskin bıçak gibidir. Genel affı içermeyen hiçbir öneri Öcalan cenahında “çözüm” sayılmaz, böyle bir öneri ise MHP’yi sokağa döker. Özal’ın ölmeden önce hazırladığı kademeli af projesi, geçici çözüm olabilir!

Egemen güçlerin devlet içindeki dağılımına bakarak tahminde bulunacak olursak; Öcalan’ın affı ancak MHP iktidarında mümkündür. Öcalan İmralı’dayken idam cezasını kaldıran MHP’li koalisyon projesi, 2011 yılındaki seçimde yeniden tedavüle konulmak istenebilir.

Hep şu tezi savundum; çok isteniyorsa Apo’yu MHP kurtarır, türbanı CHP çözer.



Bu haber 1,002 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,081 µs