En Sıcak Konular

Ergenekon iştah kaçırdı!

2 Ağustos 2009 10:04 tsi
Ergenekon iştah kaçırdı! YAŞ'ta Ergenekon iştah kaçırırken bir de Korgeneral sürprizi yaşandı...

Keyifsiz toplanan ''Önemli YAŞ" görüşmelerinde Ergenekon operasyonları iştah kaçırırken bir de Korgeneral sürprizi yaşandı.

Emekliye ayrılan kuvvet komutanlarının, Yüksek Askeri Şura'nın sivil ve asker üyeleri onuruna verdiği geleneksel 'veda yemekleri' bu seneki toplantı programında yer almadı. Yerleşik teamüllere göre, emekliye ayrılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç'ın dün, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun da, bugün öğlen Şura üyeleri onuruna veda yemeği vermesi gerekiyordu. Ancak dünkü yemeği Ataç değil, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ verdi. Şura üyeleri, yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün vereceği yemeğe katılacak.

Yüksek Askeri Şura, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda dün çalışmalarına başladı. Erdoğan, karargaha gelişinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından karşılandı. Çakmak Salonu'nda saat 09.45'te başlayan toplantıya Erdoğan'ın yanı sıra Başbuğ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, kuvvet komutanları ile orgeneral ve oramiraller katıldı. Şurada terfi sırasında bulunan general, amiral ve albayların bir üst rütbeye yükseltilmesi, general ve amirallerin görev sürelerinin uzatılması ve emeklilik işlemleri ele alındı. Disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ayrılacak personelin durumları ile TSK'yı ilgilendiren diğer konular da toplantının gündeminde bulunuyor.

TEAMÜLLER İŞLEMEDİ

Başbakan Erdoğan ve diğer Şura üyeleri, sabahki Anıtkabir ziyaretinin ardından Orgeneral İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanlığı Sosyal Tesisleri'nde verdiği öğle yemeğine katıldı. Yerleşik teamüllere göre, emekliye ayrılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç'ın dün veda yemeği vermesi gerekiyordu. Ancak Ataç, daha önceki yılların aksine veda yemeği vermedi.

Bugün ise yine teamüllere göre, emekliye ayrılan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun veda yemeği vermesi gerekiyor. Ancak Babaoğlu'nun vermesi gereken 'veda yemeği' de Şura programında yer almadı.

ÖRNEK YEMEK VERDİ

2007 yılında emekliye ayrılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Faruk Cömert, şura üyeleri onuruna veda yemeği vermişti. 2005'te emekliye ayrılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ile İbrahim Fırtına da veda yemeği vermişti. 2003'te emekliye ayrılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Alpkaya ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cumhur Asparuk da Şura üyeleri onuruna veda yemeği vermişlerdi.

DENİZ ÜSTEĞMENLER İÇERİDE

HAVA Kuvvetleri Komutanı Babaoğlu'nun görev süresi içinde, Ergenekon soruşturmasıyla ilintili olarak, 'Karargah Evleri Soruşturması' gündeme gelmişti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Metin Ataç'ın görev süresi içinde ise 'Poyrazköy'den çıkan silahlar' ve Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanıp yapılan itiraz üzerine tahliye edilen Albay Dursun Çiçek'le ilgili iddialar uzun süre tartışıldı. Son olarak Gölcük'te yapılan operasyonlarla 7 deniz üsteğmen amirallere suikast planladıkları gerekçesiyle tutuklandı.

ŞURA'DA KORGENERAL SÜRPRİZİ

NATO'NUN Madrid'deki Birleşik Kuvvetler Komutanlığı'nda görev yapan Türk korgeneralin görevini Yunanistan'a devredecek olması Yüksek Askeri Şura'nın gündeminde. Madrid'de bulunan Korgeneral Abdullah Atay'ın yurda dönmesi Kara Kuvvetleri Komutanlığı içinde yeni bir korgeneral kadrosu oluşturulmasını gündeme getirdi. Genelkurmay Karargahı'nda, J (Joint - Müşterek) Başkanlıkları'nın üstüne 'Karargah Komutanlığı' adlı yeni bir birim kurulabileceği konuşuluyor. Karargah Komutanlığı'nın kurulması durumunda buraya Şura sonrası çıkacak tablodaki en kıdemli korgeneralin getirilmesi bekleniyor.

Kara Kuvvetleri'nde bu sene orgeneralliğe terfi edecek isim 2013 - 2015 yıllarında Kara Kuvvetleri Komutanı olma şansını yakalayacak. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Işık Koşaner ile Jandarma Genel Komutanı Org. Atila Işık, bir yıl daha görevlerinde kalacak.

SEKİZ İSİM YARIŞACAK

YAŞ'ta 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun'dan boşalacak 1 orgeneral kadrosu için yarışan 8 korgeneral şöyle:

Hasan Memişoğlu (GATA Komutanı), Hüseyin Nusret Taşdeler (Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı), Selahattin Uğurlu (Harp Akademileri Komutan Yardımcısı), Bekir Kalyoncu (7. Kolordu Komutanı), Hilmi Akın Zorlu (Kıbrıs Barış Kuvvetleri Komutanı), Servet Yörük (Özel Kuvvetler Komutanı), Yalçın Ataman (3. Kolordu Komutanı), Eyüp Kaptan (8. Kolordu Komutanı).

1 AY SONRA İLK BULUŞMA

Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, bir aylık aranın ardından YAŞ'ın dünkü ilk gün toplantısında biraraya geldi. Askerlere sivil yargı yolunu açan geceyarısı yasasının 26 Haziran'da kabul edilmesinin ardından, 29 Haziran'da Başbakanlık'ta görüşen, 30 Haziran'da MGK toplantısında biraraya gelen Erdoğan ve Başbuğ, son olarak 1 Temmuz'da Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında birlikte olmuşlardı. O tarihten sonra Erdoğan ile Başbuğ arasında haftalık olağan görüşme de hiç olmadı. Dün başlayan Yüksek Askeri Şura, Erdoğan ve Başbuğ'u 30 gün aradan sonra ilk kez aynı çatı altında buluşturdu.

Başbuğ, 1 yıl daha görevde

Kara Kuvvetleri'nde bu sene orgeneralliğe terfi edecek isim 2013-2015 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanı olma şansını yakalayacak. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Işık Koşaner ile Jandarma Genel Komutanı Org. Atila Işık, bir yıl daha görevlerinde kalacak.

Erdoğan'dan demokrasi vurgusu

TOPLANTIYA verilen öğle arasında Erdoğan başkanlığındaki şura üyeleri Anıtkabir'i ziyaret etti. Erdoğan'ın mozoleyi ziyareti sırasında merdivenleri inerken Şura üyeleri ile arasındaki mesafeyi açması dikkat çekti. Tatilden dönen Başbakan merdivenleri koşarak indi.

27 Nisan bildirisinin yayınlandığı 2007 yılından bu yana yapılan Şura toplantılarında 'demokrasi' vurgusunda bulunmayan Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı: 'Büyük Atatürk, Yüksek Askeri Şura üyeleri olarak Ağustos 2009 toplantısı sebebiyle huzurunda bulunmaktayız. Kurduğun Türkiye Cumhuriyeti'ni, işaret ettiğin muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak ve ileri demokratik standartlara kavuşturmak hedefimizdir. Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, üstün disiplini, değişen güvenlik şartlarına intibak kabiliyeti ve hazırlık durumuyla, milli güvenliğimizin olduğu kadar demokrasimizin de en büyük teminatlarından biri olmaya devam ediyor. Bu anlayış içinde yürüttüğümüz Ağustos 2009 Yüksek Askeri Şura çalışmalarının, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ederim.'

akşam



Bu haber 1,017 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,185 µs