tabutlu mesaj! | " /> tabutlu mesaj! | "/>

En Sıcak Konular

Barzani'den tabutlu mesaj!

31 Temmuz 2009 08:19 tsi
Barzani'den tabutlu mesaj! Sabah gazetesi iki gündür Mesut Barzani röportajının duyurusunu yapıyor. Bağdat’ın baskısı altında kalan Barzani büyük bir ihtimalle Türkiye ile dostluğundan ve gelecek günlerden bahsedecektir. Burası açık… Ama o tabutlu fotoğraf ne söylüyor?

İyibilgi.com’un 9 Kasım 2007 tarihli “İkinci ‘yavru vatan’: Kuzey Irak”  başlıklı haberinden bu yana neredeyse iki yıl geçti. Açıkçası ondan sonra yaşanan tüm gelişmeler iyibilgi’nin uzak görüşlülüğünü kanıtladı. En başından beri söylediğimiz gibi Kuzey Irak bölgesel yönetimi ABD’nin Irak’taki başarısızlığının ardından çekilme kararı alması ve bunu uygulamaya başlamasıyla, Bağdat’taki Maliki hükümetinin merkezi hükümet çalışmalarını yoğunlaştırması ve kimi zaman silah zoruyla gücü Bağdat’ta toplamaya başlamasıyla Kuzey Irak bölgesel yönetimi kendisine –o günkü deyimimizle- “garantör” olacak ülke olarak Türkiye’yi seçmek zorunda kaldı.

Konuşmak için seçimi bekledi

Bu kestirme bir söylem olabilir. Ancak geçtiğimiz haftalarda yayınlanan Uluslararası Kriz Grubu’nun “Kürtler Türkiye’ye bağlanmak istiyor” iddiasıyla başlayan tartışmaların da kanıtladığı gibi Kuzey Irak ve Türkiye siyasi birlikteliği değil, ama çoktan, ekonomik bütünleşmeyi konuşmaya başlamışa benziyor. Buna siz bir de geçtiğimiz cumartesi günü Kuzey Irak’ta önemli bir muhalefetin varlığını gözler nüne seren ve böylece Barzani yönetimini daha da zor durumda bırakan seçimleri ekleyin. Ve elbette bir de Türkiye’nin kendi içindeki Kürt sorununun çözümü için atmaya hazırlandığı dev adımları…

Barzani ne söyleyecek?

İşte bu şartlar altında Mesut Barzani uzun süren sessizliğini bozarak Sabah’tan Nur Batur’a bir röportaj vermiş. Gazete iki gündür haklı olarak bu röportajın anonsunu yapıyor. Zira bu son dönemde Hasan Cemal’in Kandil’de Karayılan’la yaptığı röportaj gibi tartışma çıkaracağa benziyor. Cumartesi yapılan seçimlerin sonuçlarını, Kürt sorunu ile ilgili Türkiye içindeki gelişmeleri, Irak’ın iç dinamiklerini, bölgesel ve küresel gelişmeleri bir arada düşünürsek Barzani’nin bu röportajında neler söyleyebileceğini kestirebiliriz. Öncelikle Barzani Türkiye’ye karşı yumuşak bir dil kullanacak. Elbette geçmişten kalan bazı serzenişleri olacak ancak bunlar can acıtmayacak, yani şu anda temelleri güçlü bir şekilde atılan, geleceğin kapsamlı işbirliğine zarar vermeyecek. Barzani, Türkiye’nin Kürt sorununun çözümünde ve PKK’nın silahsızlandırılmasında her türlü desteği vereceğini söyleyecek, ancak PKK’ya silah doğrultmayacağını yineleyecek. Ayrıca Barzani Türkiye ile ekonomik ilişkileri övecek, belki de Maliki’yi Türkiye’ye şikayet edecek. Bunların hepsi tahmin. Gerçekçi tahminler olup olmadığını röportaj yayınlandığında göreceğiz. 

Fotoğrafa dikkat!

Ancak bizim dikkat çekmek istediğimiz bu değil. Dikkat çekmek istediğimiz şey röportajın anonsuna koyulan fotoğraf. Fotoğrafta Nur Batur ve Barzani yan yana poz veriyor. Burası işin rutin kısmı. Yani sıradan bir detay. Sıradan olmayan önünde poz verdikleri tablo. Tablo sanki bir yerlere bir şeyler söylüyor.

Bir fotoğraftan bu kadar anlam çıkar mı demeyin. Zira fotoğraf haberin yarısıdır. Fotoğraf haberin gerçekliğini kanıtlar. Ayrıca kimi zaman konuşan kişinin, kimi zaman gazetecinin, kimi zaman da editörün mesajını iletir. Barzani’nin fotoğrafın nerede çekileceğini Nur Batur’un kararına bıraktığını sanmayız. O halde o fotoğraf anlam yüklü demektir.






O tabutun anlamı ne?

 

Türkiye’nin, stratejik çıkarları ve tarihi sorumluluğu gereği Kuzey Irak’la yakınlaşması gerektiğini en başından beri savunduğumuz için bu tabloyu rahatlıkla irdeleyebiliriz. İkilinin önünde durduğu tablonun ön planında Kuzey Irak bölgesel yönetimi –ya da kendi deyimleriyle- Kürdistan bayrağına sarılı bir tabut bulunuyor. Bir peşmerge o tabutun üzerine kapanmış, tabutu ve bayrağı öpüyor. Elinde üç adet gül var. Bu güller cenaze için olsa gerek. Arka planda ise belki de Kuzey Irak’taki Kürt ailesini simgelemesi açısından üç siluet seçiliyor. Bu siluetlerden birisi eli silahlı bir kişiyi, diğeri bir çocuğu, diğeri ise bir kadını anlatıyor. Uzaktan tabuta eğilen peşmergeyi izliyorlar. Sanki peşmerge bir silah arkadaşını, onlar da bir kahramanı uğurluyor.

Şimdi Türkiye için verilen bir röportajda bu tablonun yer almasını nasıl açıklamalı? Açıklama için üç seçenek bulunuyor: 1. bu poz amaçsızca bu tablonun önünde verildi. Hiçbir mesajı yok. 2. Barzani bu tabloyla Türkiye’ye “özgürlük hayallerimizi tabuta koyduk, geleceğe bakalım” mesajı gönderiyor. 3. Barzani bu tabloyla “röportajda ne söylersem söyleyeyim biz özgürlük için çok acı çektik, umudumuz hiçbir zaman sönmeyecek” mesajı veriyor. Sonuçlar birbirine zıt görünebilir. Ancak bu tablo bu anlamların hepsini karşılıyor. Seçeneklerden hangisini terci edeceğiniz sizin yaklaşımınıza kalıyor.



Bu haber 1,527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,378 µs