En Sıcak Konular

ERKE patentini bekliyor

0 0 0000 00:00 tsi
Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Yusuf Balcı, ERKE Erke Araştırmaları ve Mühendislik A.Ş'nin patent için TPE'ye müracaatı olduğunu belirterek, patentin muhteviyatıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmasının doğru olmadığını, ilana çıkana kadar bilgi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) Perşembe Toplantılarına konuk olan Balcı, günümüzde standart üretimin değil fark yaratmanın önemli olduğunu ifade ederek, fark olan yerde fikri mülkiyetin geldiğini söyledi.
Balcı, Türkiye'de birçok şeyin kazayla öğrenildiğini belirterek, “Bize (aman yandım) diye geliyorlar. Biz işi kazayla öğrenenlerle çok karşılaşıyoruz. Çok büyük firmalarda da karşılaşıyoruz. Akıllı insan ise bazı şeyleri olmadan görür, hesap eder” dedi.

Türkiye'nin, dünyada en fazla marka müracaatında bulunan ülkeler arasında yer aldığını savunan Balcı, şunları kaydetti:
“Dünya alanında bilinen, o ülkenin ilk 3-5 markası haline gelen Türk markaları var. Çin tarafından taklit edilenler bile var. İyi marka çok taklit edilir. Çok taklit edilen marka sulanır. Tescil, taklidi önler. İyi bir marka ile çok şey yapılabilir. İyi bir marka kötü yönetilirse, maalesef gelir de sağlamayabilir. Çevremizde iyi yönetilmeyen markalar var.”

“TESCİL ÇOK UZUN BİR İŞ”

Yusuf Balcı, ERKE Erke Araştırmaları ve Mühendislik A.Ş'nin patent başvurusunda bulunup bulunmadığı yönündeki bir soru üzerine, bazı buluş sahiplerinin TPE'ye gelmeden notere gittiğini, ancak noterin iyi bir koruma olmadığını söyledi.

Balcı, şöyle devam etti: “Bazen de bize tereddütle gelir. (Ben buluşumu vereceğim, ama oradan çalınır) der. Bu gibi endişeler var. Halbuki bizde işler saydamdır. Yani bir patent müracaatı hakkında ilana çıkana kadar bilgi veremeyiz. Müracaat sahipleri, bize müracaat ettikleri için bunu teyit etmekte bir mahsur görmüyoruz. Bize müracaatı var. Ama muhteviyatıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmamız mümkün değil. İlana çıkana kadar bilgi veremiyoruz.”

Patentin bir strateji işi olduğunu belirten Balcı, “Markası tescillendi mi?” sorusu üzerine de “Tescil çok uzun bir iş. Başvurduktan sonar 18 ay içerisinde ilan isteyebilir. Bir buluşun bir patent alması 3 yıla varabiliyor. Bu işe bizim üzerimizden gidilmesinin de yanlış bir intibaya dayandığını düşünüyorum. Biz patentle ilgili bilgi verdiğimizde bu buluşun niteliği hakkında bir şey ortaya çıkacak. Bu da çok doğru değil” diye konuştu.

MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat da marka sayısını artırmanın yanında tescil yapılan markanın değerini artırmanın da önemli olduğunu, bir markanın ülkenin bayrağını ve ekonomik gücünü tanımladığını söyledi



Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,804 µs