En Sıcak Konular

'Türkiye Kuzey Irak'ta etkin olabilir'

2 Ağustos 2009 12:38 tsi
'Türkiye Kuzey Irak'ta etkin olabilir'

Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Newsweek ile söyleşinde Türkiye'nin Kuzey Irakta olumlu rol oynayabileceğini söyledi. Ancak Barzani'nin çok önemli bir çekincesi var...

Kuzey Irak’taki Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Newsweek ile söyleşinde “Türkiye bir müttefik olabilir?” sorusuna “Türkiye, tüm Irak’ta olumlu bir rol oynayabilir. Eğer bu tür bir rolü oynamaya hazır iseler, biz de hazırız. Ancak iç işlerimize müdahale edilmesini kabul edemeyiz” karşılığını verdi.

-“PKK’yı buradan saldırıları düzenlemesine izin vermedik. PKK’nın varlığı bir ölçüde abartıldı” diyen Barzani, Kerkük konusunda “Kürk halkının hakları gasp edilirse kendimizi savunma hakkımız olacak” şeklinde konuştu.

 Kuzey Irak’taki Kürt Yönetimi Başkanlığına yeniden seçilen Mesut Barzani, Türkiye ile ilişkilerde ilerleme sağlandığını, Türkiye'nin tüm Irak’ta olumlu bir rol oynayabileceğini belirterek “Eğer bu tür bir rolü oynamaya hazır iseler, biz de hazırız. Ancak iç işlerimize müdahale edilmesini kabul edemeyiz” dedi.

Mesut Barzani, Kuzey Irak’ta yapılan ve muhalefetin güç kazandığı seçimlerin ardından Newsweek dergisi ile yaptığı söyleşide Türkiye ile ilişkileri ve PKK konusundaki soruları da yanıtladı.

Türkiye ile ilişkilerin iyileşip iyileşmediği sorulması üzerine Barzanı “Kayda değer bir ilerleme oldu. Bu ilerlemeyi olumlu karşılıyoruz ve sürmesini sağlamak için çaba göstereceğiz” dedi.

Mesut Barzani, “PKK’nın Irak'ın Kürdistan bölgesinden Türkiye’ye saldırmaması taahhüdünüz ne oldu?” sorusunu yanıtlarken de “PKK’yı buradan saldırıları düzenlemesine izin vermedik. PKK’nın varlığı bir ölçüde abartıldı. Bu bölge, İran, Irak ve Türkiye arasında, herhangi bir güç için kotrol edilmesi zor, çetin bir dağ bölgesidir” şeklinde konuştu.

Irak’taki ABD kuvvetlerinin çekilişi, olumsuz bir durum yaratması halinde Türkiye’nin müttefik haline gelip gelemeyeceği yönündeki bir soruya Barzani “Türkiye, tüm Irak’ta olumlu bir rol oynayabilir. Eğer bu tür bir rolü oynamaya hazır iseler, biz de hazırız. Ancak iç işlerimize müdahale edilmesini kabul edemeyiz” karşılığını verdi.

“KERKÜK’TE HAKLARIMIZ GASP EDİLİRSE SAVUNMA HAKKIMIZ OLACAK”

Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Barzani, BM’nin Kerkük’ün kontrolü konusunda müzakere edilen bir çözüm istediğine dikkat çekilmesi üzerine şöyle konuştu:

“Yanıtım çok kısa olacak. Kirkük ve diğer tartışmalı topraklara ilişkin sorunların çözümü için bir yol haritası hükmünü içeren bir anayasa maddesi var. Diğer bir alternatif, bu sorunu karmaşıklaştırır.”

Mesut Barzani, “Ancak eğer siz bu konuda yalnız kalırsanız, başkaları bunu kabul etmezse?” sorusuna da “O zaman Kürk halkının hakları gasp edilmiş olacak ve elimizdeki araçlarla kendimizi savunma hakkımız olacak” yanıtını verdi.

cafesiyaset



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,236 µs