kritik uyarı ! | " /> kritik uyarı ! | "/>

En Sıcak Konular

ABD'ye kritik uyarı !

2 Ağustos 2009 12:46 tsi
ABD'ye kritik uyarı !

Suudi Dışişleri Bakanı, “ABD, İsrail-Filistin sorununun çözülmesi için yaklaşımını değiştirmeli. Soru bizim İsrail için yapacaklarımız değil, İsrail’in barış için yapması gerekenler” dedi.

Obama yönetiminin Ortadoğu yaklaşımı Riyad’ı kızdırdı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud El Faysal’dan Washington’a İsrail uyarısı geldi. El Faysal, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, İsrail’i barış görüşmelerinde ciddi olmamakla suçlarken, ABD’nin de yasa dışı yerleşim konusuna odaklanıp, sorunun temelinden uzaklaştığı mesajı verdi. Suudi bakan ABD’nin yaklaşımını değiştirmesini isteyerek şunları söyledi: “ Geçici güvenlik veya güven arttırıcı önlemler barışı sağlayamaz. Yapılması gereken müzakerelerin sonuçlanması için, Filistin devletinin sınırları, mültecilerin dönüşü, su sorunu ve Kudüs’ün geleceğini içeren kapsamlı bir yaklaşımdır.”

ABD İSRAİL’E BASKI YAPMALI

El Faysal, İsrail’in sürekli gündemi değiştirdiğini savunarak şöyle konuştu: “İsrail gerçekten barış mı yoksa bölgenin istikrarsız ve şiddet sarmalında kalmasını mı istediğine artık karar vermeli. Çözüm İsrail’e bağlı. ABD, Arap ülkelerinden İsrail’e yaptırımları azaltmamızı istiyor. Burada asıl soru Arapların İsrail’e neler sunabileceği değil, İsrail’in kapsamlı yaklaşım için neler yapacağı olmalı. Ortak basın toplantısında El Faysal’ın sözleriyle zor duruma düşen Clinton ise tarafların müzakere masasına oturması çağrısı yaptı.

SUUDİLERİN SABRI TAŞTI

Suudi Dışişleri Bakanı El Faysal’ın açıklamasından önce de Kraliyet ailesinin önde gelen üyelerinden, eski Suudi İstihbarat Servisi Başkanı Prens Türki El Faysal, Barack Obama’yı ABD’nin Ortadoğu politikasında ciddi bir değişikliğe gitmeye çağırmıştı. Türki El Faysal, Financial Times’a yazdığı makalede şu görüşlere yer vermişti: “Suudi Arabistan şimdiye kadar İsrail’e karşı cihat çağrılarını reddetti.  Suudi Arabistan yönetimi, halkının İsrail’e karşı dünya çapındaki başkaldırıya katılmasını daha fazla engelleyemeyecek. Suudi Arabistan’ın sabrı artık tükeniyor. Amerika Birleşik Devletleri Orta Doğu’daki liderlik rolünü sürdürmek istiyorsa İsrail-Filistin anlaşmazlığına dair politikasını ciddi bir şekilde gözden geçirmeli. Aksi halde dünyanın en büyük petrol üreticisi olan Suudi Arabistan’la Amerika arasındaki özel ilişki tehlikeye girecek ve Riyad Orta Doğu meselesinin barışçıl yollardan çözülmesine yönelik desteğini çekecek.”

star



Bu haber 1,089 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,623 µs