En Sıcak Konular

''40 nükleer bombanın kontrolü Türkiye'de''

31 Temmuz 2009 07:56 tsi
''40 nükleer bombanın kontrolü Türkiye'de'' Belçika'daki silahsızlanma tartışmaları Türkiye'nin sahip olduğu 'taktik nükleer silahları' tekrar gündeme getirdi. Türkiye'nin elinde 40 nükleer bomba olduğu öne sürülüyor.

Türkiye'nin elinde 40 nükleer bomba var

4 Avrupa ülkesi ile birlikte Türkiye'nin nükleer bombalara 'ev sahipliği' yaptığı açıklandı. ABD'li ve İtalyan bilim adamları, sadece İncirlik üssündeki 90 nükleer bombadan 50'sinin ABD, 40'ının Türkiye'nin kontrolünde olduğu ileri sürüyor.

NATO Sözcüsü James Appathurai, düzenlediği basın toplantısında, Belçika Senatosunun Avrupa'daki nükleer silahları tartıştığının hatırlatılması üzerine "NATO'nun hiçbir nükleer silahı yok. Nükleer silahlar üye ülkelere ait. NATO komutasında hiçbir (nükleer) silah yok" dedi. Appathurai, NATO bünyesinde faaliyet gösteren Nükleer Planlama Grubu'nun "NATO müttefiklerinin bulundurduğu nükleer silahların güvenlik standartlarının belirlenmesine, diğer uzmanlık alanlarına ve finansmanına katkı sağlayarak bunların korunmasını güvence altına aldığını" belirtti.

SİLAHLAR ÜYE DEVLETLERE AİT

NATO'nun bunun dışında nükleer silahlarla ilgili bir sorumluluğu olmadığını anlatan Appathurai, "Nükleer silahlar üye devletlerin kendilerine ait. Bundan anlayacağınız (NATO üyelerindeki nükleer silahlar) Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın kapsamına giriyor. Bu nedenle bunlar nükleer silaha sahip olduğunu deklare etmiş ülkelere ait" dedi.

ABD nükleer silahlarına evsahipliği yaptığı iddia edilen NATO üyeleri Türkiye, Belçika, Hollanda, Almanya ve İtalya, 1968 yılında Birleşmiş Milletler genel kurulunda görüşülerek imzaya açılan ve 1970 'de yürürlüğe giren Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın kısa sürede parçası olmuştu. Türkiye, 1 Ocak 1967 tarihinden önce nükleer silah ve patlayıcıya sahip olan ABD, Rusya, Fransa, İngiltere ve Çin'in "nükleer silah sahibi ülkeler" olarak kabul edildiği söz konusu anlaşmayı 28 Ocak 1969 tarihinde imzalamış ve 28 Kasım 1979 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile onaylayarak taraf ülke haline gelmişti.

Anlaşma uyarınca nükleer silah sahibi taraf ülkeler, nükleer silah sahibi olmayan ülkelere nükleer silah veya diğer nükleer patlayıcıları temin etmeleri ve yapmaları için yardımda bulunmamayı taahhüt ediyor.


Türkiye'de 'Taktik Nükleer Silah' iddiası


Amerikan Bilim Adamları Federasyonu ve İtalyan Silahsızlanma Bilim Adamları Birliği başta olmak üzere çeşitli kaynaklarca, 2009 yılı itibariyle Türkiye'de İncirlik üssünde 90 nükleer bombanın bulunduğu iddia edilirken, bunların 50'sinin ABD ve 40'ının evsahibi ülke (Türkiye) kontrolünde olduğu ileri sürülüyor. Uluslararası kaynaklara göre Türkiye'de daha önce Balıkesir ve Akıncı üslerinde tutulan nükleer silahlar ise 1996 yılında geri çekildi.

aa



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,055 µs