En Sıcak Konular

Son model "Ilımlı Taliban"

1 Ağustos 2009 15:20 tsi
Büyük tartışmalara neden olan "Ilımlı İslam" kavramından sonra, bu kez de NATO'nun yeni Genel Sekreteri, görevine başlar başlamaz "Ilımlı Taliban" dedi.

NATO'nun pazartesi törenle göreve başlayacak yeni Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, "ılımlı Taliban" ile diyalogdan yana olduğunu açıkladı.

Danimarka'nın eski başbakanı olan Rasmussen, Politiken gazetesine verdiği demeçte, Afganların uzlaşma platformu oluşturmak amacıyla ılımlı Taliban unsurları ile diyalog başlatmaya hazır olduğunu bildirdi.

Rasmussen, “Anlaşmaya varmanın imkansız olduğu sert bir çekirdek olduğu aşikar, ama Afgan toplumunda bir uzlaşma ortamı oluşturmaya çalışmak için diyalog kurulabilecek gruplar da mevcut” dedi.

Danimarka başbakanı iken, Ekim 2008'de benzer bir açıklamada bulunmuş olan Rasmussen, o dönemde de Taliban içindeki demokratik ve ılımlı güçlerle diyaloğa açık olduğunu söylediğini hatırlattı ve “Ancak bunun için ilk şart muhatabımızın insan hakları ve hukuk devleti gibi temel demokratik ilkeleri kabul etmesidir, bunun üzerine gitmeliyiz aksi halde Afganistan'daki uluslararası mevcudiyetin bir anlamı kalmaz” ifadesini kullandı.

Bu ilkelerden taviz vermenin ya da El Kaide örgütünün radikal kanadıyla müzakere etmenin söz konusu olmadığını da vurgulayan Rasmussen, “Askerlerimizi öldürenlerle anlaşmaya vardığımızı hayal bile etmek istemiyorum” dedi.

Rasmussen, “Doğal olarak bizim istediğimiz, Afganistan'ın güvenliğini oluşturmaya, toplumsal ve ekonomik kalkınmaya ve uzlaşmaya katkıda bulunmak isteyenlerle işbirliği yapmaktır” ifadesini kullandı.

A.A.



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,778 µs