bugün | " /> bugün | "/>

En Sıcak Konular

Kritik gün bugün

1 Ağustos 2009 08:23 tsi
Kritik gün bugün Yüksek Askeri Şura bugün Erdoğan başkanlığında toplanacak. Komuta kademesinde üç isim değişecek. Orgeneraller Babaoğlu ve Saygun ile Oramiral Ataç emekli oluyor

Yüksek Askeri Şura’nın 30 Ağustos 2009’dan itibaren geçerli olacak yeni komuta kademesinin belirleneceği olağan toplantısı bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. Genelkurmay Başkanlığı’nda yapılacak ve dört gün sürecek toplantının gündeminde, 124’ü general ve amiral olmak üzere TSK’daki terfi, atamalar ile ihraçlar var. Durumu görüşülecek 124 general ve amiralden 46’sını geçen yıl temdide uğrayanlar oluşturuyor. Bu yılki YAŞ toplantısında yaklaşık 35 general ve amiralin bir üst rütbeye terfi etmesi, 40’a yakın general ve amiralin de rütbe bekleme sürelerinin bir yıl uzatılması öngörülüyor.

BABAOĞLU, SAYGUN VE ATAÇ EMEKLİ

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, görevini 2010 yılına kadar yapacağı için bu yıl listeye girmiyor. Ancak komuta kademesinde üç isim değişecek. Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanları ile 1. Ordu Komutanı emekli oluyor. Yerlerine atanacak isimler ise şimdiden belli. Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’ndan boşalacak Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Harp Akademileri Komutanı Hasan Aksay’ın, Oramiral Metin Ataç’tan boşalacak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit’in, Orgeneral Ergin Saygun’dan boşalacak 1. Ordu Komutanlığı’na ise Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın atanması bekleniyor.

ÜÇ YENİ ORGENERAL GELİYOR

Orgeneraller Babaoğlu ve Saygun ile Oramiral Ataç’tan boşalacak kadrolar da toplantıda doldurulacak. Terfi edecek koramiral ve korgenerallerin 2011 ve 2013’te kuvvet komutanlıklarına atanmalarına kesin gözüyle bakılırken, uzun süredir ilk kez geleceğin tüm kuvvet komutanlarının tek bir şurada belirleneceği belirtiliyor. Oramiral Ataç ile Orgeneral Babaoğlu’ndan boşalacak ‘or’ kadroları için üçer aday bulunuyor. Oramiral kadrosu için Koramiraller Şevki Erdal Bucak, Emin Murat Bilgel ve Ahmet Feyyaz Öğütçü yarışacak. Hava Kuvvetleri’ndeki Orgeneral kadrosu için de Korgeneraller Bilgin Balanlı, Şevket Dingiloğlu ve Rasim Arslan terfi listesinde yer alıyor. Terfi şansını yakalayanların 2011’de yapılacak YAŞ toplantısında kuvvet komutanlıklarına atanmaları bekleniyor.

‘YENİ YÖNETİM BELİRLENMİŞ OLACAK’

Başbakan Erdoğan, tatilini geçirdiği Antalya’da 3G teknolojisini denemek üzere TRT’ye bağlanmış, burada Ankara’ya döndüğünde YAŞ toplantılarının başlayacağını belirterek, bu toplantının “çok çok önemli” olduğunu vurgulamıştı. Erdoğan, “Bu toplantı, çok çok önemli. Zira en üst düzey atamaların yapıldığı toplantı oluyor. Böylece 30 Ağustos’ta yeni yönetim belirlenmiş olacak. Bu bakımdan da büyük bir öneme haiz” demişti.

Kritik gündem ‘Ergenekon’

YAŞ’ta en kritik gündem ise Ergenekon soruşturması kapsamında sorgulanan, tutuklanan ve serbest bırakılan kurmay albayların terfileri. Bu yıl 45 civarında albayın general ve amiral olması bekleniyor. Bu albaylar arasında en dikkat çekeni, İrticayla Mücadele Eylem Planı’nın altında imzası olduğu ileri sürülen Albay Dursun Çiçek. Çiçek, bu yılki YAŞ’ta terfi bekleyenler arasında yer alırken, emekliliğe sevk edilebileceği de ifade ediliyor. Çiçek, 2004 yılından beri Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığı görevini yürütüyor. Yine adı Ergenekon ile anılan ve internete düşen ses kaydıyla medyada, “Albay’ın Ergenekon’da intikam yemini” olarak yer alan SAT komandolarının komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Orhan Yücel’in bu yıl terfi listesinde olması bekleniyor.

Saygun’un yerine 8 aday yarışacak

1. Ordu Komutanı Orgeneral Saygun’un boşaltacağı Orgenerallik kadrosu için ise 8 korgeneral arasından seçim yapılacak. Kazanan isim, 2013’te Kara Kuvvetleri Komutanı olma şansını yakalayacak. Orgenerallik bekleyenler arasında, adı Ergenekon kapsamında gündeme gelen 7. Ordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu ile adı Şemdinli iddianamesinde geçen Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Selahattin Uğurlu da var. Orgeneralliğe terfi bekleyen diğer Korgenerallerin isimleri şöyle: GATA Komutanı Hasan Memişoğlu (temditli), Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Hüseyin Nusret Taşdeler (temditli), Kıbrıs Barış Kuvvetleri Komutanı Hilmi Akın Zorlu, Özel Kuvvetler Komutanı Servet Yörük, 3. Ordu Komutanı Yalçın Ataman, 8. Kolordu Komutanı Eyüp Kaptan.

Askeri Yargıtay  başkanları da var

2009 YAŞ listesinde, askeri yargıdan da 4 hakim general bulunuyor. Bunlar, Askeri Yargıtay Başkanı Tuğgeneral Ahmet Alkış, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Tuğgeneral Turgut Arıbal, Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu ile MSB Kanunlar Dairesi Başkanı. Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, son dönemlerde mesaisinin büyük kısmını, İrticayla Mücadele Eylem Planı’nda imzası bulunduğu iddia edilen Albay Dursun Çiçek dosyasına ayırmıştı. Çubuklu, konuya ilişkin hükümet ile TSK arasında arasındaki temas trafiğinde rol almıştı.

En çok oy alana terfi diğerlerine emeklilik

YAŞ üyelerinin terfi işlemleriyle ilgili konulardaki oy hakkı ve değerlendirme notları eşdeğer kabul ediliyor ve kararlar, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınıyor. Oylarda eşitlik olursa, Başkanın katıldığı tarafın oyları geçerli sayılıyor. Oylama, açık olarak yapılıyor. Terfilerde, şura üyelerinin adaylara ilişkin kanaatleri de çok önem taşıyor. YAŞ’tan önce, ‘en kıdemsiz orgeneralden’ başlamak üzere, terfilerle ilgili görüşler alınıyor. Sonra üyelere “Size göre terfi ettirilmesi gerekenleri öncelik sırasına göre yazın” deniyor. En çok oyu alan aday terfi ediyor, diğerleri emekliye sevk ediliyor.

Star



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,409 µs