iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

2 itirazımız var

30 Temmuz 2009 12:12 tsi
2 itirazımız var Hem de şimdi! Tam şimdi? iyibilgi Ankara

‘Kürt açılımı’nın tavan yaptığı, en popüler ve önemli konu haline dönüştüğü bu günlerde, neredeyse sürecin bir parçası olarak algılanan bir toplantı vardı.

Türkiye-ABD ve Irak arasında kurulan “üçlü mekanizma” toplandı. Bu mekanizma teröre karşı mücadelede için yapılandırıldığından, asli görevlerinden biri bu olduğundan sürecin bir parçası olarak algılandı.

Esasen bu mekanizma ve selefleri “sonuç vermiyor” eleştirilerine hep uğramış yapılar. Bugün ise Ankara açısından bu yapı, “kurumsal kimliğini tamamlamış, sağlıklı bir mekanizma” olarak tanımlanıyor.

Ama bu beğeni sanki daha çok “bürokratik” gibi. Yani mekanizmanın “çalışmaya hazır ve uygun” olduğunu işaret ediyor da, sanki çalışmıyor gibi!

İşte Türkiye’nin tam bu zamanlama ve noktada gelen itirazı nasıl algılanmalı diye düşünülmeli. Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun ağzından aktarıyoruz…

"… altını çizerek söylüyorum etkin bir eylem planı çerçevesinde faaliyet içinde bulunmaya hazırız. Artık bu toplantılarda taraflar karşılıklı görüşlerini dile getirmemeli, ki bu da korunmalı ama, onun ötesinde netice alıcı terör tehdidini ortadan kaldırıcı ortak işbirliği çerçevesinin tutulması büyük önem taşımaktadır."

Şimdi bu paragrafın Türkçesi şudur: bu mekanizmada bol laf yapılıyor ama artık terörü bitirecek (ortadan kaldırıcı) işler yapılmalı.  Bir tür şikayet sayılabilir.

Bundan öte ülkede Kürt sorununun önemli bir boyutu olarak çözüm yolları aranan terör probleminin halli konusunda, Irak ve ABD üçlü mekanizma içinde daha yavaş davrandığı mı anlaşılmalı? Ve öyle ise bu ne demek?

İkinci itiraz noktası ise Ermenistan ile ilgili. Burada da Ankara’nın bir itirazı var. Türkiye, Ermenistan-Azerbaycan sorununun çözümünde-ki aynı zamanda Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasında kilit süreç manasına geliyor-uluslararası camianın etkin olmadığını düşünüyor.

Bu ilginç çünkü burada anlaşılması gereken “uluslararası camia”, otomatik olarak Minsk Grubu oluyor. Zira Erivan-Bakü denklemindeki düğümleri çözmekle bu grup görevli.

Zaten hatırlanması gereken bir ipucu daha var. Türkiye ile Azerbaycan arasında soğuk rüzgarların estiği günlerde Dışişleri Bakanı Davutoğlu Bakü’ye gitmiş ve “isim vererek” Rusya’yı eleştirmişti.

Moskova’nın çözüm konusunda daha aktif olması gerektiğini nispeten sert cümlelerle ifade etmişti. İşte bu ikinci itiraz oluyor. Daha yumuşak ama yelpazesi sanki daha geniş.

Salt Rusya değil, ABD ve Fransa da var gibi. Burada da Minsk Grubu’nun veya yanılıyorsak, uluslararası camianın bir yavaşlığı söz konusu olabilir mi? Öyle ise ne demek?

Türkiye'nin yanlış bulduğunu açıkça söylediği, "Sınır açılmazsa Türkiye-Ermenistan maçına gelmem" diyen Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın tavrı bu noktada nasıl okunmalı?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,303 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,299 µs