Arap-Kürt gerilimi | " /> Arap-Kürt gerilimi | "/>

En Sıcak Konular

En büyük sorun Arap-Kürt gerilimi

30 Temmuz 2009 18:07 tsi
En büyük sorun Arap-Kürt gerilimi ABD, Irak'ta Araplar ile Kürtler arasında son dönemde tırmanan gerilimin ülkeyi yeniden kaosa sürüklemesinden endişe ediyor. Irakziyareti kapsamında Başbakan Maliki ve kuzeydeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile görüşen ABD Savun-ma Bakanı Gate

Irak'tan askerlerini çekmeye başlayan ABD, çekilme süreci ve sonrasında ülke güvenliğine en büyük tehdit olarak Arap-Kürt gerilimini görüyor. Geçtiğimiz hafta bölgesel seçimleri geride bırakan Kuzey Irak'taki gerilimin, üç sene önce Irak'ı iç savaşın eşiğine getiren Sünni-Şii çatışmasının yerini aldığı belirtiliyor.

ABD'nin bu konudaki endişeleri ülkedeki üst düzey güvenlik yetkilileri tarafından açıkça dile getiriliyor. Irak'taki ABD birliklerinin komutanı General Ray Odierno, önceki gün gazetecilere yaptığı açıklamada, Kuzey Irak'taki gerilimi istikrarsızlığın arkasındaki en büyük faktör olarak tanımladı. Birçok grubun bu gerilimi istismar etmek istediğini ifade eden Odierno, "Bunun kızışmaması için çok dikkatli takip ediyoruz. Şimdiye kadar Amerikalı arabulucular bu tür bozucu hareketlere yol vermedi." dedi. Kürtlerin petrol yataklarının kontrolü konusunda Bağdat ile yaşadıkları anlaşmazlık ve Kuzey Irak'taki özellikle Kerkük şehri gibi tartışmalı bölgelerin fay hattında sıkışıp kaldıkları kaydediliyor. Çoğunluğu Araplardan oluşan Irak ordusu ile Kürt peşmergelerin Kerkük ve Musul'da sık sık karşı karşıya geldiği, gerginliğin silahlı çatışmalara dönüşebileceği belirtiliyor.

Irak'taki tüm askerlerini 2012 yılına kadar çekip Afganistan'a yoğunlaşmayı planlayan ABD ise Arap-Kürt ihtilafının çekilme sürecini baltalamasından korkuyor. Irak'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren ABD Savunma Bakanı Robert Gates, tüm taraflarla görüştü. Önceki gün Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile görüşen Gates, dün de Kuzey Irak'a geçerek Erbil'de bölgesel Kürt yönetimin lideri Mesud Barzani ile bir araya geldi. Gates, taraflara Irak'ta elde edilen kazanımların, siyasal ayrılıklar sebebiyle kaybedilmemesi gerektiğini hem Barzani'ye hem de Maliki'ye anlattı. Görüşmelere ilişkin bilgi veren Pentagon sözcüsü Geoff Morrell, "ABD güçlerinin ayrılmasına kadar geçecek olan sürenin, bu sorunların bazılarının çözümlenmesi için bir avantaj olarak kullanılması gerektiği konusunda kendilerini uyardık." dedi. Sorunların çözümü için ABD'nin arabuluculuğunu da teklif ettiklerini ifade etti.

1991'de Saddam Hüseyin'e karşı ayaklanarak özerklik kazanan Irak Kürtleri, Baas rejimi 2003'te devrilene kadar ABD ve İngilizler tarafından korunmuştu. Kuzey Irak liderleri Bağdat'a bağlı olduklarını deklare ediyor.

İRAN'LI ÖRGÜTÜN KAMPINDA ÇATIŞMA

Ancak bunun, özellikle Kürt azınlığı barındıran Suriye, İran ve Türkiye ile olan ilişkilerine zarar gelmesini istememelerinden kaynaklandığı ifade ediliyor. Önceki gün İranlı rejim muhalifi Halkın Mücahitleri Örgütünün (HMÖ) başkent Bağdat'ın kuzeyindeki Eşref kampına operasyon düzenleyen Irak güçlerinin, kampın kontrolünü tam olarak sağlayamadığı bildirildi. Irak polisi, HMÖ üyeleriyle güvenlik güçleri arasında dün yeniden çatışmaların çıktığını açıkladı. Çatışmaların Irak güvenlik güçlerinin kampta karakol kurduğu ve Irak bayrağını göndere çektiği sırada başladığı kaydedilirken, olaylarda 7 kişinin öldüğü 385 kişinin de yaralandığı ifade edildi.



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,602 µs