ne değişti, Sayın Baykal? | " /> ne değişti, Sayın Baykal? | "/>

En Sıcak Konular

20 yılda ne değişti, Sayın Baykal?

1 Ağustos 2009 09:55 tsi
20 yılda ne değişti, Sayın Baykal? CHP, hükümetin Kürt sorununu çözmek amacıyla hazırladığı 'demokratik açılım'a mesafeli yaklaşıyor. Ancak genel başkan Deniz Baykal'ın siyasî geçmişinde benzer açılımlar var.

En dikkat çekici olanı ise Baykal'ın SHP genel sekreterliği yaptığı döneme dayanıyor. 1989'da 'Kürt Raporu' hazırlayan Baykal'ın tespitleri, hükümetin açılımıyla örtüşüyor. 'Daha fazla demokrasi' talebinin dile getirildiği raporda, Kürt kimliğinin kabul edilmesi ve anadil yasağının kalkması gibi öneriler dikkat çekiyor. Ancak rapordan sonra Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçundan soruşturma açıyor. Baykal ise milletvekili dokunulmazlığı olduğu için kapsam dışında kalıyor.

AK Parti hükümetinin üzerinde çalıştığı Kürt açılımı, toplumun geniş kesimlerinden destek alıyor. Muhalefet partileri ise mesafeli. MHP, "Yerli malı bölünme modeli" derken CHP temkinli yaklaşıyor. Oysa CHP lideri Deniz Baykal, 1989 yılında SHP genel sekreteri iken benzer bir çalışma yürütmüş, bu yüzden DGM'lik olmuştu. Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme suçu'ndan soruşturma başlatırken Baykal, dokunulmazlık zırhı sayesinde kurtulmuştu. Sadece bu örnek bile Türkiye'nin 20 yılda kat ettiği mesafeyi ortaya koyuyor. O günden bugüne önemli reformlar yürürlüğe girdi; DGM'ler kalktı, OHAL bitti, Kürtçe eğitim ve yayının önü açıldı.

Baykal'ın 1989 yılında hazırladığı Kürt Raporu'na, dönemin Kürt kökenli SHP milletvekilleri Hikmet Çetin ve Eşref Erdem de destek vermişti. Deniz Baykal başkanlığında hazırlanan komisyon raporunun en can alıcı kısmı, 'daha fazla demokrasi' talep etmesiydi. Her alanda demokratikleşme vurgusu yapılıyordu. Bir başka önemli tespit de Kürtçenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğiydi.

Resmî tezlere önemli eleştirilerin getirildiği raporda, Cumhuriyet'in bir siyasal bilinç temelinde kurulduğu belirtiliyor ve şu görüşlere yer veriliyordu: "Bu gerçeğin inkârına dayalı, tek bir ırkı ön plana çıkaran, çareyi ırksal anlayışta bulan, herhangi bir etnik karakterden ve mezhep anlayışından mucize bekleyen tahlil, ideoloji ve politikalar çağdaş olmayacakları gibi çözüm de getiremezler."

Terör örgütünün silahlı mücadelesi ileri sürülerek halka yapılan baskının haklı gösterilemeyeceği vurgulanan raporda, "Bu, silahlı terör örgütlerinin tuzağına düşmektir. Terör tuzağının amacı, baskıdan bıkan insanların devlete, Cumhuriyet'e yabancılaşmasını sağlamaktır." tespiti yer alıyordu. Raporun 'demokratikleşme paketi' başlığı altındaysa bölgedeki insanlara önem verilmesi gerektiği, böylece devlete yönelik güven ve sevginin yeniden kazanılacağı belirtiliyordu. Çözüm için özetle, şu önerilerde bulunuluyordu: "Anayasa'dan başlayarak, bütün ilgili yasal düzenlemeler demokratik hukuk ilkelerine uygun hale getirilmeli. Kürt kimliği kabul edilmeli, anadil yasağı ile ilgili her türlü yasal düzenleme yürürlükten kaldırılmalı. Herkes, anadilinde serbestçe konuşabilmeli, yazabilmeli, öğretebilmeli. Köy koruculuğu kaldırılmalı. Bölge insanının diline, kültürüne, vatandaşlık haklarına saygı anlayışı egemen olmalı."

Raporun yayımlanmasından kısa süre sonra, Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcılığı, Baykal ve arkadaşları hakkında soruşturma başlattı. SHP'liler, eski Türk Ceza Kanunu'nun 169. ve 312. maddelerinde düzenlenen 'terör örgütüne yardım ve yataklık ile halkı kin ve nefrete tahrik etme' suçlamasıyla karşılaştı. Baykal ve arkadaşları, milletvekilliği dokunulmazlığı nedeniyle ifade vermeye çağrılamadı. Bu nedenle de haklarında dava açılamadı.

Zaman



Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,970 µs