En Sıcak Konular

Ev hanımlarına hayati uyarı

31 Temmuz 2009 12:41 tsi
Temizlik yaparken kimi zaman tuzruhu ile çamaşır suyunun karıştılması büyük tehlike oluşturuyor. Uzmanlar, özellikle ev hanımlarını uyarıyor.

Çamaşır suyu ve tuzruhu karışımından oluşan gaz astıma yol açabilir. Mermer, fayans ve marley gibi yüzeyleri beyazlatmak için tuzruhu ve çamaşır suyunun karıştırılarak kullanılmasının sağlık açısından büyük tehlike oluşturduğu bildirildi.

Tuzruhu ve çamaşır suyu karıştırılınca yoğun bir şekilde klor gazı açığa çıktığı, bu gazında solunum yollarında hasara yol açtığı belirtildi. Havasız, küçük ve kapalı ortamlardaki süre arttıkça klor gazının solunum yollarına daha fazla zarar verdiğini belirten uzmanlar, bu kişilerde astım benzeri bir hastalıkların ortaya çıkma olasılığının fazla olduğunu vurguladı.

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Osman Nacaroğlu, evlerde günlük hayatta kullanılan deterjan, çamaşır suyu, kireç ve yağ çözücüler, lavabo açıcılar, tuz ruhu gibi birtakım kimyasal maddelerin yanlış kullanılması halinde zehirlenmelere neden olabileceği uyarısında bulundu. Özellikle dar, kapalı ve iyi havalandırılmayan yerlerde çamaşır suyu ve tuzruhunun gerek tek olarak gerekse birlikte kullanılmamaları gerektiğini hatırlatan Dr. Osman Nacaroğlu, bu kimyasalların kanda karboksihemoglobin denen bir oluşuma neden olarak oksijenin vücuttaki taşımına engel olabileceğine dikkat çekti.

Mermer, fayans ve marley gibi yüzeyleri beyazlatmak için tuzruhu ve çamaşır suyunun karıştırılarak kullanılması sağlık açısından büyük tehlike oluşturduğunu anlatan Dr. Nacaroğlu, "Tuzruhu ve çamaşır suyu karıştırılınca yoğun bir şekilde klor gazı açığa çıkmaktadır. Bu klor gazı solunduğu zaman ise hava yollarında bulunan suyla birleşerek en kuvvetli asitlerden biri olan hidroklorik aside dönüşerek solunum yollarında çok belirgin hasara yol açmakta. Havasız, küçük ve kapalı ortamlarda ve maruz kalınan süre arttıkça hasar daha fazla olmakta, bu kişilerde astım benzeri bir hastalık tablosu ortaya çıkmakta. Söz konusu karışım astım hastalığı ve diğer solunum hastalıkları yanında akciğer ve kalp rahatsızlığı olanları da olumsuz yönde etkilemekte." diye konuştu.

Bunun yanında çamaşır suyu, deterjan gibi kimyasalların çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanması, su veya başka içeceklerle karıştırılma olasılıkları nedeniyle bunlarla bir arada bulundurulmaması gerektiğini vurgulayan Nacaroğlu, "Ayrıca ev kimyasalları gıda maddeleri ile de aynı yerde olmamalı. Bu maddeler kullanıldıktan sonra zehirlenmeyi akla getirebilecek belirtiler gözlenirse (bulantı, kusma, ishal, tansiyonda düşme, solunum problemleri, deri ve gözde irritasyon gibi) en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ya da 112'ye haber verilmeli." şeklinde konuştu.

cihan

 



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,700 µs