En Sıcak Konular

Kürt sorunu bu kez çözülür mü?

31 Temmuz 2009 09:17 tsi
Kürt sorunu bu kez çözülür mü?
Her seferinde çözüme yaklaşıldığını olaylar patlak verdi. Şimdi sorunun çözümü için güçlü irade var. Bu sefer çözülür mü?

Kürtçeyi yasaklayan Kenan Evren'di. Sonra Özal, İbo'ya ilk Kürtçe şarkıyı okutan kişiydi. Özal'ın ölümünü Kürt meselesindeki cesaretine bağlayanlar az değil. Çözüm amaçlı atılan her adımda şiddet olayları tırmandırıldı.


Kürt açılımının yol haritası çizildi. Çözümü demokratik hakların genişletilmesi perspektifine yerleştiren hükümet, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın tarihî açıklamalarıyla süreci başlatmış oldu.
 
Türkiye'nin kanayan yarası haline gelen 'Kürt sorununun' önünde en büyük engel olarak provokasyonlar gösteriliyor. Daha önce Turgut Özal döneminden başlamak üzere Güneydoğu'ya yönelik yapılan her açılım hamlesi, PKK terör örgütü ve devletin içindeki derin yapılarca çözümsüzlüğe itilmek istendi. Demokratikleşme süreci suikast ve bombalı saldırılarla engellenmeye çalışıldı. Her tarihî virajda bu yola başvurulduğuna dikkat çeken aydınlar, artık Kürt meselesinde geçmiş dönemde ki çözümsüzlüklerin, sabotajların olmamasını istiyor. Provokasyonların tarihi ise dikkatli adımlar atılması gerektiğini gözler önüne seriyor.

Kürt sorunun geçmişi, terörle mücadele olduğu kadar adeta bir provakasyonlar tarihi. Siyasi liderlerin çözüme yönelik attığı hemen hiç bir cesur adım, terör örgütü ya da devlet içindeki karanlık yapılarca cezasız bırakılmadı. Turgut Özal'ın ölümünün ardında Kürt açılımlarının olduğu iddiaları hala mevcut. MİT Müsteşar Yardımcısı Hiram Abas, Orgeneral Eşref Bitlis ve Korgeneral Hulusi Sayın'ın şehit edilmesinin ardında da bu meselenin olduğunu düşünen aydınlar var. İşte geçmişten günümüze provakasyonlardan bazı satır başları:

30 Kasım 2002'de 15 yıllık OHAL süreci sona erdirildi. OHAL'in tamamen kalkması ile Doğu ve Güneydoğu'daki ortam daha da rahat bir sürece girdi. Ancak PKK bundan pek hoşnut olmadı. Tabi bu arada Ankara'da da ilginç gelişmeler yaşandı. Mesela 13 Mart 2003 tarihinde Anayasa Mahkemesi HADEP'i kapattı. PKK, Kasım 2003'te Kongra-Gel'i kurdu. Abdullah Öcalan, 7 Nisan 2004 tarihli avukat görüşmesinde, "Savaşabiliyorsanız savaşın!" dedi. PKK, 27 Nisan 2004 tarihli kongrede yeniden silahlı eyleme başlama kararı aldı.

5 Temmuz 2005 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır gezisi öncesinde Kürt raporu hazırlaması için bölgeye gönderdiği Milletvekili Mahfuz Güler'in aracı Bingöl'de bombalı suikasttan kıl payı kurtuldu. 6 Temmuz 2005 tarihinde PKK'nın son eylemlerini eleştiren eski HADEP genel başkanlarından Hikmet Fidan, Diyarbakır'da öldürüldü. 16 Temmuz 2005 tarihinde Kuşadası'nda turistlere yapılan saldırıda 5 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.

AĞUSTOS 2005/ERDOĞAN: KÜRT SORUNU BENİM SORUNUM

Başbakan 12 Ağustos 2005'te Diyarbakır'da konuştu: "Kürt sorunu bu milletin bir parçasının değil, hepsinin sorunudur."

19 Ağustos 2005'te, terör örgütü PKK, 20 Ağustos 20 Eylül 2005 eylemsizlik kararını açıkladı. Ama aradan çok geçmeden 4 Eylül 2005'te, teröristbaşı Öcalan'ın İmralı'da ağır koşullarda yaşadığı iddia edilerek "Gemlik Yürüyüşü" düzenledi. Dönüş yolunda PKK sempatizanları Bilecik'in Bozüyük ilçesinde, Öcalan'ın posterlerini açıp örgüt lehine slogan attı. Galeyana gelen halk, otobüslere saldırdı. İstanbul'da PKK sempatizanları olay çıkardı. Türkiye bir anda gerildi.

EYLÜL 2005/GÜL'DEN AB MÜZAKERELERİ UYARISI, ÇUKURCA'DA MAYIN

6 Eylül 2005'te Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, yaşanan olayların 3 Ekim AB müzakerelerini baltalamaya yönelik olduğunu söyledi. Çukurca'da askeri araca mayınlı pusu düzenlendi. 2 asker şehit oldu, 2 asker de yaralandı. 7 Eylül 2005'te Bingöl ve Şırnak'ta çatışma çıktı: 5 şehit, 3 de yaralı. 18 Eylül 2005'te teröristler Erzincan'da jandarma karakolunu taradı: 2 asker yaralı. 20 Eylül 2005'te PKK eylemsizlik kararına uymadı. 1 ayda 11 şehit verdik.

9 Kasım 2005'te Şemdinli'de Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitabevi bombalandı.

23 Şubat 2007 tarihli Milli Güvenlik Kurulu toplantısından Kuzey Irak'la diyalog kararı çıktı. Daha bir ay geçmeden avukatları 1 Mart 2007'de Öcalan'ın hapiste zehirlendiğini duyurdu. Diyalog ortamı yerini gerginliğe bıraktı. Sınır ötesi operasyon gündeme geldi. Mayıs 2007'de de Ankara Anafartalar Çarşısı'nda patlama oldu: 7 kişi hayatını kaybetti.

27 Haziran 2008'de Başbakan'ın Irak'a gideceği duyuruldu. Ziyaret sırasında Kürt idarecilerle de görüşmelerin yapılabileceği kulislere yansıdı. 4 Temmuz 2008 avukatlar Öcalan'ın saçlarının kazıtıldığını iddia etti. Ülke gösterilerle gerildi.

Ergenekon mahkemede PKK eylemde

2008'de PKK'nın eylem kodlarını Ergenekon operasyonu ve yerel seçimler belirledi. 3 Ocak 2008'de Diyarbakır'da dershane önünde gerçekleştirilen patlamada 6 kişi öldü. 30 Haziran 2008 tarihli Ergenekon operasyonunda emekli orgeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Sinan Aygün ve Mustafa Balbay gibi isimler gözaltına alındı. Paşaların alınması yeni bir süreç başlattı. Öcalan, 2 Temmuz 2008'de avukatları ile yaptığı görüşmede Kürtlerden Ergenekon operasyonuna destek vermemelerini istedi. 4 Temmuz'da avukatları Öcalan'ın saçlarının hapiste zorla kesildiğini iddia etti. Güneydoğu karıştı. 20 Ekim'de görülmeye başlanan Ergenekon davasının duruşma tarihinin yakınlaşmasıyla birlikte Balıkesir, Aydın, Mersin, Denizli gibi illerde provokasyonlar ve linç girişimleri devreye sokuldu.

10 Ekim 2008'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kuzey Irak'la görüşüleceğini duyurdu.

14 Ekim günü Kuzey Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik, Mesud Barzani ile Bağdat'ta buluştu. 16 Ekim günü avukatlar ve DTP, Öcalan'ın fiziki şiddet gördüğünü ileri sürdü. Ülkenin Doğu ve Güneydoğu'su gösterilerle karıştı.

17 Mayıs 2009'da Abdullah Gül, Suriye'ye yaptığı ziyaret esnasında beraberindeki gazetecilere "Kürt sorunu" için çağrıda bulundu. 22 Mayıs 2009'da Kürt meselesinde çözüme yaklaşılırken provokatif eylemler hız kazandı. Emniyet 3 canlı bombanın yurda girdiğini belirtti. 27 Mayıs 2009'da Hakkâri Çukurca'da 6 asker mayın patlaması nedeniyle şehit oldu.

zaman



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,753 µs