'Rabia Kadir' kabusu | " /> 'Rabia Kadir' kabusu | "/>

En Sıcak Konular

Çin'in 'Rabia Kadir' kabusu

2 Ağustos 2009 09:41 tsi
Çin'in 'Rabia Kadir' kabusu

Çin, Avustralya büyükelçisini çağırarak resmen bu ülkeyi tehdit etti.

Çin, Uygur Lideri Rabia Kadir'in Avustralya televizyonunda konuşacak olmasından ciddi şekilde rahatsız olduğunu açıkladı. Avustralya büyükelçisini çağıran Çin, önemli uyarılar yaptı. Hackerların Melbourne Film Festivali’ne saldırıları ise devam ediyor.

Çin, Uygur Türklerinin lideri Rabia Kadir'in Avustralya ziyaretini engellemek için çabalarını sürdürüyor. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhang Zhijun, Avustralya'nın Pekin Büyükelçisi Geoff Raby'yi dışişlerine çağırarak, Rabia Kadir'in gelecek hafta yapması beklenen ziyareti protesto ettiklerini ve "ziyarete şiddetle karşı olduklarını" bildirdi.

GÜÇLÜ TİCARİ ORTAK

Avustralya'nın en büyük ticari ortaklarından biri olan Çin, defalarca Avustralya'dan Kadir'e vize vermemesini istemişti. Kadir'in Melbourne Film Festivali'nde 8 Ağustos'ta gösterilecek kendi hayatı hakkındaki bir belgeselin gösterimine katılması bekleniyor. Kadir daha sonra 11 Ağustos'ta Canberra'da Ulusal Basın Kulübü'nde televizyondan naklen yayımlanacak bir konuşma yapacak.

TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

Bu arada, Fransa Uygur Derneği Başkanı Yusuf Ekber Japonya ve Türkiye’nin davalarına sahip çıktığı belirtti. Ekber, Avrupa ve bazı güçlü ülkelerin Tibet’e verdikleri desteği kendilerinden esirgediğini belirterek vatanlarının Sincan değil Doğu Türkistan olduğunu ifade etti. Ekber vatan davasına baş koyan gençlerin yıllardır hapishanelerde olduğu dile getirdi. Çin bütün iletişim yollarını deneyerek Rabia Kadir hakkındaki belgeselin gösterimden kaldırılmasını istiyor. Festivale katılması beklenen aralarında Venedik Film Festivali'nde ödül kazanan Jia Zhangke'nin du bulunduğu 3 Çinli yönetmen de Kadir'in ziyaretini protesto için festivalden çekilmişlerdi.

ULUSAL DiRENiŞ ÇAĞRISI

Uygur lideri Rabia Kadir ülkesi Doğu Türkistan’ın Sincan olarak isminin değiştirilerek ulusal kimliklerinin yok edilmeye çalışıldığını belirterek ulusal direniş çağrısı yaptı. Avustralya televizyonunda yapacağı konuşmanın büyük yankı bulmasından endişe eden Çin Dışişleri Bakanlığı ise siyasi gücü ve ekonomik ilişkilerini kullanarak Kadir’in televizyon konuşmasını engellemeye çalışıyor.

ÇİNLİLER SİTE ÇÖKERTTİ

Melbourne Film Festivali'nin internet sitesi, Çin'den kaynaklanan siber saldırılar sonucunda çöktü. İkinci kez düzenlenen saldırı nedeniyle siteden online bilet satışı yapılamıyor. Bir süre önce bilgisayar korsanları internet sitesinin girişine Çin bayrağı yerleştirmişti. Festival direktörü Richard Moore, siber saldırıların kendilerini mali yönden çok olumsuz etkileyeceğini, çünkü bilet satışlarının yüzde 65'ini internet üzerinden yaptıklarını belirtti.

bugün



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,888 µs