‘Kürt açılımı’ hazırlığı | " /> ‘Kürt açılımı’ hazırlığı | "/>

En Sıcak Konular

CHP’de de ‘Kürt açılımı’ hazırlığı

2 Ağustos 2009 12:41 tsi
CHP’de de ‘Kürt açılımı’ hazırlığı CHP yönetimi Baykal’ın talimatıyla akademisyenlerden görüş isteyerek Kürt sorununun çözümüne yönelik rapor hazırlığı içinde.

İlk görüş ise Prof. Ahmet Özer’den geldi. CHP yönetimi de Kürt sorununda atağa kalkmaya hazırlanıyor. CHP yönetimi Baykal’ın talimatıyla akademisyenlerden görüş isteyerek Kürt sorununun çözümüne yönelik rapor hazırlığı içinde. İlk görüş ise Prof. Ahmet Özer’den geldi. Özer, 20 sayfalık raporunda çözüm için “Anayasal reform, ana dilde eğitim ve genel af şart” görüşünü savundu.

CHP’DE, Genel Başkan Deniz Baykal’ın talimatıyla Kürt sorunun çözümüne yönelik yeni bir “Kürt Raporu” hazırlanıyor.

aporun hazırlığında CHP MYK üyeleri bizzat görev alırken, bazı akademisyenlerden de görüş istendi. CHP’ye yıllardır seçim analizleri ve Kürt sorunun çözümüne yönelik rapor hazırlayan isimlerden sosyolog Prof. Dr. Ahmet Özer, gelen talep doğrultusunda hazırladığı 20 sayfalık raporu Baykal’a sundu. Özer, rapordaki görüşlerin, “CHP’yi bağlamadığını” belirterek, “Sayın Baykal, benden görüş talep etmiştir ve ben de bir rapor halinde sundum” dedi. Özer, “Kürt sorunu nasıl çözülür?” başlıklı raporunda, CHP’nin “kırmızı çizgi” olarak belirlediği “ana dilde eğitim” ile “Anayasal reform” ve “genel af” ın çözüm için şart olduğunun altını çizdi.

Özer, Vatan’a, raporunun ayrıntılarını şöyle anlattı:

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Sorunun çözümü için anayasal değişiklik, anayasal reform şart. Ancak Anayasa’da bir etnik vurgu yapmaktan kaçınılmalıdır. (Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkese Türk denir) ifadesi kaldırılmalıdır.

ANA DİLDE EĞİTİM

Türkiye’nin resmi dili Türkçe’dir. Ancak barış için insanların kendi dillerini öğrenmeleri de önemli bir faktördür. Ana dillerinde eğitim olmadığı sürece Kürtler kendi dillerini geliştiremezler. Ana dilde eğitim devlet eliyle okullarda yapılmalıdır. Kürtçe seçmeli ders olmalıdır. Özel televizyonlar aracılığıyla da Kürtçe yayınlar yapılmalıdır. Üniversitelerde Kürdoloji Enstitüleri’nin açılması önemlidir.

YEREL YÖNETİM ÖNEMLİ

Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi şarttır. Bütün kaynaklar Ankara’dan dağıtılıyor. Bu sistem 1930’ların devletçi yapısını yansıtıyor. Bunun aşılması lazım. ’Özerklik, demokratik’ gibi kavramlardan ürkülmemesi gerekiyor. DTP’nin ’demokratik özerklik’projesi federasyona yakın çözüm önerisidir.

ÇATIŞMASIZLIK ŞART

Sorunun çözümü için çatışmasızlık şarttır. Af atılması gereken ilk adımdır. Genel af ya da kısmi af.. Bunun şartları yasal düzenleme içerisinde belirlenir.

DTP’SİZ MÜMKÜN DEĞİL

Kürtleri TBMM’de temsil eden siyasi parti DTP’dir. Bu noktada DTP başta olmak üzere bölgede milletvekili olan bütün partilerin milletvekilleri sorunun çözümünde muhatap kabul edilmelidir. DTP’siz çözüm mümkün değildir.

MUHALEFET İKNA EDİLMELİ

İktidar partisi, ’Bir çözüm ürettim ve en doğru çözüm budur. Herkes buna uyacaktır’gibi bir yaklaşım yerine, bu süreçte muhalefeti de ikna etmelidir.

Prof. Ahmet Özer, bölgeyi iyi tanıyor

Prof. Dr. Ahmet Özer 1960’ta Van’da doğdu. 1986’da Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden birincilikle mezun oldu. Hacettepe Üniversitesi’nde sosyoloji alanında ODTÜ’de ise ‘Bilim ve Siyaset Felsefesi’ alanında master yaptı. 1999’da doçent, bu yıl ise profesör. Kan davası Güneydoğu’nun sosyo ekonomik yapısı İsrail’deki Kibutz ve Moşhavlar ile GAP Bölgesi’nin karşılaştırılması bölgenin geleneksel yapısı ve kalkınma süreci bölgedeki yerel yönetimlerle ilgili çalışmalar yaptı.

vatan



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,956 µs