üç kırmızı çizgi | " /> üç kırmızı çizgi | "/>

En Sıcak Konular

Kürt açılımında üç kırmızı çizgi

31 Temmuz 2009 08:43 tsi
Kürt açılımında üç kırmızı çizgi Kürt sorununu çözmek için önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen 'demokrasi paketi'nde muhalefetin sık sık dile getirdiği kırmızı çizgilere dikkat edilecek. Pakette kesinlikle yer almayacak üç madde şu şekilde:

Anasayal özerklik, askeri operasyonların durdurulması ve Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması.


Hükümetin, Kürt sorununun çözülmesi ve terörün bitirilmesi için hazırlayacağı demokrasi paketinde üç önemli noktada hassasiyet gösterdiği ve 'kırmızı çizgi' olarak gördüğü öğrenildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın önceki gün üslup ve çerçevesini açıkladığı pakette DTP'nin ısrarla dile getirdiği ve diğer muhalefet partilerinin tepkisine yolaçan bazı talepler yer almayacak.

ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK YOK

Abdullah Öcalan'ı çözüm sürecine dahil etmek ve hatta muhatap etmek için çaba gösteren DTP'nin bir sonraki aşamada ortaya atması muhtemel “Öcalan'a serbestlik” talebinin kesinlikle gerçekleşmeyeceği öğrenildi. Adı af olmasa da TCK'nın 221. maddesi olan etkin pişmanlığın genişletilerek, teröristbaşının da serbest kalabileceği beklentisinin bölge insanı üzerinde psikolojik bir harekat olarak işleneceği tespitleri yapıldı. Bunun önüne geçmek adına “Öcalan'a serbestlik” maddesi hiçbir şekilde ortaya atılmayacak.

ÖZERKLİK GÜNDEME GELMEYECEK

Çalışmadaki bir diğer kırmızı çizgi ise yine bölge üzerinden siyaset yapanların kimi zaman dile getirdiği 'anayasal özerklik' konusu. Bu da pakatte yer almayacak ve üniter yapının bozulmasına fırsat verilmeyecek. DTP'nin sık sık dile getirdiği 'askeri operasyonların durdurulması' talebi de çalışmada yeralmayacak.

MUHALEFETLE GÖRÜŞTÜ

Atalay'ın CHP ve MHP'li siyasetçilerle istişare anlamında görüşmeler yaptığı da öğrenildi. Genel başkan yardımcıları seviyesinde gerçekleştirildiği öğrenilen görüşmelerde, sorunun çözümünün bir hükümet çalışması yerine, herkesin elini taşın altına soktuğu bir devlet çalışması olarak görülmesi ve destek aranması için yapıldığı da belirtildi.


İlk çalıştay yarın toplanıyor


İçişleri Bakanı Beşir Atalay, günlerdir beklenen Kürt açılımına ilişkin sadece üslup ve yöntem konusunda bilgi verdi. Kapsamlı paketin önümüzdeki günlerde Başbakan Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor. Açılım sürecinin ise bu süre içerisinde devam ettiği öğrenildi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yaptığı açıklamadan sonraki ilk çalışmanın ise yarın Ankara'da Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Birimleri Enstitüsü'nde “Çözüm Grubu Çalıştayı” adı altında yapılacağı öğrenildi. Kritik toplantıya 30 civarında sivil toplum örgütü temsilcisi, akademisyen, gazeteci, siyasetçi ve kamu görevlisi davet edildi. Davet edilenler, konuyla ilgili olarak bugüne kadar yazı yazan, çalışma yapan ve çaba gösteren kişiler arasından seçildi.


Kürtçe bilen memur alınıyor


İçişleri Bakanı Atalay'ın bahsettiği kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalar içinde kısa vadeli çalışmalar olarak idari düzenlemeler yeralıyor. Bu idari düzenlemeler için bazı yasa çalışmaları da yapılacak. Bunlar arasında geçtiğimiz günlerde hayata geçirilen cezaevlerinde bulunanların anadilde konuşma hakkının etkinleştirilmesi, devlet dairelerinde Kürtçe bilen vatandaşların da istihdam edilmesi gibi çalışmalar yeralıyor. Uzun vadeli çalışmaların başında ise, terör örgütünü yuvalandığı K.Irak'taki kampların temizlenmesi ve dağıtılması geliyor. Yaklaşık 5 bin kişinin bulunduğu Mahmur Kampı'nın dağıtılmasıyla ilgili çalışmaların bu yılın sonunda Türkiye-Irak ve ABD arasında oluşturulan üçlü mekanizma tarafından başlatılması planlanıyor.

yenişafak



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,022 µs