En Sıcak Konular

Bakan Kavaf: Satır aralarını onlar okur

2 Ağustos 2009 09:28 tsi
Mersin'de konuşan Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, kadınların siyasetin doğal üreticisi olduğunu belirterek kadınların algılayış farklarını açıkladı.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, kadınların siyasetin doğal üreticisi olduğunu belirterek, ''Onlar, analitik düşünme yetenekleri ve satır aralarını okuma duyarlılıklarıyla siyaseti zenginleştiren, onu gri görünümünden kurtaran kimselerdir'' dedi.

Mersin Suphi Öner Öğretmenevi'nde düzenlenen, AK Parti Siyaset Akademisi'nin sertifika töreninde konuşan Kavaf, ülkenin her yerinde hizmet veren siyaset akademileri arasında, en yüksek kadın katılımcı sayısına, Mersin'de ulaşıldığını, bunun kendisini çok memnun ettiğini söyledi.

Kadınların sosyal sermayenin iştirakçileri olarak kendi bakış açıları ile mücadele ettikleri için bir medeniyeti inşa etme gücüne sahip olduklarını belirten Kavaf, ''Kadınların her şeye rağmen değil, kadın ve anne olarak siyaset yapması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle Mersin Siyaset Akademisi'ne genç hanımlarımızın ilgisini çok önemsiyorum'' dedi.

İnsanlık tarihinde demokratikleşme, sivilleşme ve yerelleşme hareketlerinin doruk noktasına çıktığı bir çağda yaşandığını dile getiren Kavaf, hızla değişen dünya şartlarına ayak uydurabilmenin ön koşullarından birinin de siyaset kurumunun güçlendirilmesi olduğunu kaydetti. Kavaf, şöyle devam etti:

''Bunun yolu da kadınların karar alma süreçlerine katılımları ve siyasi mekanizmalarda lokomotif rol oynamalarından geçiyor. Demokratikleşme, kadınların aktif katılım ve temsilleri söz konusu olmadan başarıya ulaşamayacak hareketler bütünüdür. Kadınlar, siyasetin doğal üreticisidirler. Analitik düşünme yetenekleri ve satır aralarını okuma duyarlılıklarıyla siyaseti zenginleştiren, onu gri görünümünden kurtaran kimselerdir.''

Siyasetin itibarının, kadınların siyasete katkılarıyla daha da yükseleceğini belirten Kavaf, kadınların yönlendiren, üreten, geliştiren, çeşitlendiren, belirleyen özellikleriyle siyaset kurumunda önemli roller üstlendiklerini ifade etti. Kavaf, ''Hepimizin çabası Türkiye'nin aydınlık geleceğine ve bu parlak gelecekte kadınların oynayacağı rollere dair, 'ideallerimizi gerçeklerle nasıl buluşturabiliriz' sorusuna cevap aramak yönünde. Bu konuda sağlıklı bir ilerleme kaydedebilmemiz için mevcut durumun analizini iyi yapmak gerekiyor'' dedi.

-KADINLARIN ÜNİVERSİTEDEKİ ETKİNLİĞİ-

Ülke genelinde uzmanlık gerektiren mesleklerde kadınların oldukça etkin ve başarılı olduğuna dikkati çeken Kavaf, Türkiye'deki üniversitelerde kadın öğretim elemanı oranının yüzde 41.6 olduğunu, toplam profesör sayısının yüzde 27.8'ini de kadınların oluşturduğunu bildirdi.

Devlet Bakanı Kavaf, 132 üniversitenin 13'ünde kadın rektörlerin görev yaptığını dile getirerek, ''Mimarlarımızın yüzde 38'i, avukatlarımızın ise yüzde 36,8'i kadın. Bu durum, gerek eğitim gerekse de istihdam alanında eşit hak ve fırsatlara erişebildiklerinde, kadınların her türlü meslek alanına girip büyük başarılara imza atabildiklerini gösteriyor'' diye konuştu. Kavaf, şunları söyledi:

''Bizler, siyasetin insan için, insanın mutluluğu ve toplumun refahı için gerekli olduğuna inandığımız için bu çatı altında bir araya geldik. Ülke meselelerinin çözümünün mutlaka siyaset kurumu içinde olması gerektiğine inandığımız için buradayız. Demokrasinin standardının temel hak ve özgürlüklere saygı duyulmasıyla yükseleceğine inandığımız için buradayız. Siyaset, insanın mutluluğunu sağlamaya yöneliktir. Bunun için insanları olduğu gibi kabul etmek gerekir. Siyaset kurumunun katılımcı bir zemine oturması ancak bu şekilde mümkündür.

Siyasi partilerin köklü bir geleneğe sahip olmaları ancak böyle bir katılımcılık anlayışı ile mümkündür. Siyaset uzlaşma sanatıdır. Siyaset insan kazanma sanatıdır. Siyaset zor durumlardan çözüm üreterek çıkma sanatıdır. Bilgisi, birikimi, enerjisi ve zamanı olan insanlar bunu hizmete dönüştürmek için topluma bir şeyler vermek için siyasete talip olmalıdır.''

Siyasetin değer ve idealler üzerinden yapılması halinde hizmet ve uzlaşı üretilebileceğini, menfaatler üzerinden yapıldığında ise çatışmanın ortaya çıkacağını belirten Kavaf, ''Siyaset, kolektif yapılan bir iş, birlikte yürüyebilme sanatıdır. İnançları, kültürel kimlikleri ve farklılıkları da koruyarak değişimi ve gelişimi yaşamak demokrasiyi zenginleştiren güçlendiren bir unsurdur'' dedi. Kavaf, barışı tesis etmenin de bu hassasiyetleri göz önünde bulundurmakla mümkün olabileceğini söyledi.

İnsan hayatından daha değerli bir şeyin bulunmadığını vurgulayan Kavaf, ''Bireysel, toplumsal ve siyasi olarak yaptığımız her iş, insanın mutluluğuna yardımcı oluyorsa bir anlam ve değer taşır'' dedi.

Toplumsal huzur ve refahın katlanarak büyümesi ve vatandaş ile devlet arasındaki mesafenin kapanması için bireysel sorumlulukların önem taşıdığını vurgulayan Kavaf, her yönüyle kalkınmış bir Türkiye hayalini gerçekleştirmeye katkı sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

Siyasetin uzun soluklu bir iş olduğuna işaret eden Kavaf, mezunlara, ''Yorulmadan, yılmadan çalışmaya devam etmek gerekir. Burada sizlerin gözlerinizde bu ışığı ve azmi görüyorum. Mersin Siyaset Akademisi'nden mezun olan arkadaşlarımız, inanıyorum ki onların ve onlar gibi genç arkadaşlarımızın katkılarıyla, siyaset yeni bir soluk, güç ve enerji kazanacaktır. Sizlerle, omuz omuza yürüyeceğimiz daha çok yolumuz var'' sözleriyle hitap etti.

Kavaf, daha sonra, Mersin AK Parti Siyaset Akademisi'nden sertifika almaya hak kazanan 6 erkek, 98'i bayan toplam 104 kişiye sertifikalarını verdi.

Törene, AK Parti Mersin Milletvekili Ömer İnan, İl Başkanı Fatih Kısa ve çok sayıda partili katıldı.

aa



Bu haber 489 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,686 µs