iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Eşref saati?

31 Temmuz 2009 11:13 tsi
Eşref saati? Tahran talimatı: ABD gitti. O kampı yıkın! iyibilgi Ankara


 
Basit bir olaydan bahsediyoruz. Ama “arkası” ile “önü” öyle değil. Normalde üzerinde durmaya değmeyen, okuyup-geçilesi bir haber bu.

“Irak güvenlik güçleri, İranlı muhalif Halkın Mücahitleri Örgütü’nün Irak’taki Eşref kampına operasyon düzenledi. 6 kişinin öldüğü, 400'den fazla kişinin yaralandığı kaydediliyor. Iraklı yetkililer 80 asker ve 200 polisin kontrolü tamamen ele geçirdiğini açıkladı. 50 HMÖ üyesi gözaltında.”

Bahis konusu kamp, öyle sınır üzerinde falan değil. Bağdat’ın kuzeyindeki Diyala’da. Esasen zorlu bir kamp burası. Operasyondan önce müzakereler bile yapıldı, çatışmalar da hayli sürdü. (Daha da bitmiş değil!)

Kampın öyküsü Saddam dönemine gidiyor. İran’dan kaçan muhalifler buraya yerleştirilmiş ve Tahran’a karşı koz olarak kullanılmıştı.

Operasyondan sonra Irak Savunma Bakanlığı sözcüsü Muhammed Askeri, HMÖ’nün Irak’ın egemenliğini kabul etmek zorunda olduğunu vurguladı.

İşte burası ilk garip hatta biraz da komik bölüm. Çünkü HMÖ’nün Irak’ın egemenliği ile ilgili bir sorunu yok. Irak’ın kendi egemenliğine karşı bir örgüte yönelik operasyon yaptık mesajı vermesinin manası ne?

Bir tür “bağımsızlık mesajı” olan bu operasyon ve açıklamaların gittiği adres ne? Aslında bu operasyona kadar kimsenin Eşref Kampı’nı anımsadığı, hatta bildiği bile yoktu.

ABD Irak'a işgal edince kamp ABD korumasına (!) girmişti. Şimdi ABD askerleri ülkeden çekilince geleceği meçhul hale geldi. İşin püf noktası da burası.

ABD’nin kalkanı kalkınca, Irak hükümeti “işte o mesajı vermek” için Bağdat’ın burnunun dibindeki kampa baskın yaptı! Diye konuyu anlarsak hep birlikte yanlışa düşmüş olabiliriz!

Çünkü bu baskın her ne kadar Bağdat emir-komutasında görünse de aslında Tahran güdümlü! Bölgede Washington etkisinin azalmasının ardından İran'ın bu kampa ilişkin baskıyı artırdığı tahmin edilebilir.

Ve belli ki Maliki hükümeti de geri adım atmış bulunuyor. Yani bir nüfuz kayması söz konusu gibi. İran, ABD’den sonra Bağdat üzerinde-en azından bu konuda-“daha” etkili hale geliyor.

Nitekim Washington Post’a göre de durum aynı: “ABD’nin Irak’tan çekilme kararı almasıyla birlikte bu ülkedeki İran nüfuzu arttı. Buradaki sığınmacılardan (Eşref Kampı) yıllardır rahatsız olan İran’ın artan gücüne işaret ediyor.

Kimi batılı kaynaklara göre, Tahran etkisini daha da ileri götürüyor. Bu baskın talimatının Tahran’dan geldiğini söyleyenler bile var. İşte basit bir operasyonun arkası böyle. Peki ama burada gözaltına alınanlar ne olacak? Eh, onlara da bölgede bir yerlerde (!) yeni görevler verilir belki.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,135 µs