En Sıcak Konular

Başbuğ AB'ye sert çıktı!

0 0 0000 00:00 tsi
Başbuğ AB'ye sert çıktı! Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, AB'yi Kıbrıs konusunda sert bir şekilde eleştirdi. AB'yi tarafsızlığını yitirmekle suçlayan Başbuğ'un ilginç çıkışı...

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, KKTC ziyaretini tamamladı. Kıbrıs'a geliş amacının, KTBK Komutanlığının icra ettiği "Barış 2007 Plan Semineri"ne katılmak ve KTBK ve birliklerini denetlemek olduğunu anımsatan Orgeneral Başbuğ, Kıbrıs'a yaptığı ziyaretin başka amaçlarla ilişkilendirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs'ta çözümün, BM çerçevesinde, kapsamlı, adil ve kalıcı olması gerektiğini belirten Başbuğ, Avrupa Birliğinin (AB), Kıbrıs Rum yönetimin AB üyeliğinin 24 Nisan referandumundan yaklaşık bir yıl önce 16 Nisan 2003'te Atina'da imzalanmasıyla Kıbrıs konusunda tarafsızlığını tamamen, yaptırım gücünü de büyük ölçüde kaybettiğini söyledi. İlker Başbuğ, Kıbrıs sorununun çözüm yerinin BM olduğunu ifade etti.

Kıbrıs sorununa çözüm aranırken Kıbrıs'ta ırk, dil din ve kültürel açıdan iki ayrı ve farklı halkın bulunduğunun hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini kaydeden Orgeneral Başbuğ, geçmişte yaşananların sonucunda iki halkın arasında, özellikle nüfus açısından daha zayıf durumda olan Kıbrıs Türk halkının Rum halkına karşı güven içinde olduğunu söylemenin zor olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

"Elbette iki halk arasındaki güvenliğin artırılmasına çalışmak düşünülebilir, gayret edilmelidir. Ama burada önemli olan nokta, güvenliğin artırılmasına çalışılması başka bir şey, çalışılsın, itiraz olmaz, ama geçmişte olanları unutmak, geçmişte olanlardan ders almamak ise başka bir şeydir. Bu ikisinin birbirinden ayırt edilmesinde yarar mütalaa ediyoruz."

16 Ağustos 1960'ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyetinde göreceli huzur ve güvenlik ortamının ancak 1963 yılının sonuna kadar sürdüğünü, Aralık 1963'te Rum saldırılarının başladığını ve 1974 yılına kadar sürdüğünü anlatan Orgeneral İlker Başbuğ, KTBK'nın adadaki varlığının, 1974 yılından bugüne kadar Kıbrıs'taki huzur ve güvenin sağlayıcısı ve teminatı olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Silahlı Kuvvetleri olarak sorumluluklarının başında, Kıbrıs Türk halkının güvenliğinin ve savunulmasının sağlanmasının geldiğini vurguladı.

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanlığının icra ettiği "Barış 2007 Plan Semineri"ne katılmak ve askeri birliklerde denetlemelerde bulunmak üzere pazartesi günü KKTC'ye gelen Orgeneral Başbuğ, adadan ayrılamadan önce KTBK'da basın açıklaması yaptı.

KKTC'de bulunduğu süre içinde başta Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat olmak üzere, diğer devlet yetkilileriyle çok yararlı görüşmelerde bulunduğunu ifade eden Orgeneral Başbuğ, gezisi sırasında Kıbrıs Türk halkından da yakın ilgi gördüğünü belirterek, Kıbrıs Türk halkına teşekkür etti.

Başbuğ, "KTBK ve birliklerinde yapmış olduğum denetlemeler sonucunda, gerçekten birliklerimizin üstün bir moral, düzen, kendilerine güven ve disiplin içinde kendilerine verilecek bütün görevleri mükemmel şekilde yerine getirebileceklerini görmekten de büyük bir mutluluk duydum. Bu duygularla, KTBK'ya ve Kıbrıs Türk halkına güven duygularım daha da artarak bugün adadan ayrılacağım" dedi.

Orgeneral Başbuğ, "Bugünlere ulaşılması uğrunda canlarını vererek şehit olan kahraman mücahitler ve askerler ile başta Dr. Fazıl Küçük olmak üzere, bu uğurda unutulmaz emekleri bulunup da hayatta olmayanların hepsini rahmet ve minnetle; KKTC'nin bugünlere gelmesinde en büyük rolü oynayan başta kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş olmak üzere, bu amaç uğrunda emek veren herkesi de şükran ve saygıyla andığını" kaydetti.

"İYİ ANLAŞILMALI"

Kıbrıs'ın 1960 sonrası ve içinde bulunulan dönemin doğru değerlendirilebilmesi için 16 Ağustos 1960 tarihinde imzalanan Kıbrıs Cumhuriyetinin Kuruluş, Garanti ve İttifak antlaşmalarının iyi anlaşılması ve iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Orgeneral Başbuğ, Garanti Antlaşması ile, Garantör Devletlere verilen hak ve sorumlulukların başında, Kıbrıs'ın güvenliğinin garanti edilmesinin geldiğini belirtti. Orgeneral Başbuğ, "Mutlu Barış Harekatının da 1974'te Garanti Antlaşmasına dayandırılarak icra edildiğinin" altını çizdi.

İttifak Antlaşmasının girişinde, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyetinin bölgedeki barışı ve her üç devletin güvenliğinin korunmasını, temel olarak kabul ettikleri ifadesinin yer aldığını kaydeden Başbuğ, "bu noktadan hareketle, bugün için de geçerli olan Türkiye'nin Kıbrıs'a ilişkin geleneksel tutum ve davranışlarını" şöyle özetledi:

"Türkiye'nin, Kıbrıs Cumhuriyetinin Kuruluş, Garanti ve İttifak antlaşmaları çerçevesinde; Kıbrıs'a karşı tarihi, ahdi ve hukuktan doğan sorumlulukları ve hakları bulunmaktadır.

Sorumluluklarımızın başında, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Silahlı Kuvvetleri olarak, Kıbrıs Türk halkının güvenliğinin ve savunulmasının sağlanması gelmektedir. 1960'da bu antlaşmalar imzalandığı zaman ne kadar geçerli ve yürürlükte ise bugün 2007 yılında da aynı şekilde geçerliliktedir ve geçerliliğini de koruyacaktır.

Diğer sorumluğumuz ise İttifak Antlaşmasının girişinde de ifade edildiği gibi, Kıbrıs, Türkiye'nin güvenliğinin sağlanması ve Doğu Akdeniz'deki mevcut dengenin korunması açısından da tarihi, stratejik bir istikrar ve denge rolü oynamaktadır. Bunun hiç bir zaman unutulmaması lazım."

Haber10



Bu haber 327 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,610 µs