dönüm noktası | " /> dönüm noktası | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon davasında dönüm noktası

3 Ağustos 2009 08:05 tsi
Ergenekon davasında dönüm noktası Ergenekon davasının görüldüğü Silivri'deki mahkemede bugün tarihî bir gün yaşanacak.

Danıştay saldırganı, Silivri'de hâkim karşısına çıkıyor  
 
 
17 Mayıs 2006'da 'türban kararı' nedeniyle yapıldığı iddia edilen ve bir hâkimin ölümüyle sonuçlanan saldırının dosyası Yargıtay kararı üzerine Ergenekon davasında yeniden açılacak.  
 
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, 'birleştirme' yönündeki kararını açıklamasının ardından Danıştay saldırganları Ergenekon mahkemesinde yerini alacak. Böylece 20 Ekim 2008'de 86 sanıklı olarak başlayan yüzyılın davası, 102. duruşmada 94 sanıklı olarak devam edecek. Mahkeme, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'ne bombalı eylemlerin failleri avukat Alparslan Arslan, Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu, İsmail Sağır, Süleyman Esen ve Tekin Irşi'yi 'iddia olunan Ergenekon terör örgütü' kapsamında sorgulayacak. Bu eylemlerin azmettiricileri olduğu iddia edilen Ergenekon davası tutuklu sanıkları Veli Küçük ve Muzaffer Tekin'in de tekrar sorgusu yapılacak. Küçük ve Tekin, daha önce Danıştay saldırganlarıyla ilişkilerini reddetmişti. Bugünkü duruşmada kanlı saldırının failleri ve azmettiricileri aynı salonda hâkim karşısında olacak.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde beraat eden tutuksuz sanıklar Salih Kunter ve Aykut Metin Şükre de karar Yargıtay'da bozulduğu için sanık olarak mahkemeye çağrıldı. Edinilen bilgilere göre İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Haziran 2009'da ara verdiği davanın bugünkü duruşmasına, Danıştay davasının tutuklu sanıklarının işlemleriyle başlayacak.

12 Haziran 2007'de Ümraniye'de bir evde 27 el bombası, TNT kalıpları ve fünye bulunması ile başlayan Ergenekon soruşturmasına ilişkin 2 bin 455 sayfalık iddianame ile açılan ilk davanın yargılaması 52 günlük aradan sonra bugün tekrar başlıyor. Davanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanıklar Veli Küçük, Doğu Perinçek, Muzaffer Tekin, Sevgi Erenerol, Mehmet Fikri Karadağ ve Kemal Kerinçsiz'in aralarında bulunduğu 27 tutuklu sanık katılacak. İlk iddianamenin tutuklu sanıkları ile birlikte mahkemenin davetiye gönderdiği Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'ne bomba atılması eylemlerinin failleri avukat Alparslan Arslan, Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu, İsmail Sağır, Süleyman Esen ve Tekin Irşi'nin de mahkeme salonundaki yerini alması bekleniyor. Kanlı saldırının failleri, bu eylemde azmettirici oldukları iddia edilen emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'le yan yana hâkim karşısında olacak. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Haziran 2009'da ara verdiği sırada birinci davanın sanıklarından Kemal Alemdaroğlu'nun avukatı Metin Çetinbaş savunma yapıyordu. Ancak yeniden başlayan duruşmada önce Danıştay davasının tutuklu sanıklarının ifade ve sorgu işlemi yapılabileceği gibi mahkeme, Çetinbaş'ın yarım kalan savunmasının devam etmesine karar verebilir. Danıştay davasının da dosyaya eklenmesiyle Ergenekon'da müdahil sayısı da artacak.

Birinci Ergenekon davasına sadece Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Cumhuriyet Gazetesi avukatlarının müdahilliği kabul edilmişti. Danıştay davasına ise ölen Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in oğulları Gürkan ve Serkan Özbilgin ve Danıştay Başkanlığı müdahil olmuştu. Danıştay Başkanlığı'nın Ergenekon davasında müdahilliğe devam edip etmeyeceği Silivri'deki yargılama sırasında belli olacak.

YARGITAY: FİİLÎ BAĞLANTI VAR

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Danıştay 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik saldırılarla ilgili Alparslan Arslan'ın da aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen kararı oybirliğiyle bozmuştu. Dairenin kararında, 'tüm dosya kapsamına göre sanıkların mensubu bulundukları iddia edilen örgütün niteliği, atılı suçların vasfının belirlenmesi ve delillerin birlikte değerlendirilmesi yönünden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne açılan Ergenekon davası ile bu dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunun iddia edilmiş olması karşısında, öncelikle davaların birleştirilmesinde zorunluluk bulunduğuna' işaret edilmişti. Yerel mahkeme de Yargıtay'ın kararına uymuş ve davanın İstanbul'daki Ergenekon'la birleştirilmesine onay vermişti.

Ergenekon'un ilk iddianamesinde, Veli Küçük için 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep ediliyor. Tetikçi Alparslan Arslan ise Danıştay davasında 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmıştı.
 
zaman



Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,718 µs