En Sıcak Konular

Yavru carettalar sıcağa dayanamadı

30 Temmuz 2009 18:30 tsi
Mersin'de yumurtadan çıkan 32 caretta caretta yavrusu, sahilde ölü bulundu. Yavru kaplumbağaların aşırı sıcaklardan denize ulaşamadan öldükleri belirtildi.

Nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğundan koruma altına alınan caretta carettaların üreme bölgelerinden biri olan Mersin'de, yavru carettalar yumurtadan çıkmaya başladı. Merkez Mezitli ilçesi Davultepe Mahallesi deniz sahili de yumurtadan çıkan yavru carettalarla dolup taştı. Bunların büyük bir bölümü gecenin karanlığında denize ulaşmayı başarırken, bir çoğu da yolunu kaybedince aşırı sıcaklar nedeniyle öldü.

Aynı sahilde dün, yolunu kaybeden 32 yavru caretta ölü bulundu. Yavruların, gündüzleri yaklaşık 40 dereceye ulaşan sıcaklara yakalandıkları için öldükleri belirtildi. Ölmek üzere olan 80 yavru carettanın da yetkililer ve çevreciler tarafından sahilde bulunarak denizle buluşturulduğu bildirildi.

Mersin İl Çevre ve Orman Müdür Yardımcısı Zübeyir Güvel, vatandaşların ihbarı ile olaydan haberdar olduklarını belirterek, "Ekiplerimizi derhal olay yerine gönderdik. Sıcaktan etkilenen ve ölmek üzere olan 80 yavru carettayı kovalar içinde denizle buluşturduk. Ancak bir başka yuva üzerinde çok sayıda ölü yavru kaplumbağa bulduk. Bunlar zamansız yumurtadan çıkan ve yolunu şaşıran caretta yavruları. Yavruların denize sağlıklı bir şekilde ulaşması için çalışmalarımız burada devam edecek" dedi.

Bu arada sahilde toplanan gönüllü çevreciler de yavru carettaların denize ulaşması için çalışırken, bunlardan biri olan Furkan Miras, küresel ısınmanın deniz kaplumbağalarını da etkilediğini belirterek, "Aşırı sıcaklar olmasaydı şimdi bu canlıları denize giderken izleyecektik. Sahilde ölmeden bulabildiklerimizi kurtararak denize bıraktık" diye konuştu.



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,026 µs