En Sıcak Konular

Başbuğ’dan hassas mesaj bekleyenler kimler?

1 Ağustos 2009 08:34 tsi
Başbuğ’dan hassas mesaj bekleyenler kimler? Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, sohbet sırasında son dönemde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak gazetecilere “Benden mesaj mı bekliyorsunuz?” diye sorma ihtiyacını neden hissetti? Gazetecilerin böyle bir talebi ne sebeple olabilir?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, “Kıbrıs Harekâtı’nın başarısının nedeni dönemin Başbakanı Ecevit ile Genelkurmay Başkanı Sancar arasındaki uyum ve işbirliğidir. O sırada siyasal otorite ile asker arasındaki uyum ve işbirliği mükemmeldi” dedi

Hükümet ile ordu ilişkilerinin kritik bir dönemden geçtiği şu günlerde Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, KKTC Silahlı Kuvvetler günü nedeniyle dün düzenlenen resepsiyonda hassas mesajlar verdi. Başbuğ; 1974 yılında Kıbrıs Harekâtı’nın başarılı olmasında en önemli etkenlerden birinin dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Semih Sancar arasındaki uyum ve işbirliği olduğunu söyledi. Başbuğ’un bu tespiti, hükümet - asker ilişkileri konusunda, güncel gelişmelere yönelik bir mesaj olarak algılandı.

KKTC’nin Ankara Büyükelçiliği, Kıbrıs Silahlı Kuvvetler Günü nedeniyle dün akşam Merkez Orduevi’nde resepsiyon verdi. Resepsiyonda, Başbuğ,  Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit’le uzun süre sohbet etti. Ecevit’e, Kıbrıs Harekâtı sırasında kendisinin Genelkurmay Plan ve Harekât Dairesi’nde görevli kurmay yüzbaşı olduğunu anlatan Başbuğ, Ecevit’i o dönemde yakından tanıma imkânı bulduğunu da belirtti.

 Başbuğ, “Harekâtın başarılı olmasının önde gelen nedenlerinden birisi Ecevit ile Sancar arasındaki uyum ve işbirliğidir. O sırada siyasal otoriteyle askeri makamlar arasındaki uyum ve işbirliği mükümmeldi. Ecevit ile Sancar arasında birbirlerine karşı büyük bir saygı vardı” diye konuştu. Harekâtın askeri başarısının yanı sıra siyasi boyutunun da dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Başbuğ, “Çok sorunlar oldu. Ama Ecevit ile Sancar bu sorunları uyumlu şekilde, sağduyulu şekilde karşılıklı saygı çerçevesinde çözdüler” dedi.  Harekâtın plan boyutunda önemli görevler üstlendiğini anlatan Başbuğ, “Savaş gemilerimizin çıkartmaya başlamaları için harekâta başlama telsiz mesajını ben çektim” dedi.
Rahşan Ecevit’in Kıbrıs harekâtıyla ilgili olarak Ecevit’e ait 300 klasörde toplanan evrak bulunduğunu söylemesi üzerine Başbuğ, “Bu belgeleri, bize verirseniz memnun oluruz” dedi. Ecevit de, belgeleri vermek istediğini söyledi. Başbuğ, Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’in Bolu Dağ ve Komando Tugayı’nda üsteğmen olarak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’nun ise pilot olarak hava harekâtlarında fiilen savaştığını anlattı. Başbuğ, Kocatepe faciası konusunda ise “Orada elektronik aldatma var” değerlendirmesinde bulundu.
Başbuğ, sohbet sırasında son dönemde yaşanan gelişmelerle ilgili olarak gazetecilere “Benden mesaj mı bekliyorsunuz?” diye sorduktan sonra, “Mesaj vermemiz gerekirse veririz” demekle yetindi.

Ataç’ın suikast önlemi
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, kendisi ve Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit’e yönelik suikast girişimi iddiaları ve bu iddialar üzerine bazı subayların tutuklanmaları konusundaki soru üzerine, “Önceden haberim yoktu. Teğmenler tutuklandıktan sonra öğrendim” dedi. Ataç, bazı güvenlik tedbirlerini aldıklarını da ifade etti. Oramirallere ilişkin suikast iddiaları üzerine 11 ayrı evde arama yapılmış, aramalarda Abdullah Öcalan’a ait kitaplar,  İP lideri Doğu Perinçek’in resimleriyle Aydınlık dergisine ait dokümanlar ele geçirilmişti. Soruşturma kapsamında 7 teğmen tutuklanmıştı.

Milliyet



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,949 µs