En Sıcak Konular

Balık çiftlikleri 'hiza'ya geliyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Balık çiftlikleri 'hiza'ya geliyor! Çevre ve Orman Bakanlığı, balık çiftliklerine çekidüzen getirdi. Buna göre çiftlikler en az 30 metre derinliği olan yerlere ve kıyıdan en az 1100 metre uzağa kurulacak

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, kıyıları kirlettikleri için eleştirilen balık çiftliklerine çekidüzen getirecek tebliği yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, hassas koylarda balık çiftliği kurulamayacak, mevcut balık çiftlikleri de taşınacak.
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın balık çiftlikleriyle ilgili çevre risklerini gidermek için hazırladığı tebliğe göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca belirlenen veya belirlenecek olan doğal ve arkeolojik sit alanlarında balık çiftliği kurulmasına izin verilmeyecek. Çiftlikler, derinliği 30 metre olan, kıyıdan yaklaşık 1100 metre uzaklıkta, akıntı hızı 0.1 m/sn olan koylarda kurulabilecek.
Mevcut balık çiftlikleri, bu ölçütlere göre durumlarını üniversitelerin veya TÜBİTAK'ın konuyla ilgili uzman birimlerine 1 Mayıs 2007'ye kadar tespit ettirerek Bakanlığa bildirecek.
Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "Sahile bağlı çiftlikler bu şekilde yoluna devam edemez. Çünkü denizin yüzeyinde ve dibinde kirlenme meydana getiriyorlar" dedi. Pepe, balık çiftliği sahiplerinin "yeni yavruların büyümesi için süre talep ettiklerini" belirterek, çiftliklerin en geç 1.5 yıl içinde taşınacağını da söyledi.

62 balık türünün 41'i yok olmak üzere


Doğa Derneği, Türkiye'de yaşayan 62 balık türünden 41'inin yok olmak üzere olduğunu açıkladı. Derneğin, Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Füsun Erkakan ve Niğde Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ahmet Karataş'ın desteğiyle yaptığı araştırmaya göre, göl ve akarsularda yaşayan balık türlerinin 18'i göller bölgesinin bir noktasında toplanıyor. En az 11 tür ise önlem alınmadığı takdirde birkaç yıl içinde tümüyle yok olacak.
Sulak alan kaybının balık türleri üzerindeki etkisinin araştırıldığı çalışma, bir zamanlar Beyşehir Gölü'nde yaşayan gökçe balığının (Alburnus akili), göle etobur sudak (tatlısu levreği) balığının salınmasıyla yok olduğunu da ortaya koydu.
Doğa Derneği Önemli Doğa Alanları Sorumlusu Murat Bozdoğan, akarsu ve göllerdeki dengeyi bozan yabancı balıkların salınmasından kimlerin sorumlu olduğunun bilinmediğini belirterek, "Ancak göl ve akarsuları insan kullanımına açanların ihmali büyük" dedi.

Milliyet



Bu haber 418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,795 µs