En Sıcak Konular

Rus NATO'suna katılım tam

1 Ağustos 2009 17:34 tsi
Rus NATO'suna katılım tam Kırgızistan'ın tabiat harikası Isık Göl çevresinde bulunan tatil beldesi Çolpon-Ata'da gerçekleşen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü gayri resmi toplantısına üye ülkeler tam kadro katıldı.

14 Haziran'da imzalanması planlanan, ancak Belarus lideri Aleksander Lukaşenko'nun zirveye gelmemesi ve Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un da anlaşmayı parafe etmemesi nedeni ile zora giren 'hızlı hareket birliği' ile ilgili çalışmalar zirvenin ana gündem maddesini oluşturdu. 'NATO'nun alternatifi' olarak görülen ortak askeri birlik konusunda liderler henüz fikir birliğine varamasa da, birliğin yerleşeceği üsle ilgili anlaşma tamam.

Dün başlayan ve bugün de devam eden görüşmelerde Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev arasında yeni asker üsle ilgili protokol imzalandı. Buna göre Rusya bölgedeki asker kapasitesini artırabilecek. İkinci üs olarak da tanımlanan çalışmanın ilk aşamasını oluşturacak protokole göre, 1 Kasım'a kadar resmi anlaşma da imzalanacak. Rusya'nın Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'in 20 km dışında Kant bölgesinde ikinci bir askeri üssü bulunuyor. Yeni üssün stratejik bölge olan Oş şehrinde kurulması planlanıyor. 49 yıl olarak öngörülen protokolde asker sayısı yer almıyor.

Kırgızistan, Afganistan operasyonlarında kullanılmak üzere Manas bölgesinde bir ABD üssüne de ev sahipliği yapıyordu. Rusya ve ABD'nin askeri üslerinin bulunduğu tek ülke olan Kırgızistan ABD üssünün kapatılması ile ilgili karar aldı. Ancak, Bişkek'in talep ettiği kira bedelini almasının ardından, üssün sadece sivil amaçlı kullanımına devam edilmesi için mutabakata varıldı.

Görüşmelerde Medvedev'in Belarus ve Özbekistan liderlerini hızlı hareket birliğine imza koymaları için çaba sarf ettiği kaydediliyor. Rusya KGAÖ bünyesinde ortak bir askeri güç oluşturmadan, örgütün anlamsız olduğuna inanıyor. Medvedev'in imzaladığı 'ulusal strateji 2020' belgesinde de NATO kadar güçlü, alternatif askeri birlik kurulması öngörülüyor.

Zirvede ele alınan bir diğer konu ise terörle mücadele. Bunun için birlik ülkesi ülkeler ortak bir 'Bilgi Güvenlik Merkezi' kurulmasını kararlaştırdı. Yeni merkez Rusya'da konuşlanacak ve örgüt üyesi ülkeler, toplanan bilgilerden yararlanabilecek.

KGAÖ bünyesinde Rusya'nın dışında Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan yer alıyor.



Bu haber 974 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,259 µs