En Sıcak Konular

Libananco davasında Uzan'a soğukduş

30 Temmuz 2009 11:58 tsi
Uzan Grubu'na ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerine el konulması sebebiyle mahkemelik olan Enerji Bakanlığı ile Güney Kıbrıslı şirket Libananco arasında süren davada yeni bir gelişme yaşandı.

Davayı gören uluslararası mahkeme, Enerji Bakanlığı'nın "ÇEAŞ-Kepez-Libananco şirketlerinin hisse yapısı ve devri" konusundaki itirazını haklı buldu. Zaman'ın Enerji çevrelerinden edindiği bilgilere göre, mahkeme, Libananco şirketinin hisse edinim sürecini ayrıntılı bir şekilde inceleyecek. İnceleme kararı, Türkiye lehine önemli bir gelişme olarak yorumlanıyor. Bakanlık, şirketlerin hisse devrinde yasalara aykırı davranıldığını ve muvazaalı (danışıklı) işlem yapıldığını savunuyor.

Enerji Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) başvurusu üzerine 2003'te Uzan Grubu'na ait ÇEAŞ ve Kepez Elektrik şirketlerine el koymuştu. El koyma üzerine Güney Kıbrıs'ta faaliyet gösterdiğini açıklayan Libananco şirketi, ÇEAŞ ve Kepez'in ortağı olduğunu ve el koymayla zarara uğradığını ileri sürerek Türkiye aleyhine 10 milyar dolarlık dava açtı. Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi'nde açılan dava halen görüşülmeye devam ediyor. Davayla ilgili kamuoyunda Enerji Bakanlığı'nın kazanma ihtimalinin zayıf olduğu yorumları yapılırken, Libananco'nun mahkemeyi kazanması durumunda Türkiye'nin faiziyle birlikte 20 milyar doları bulabilecek tazminat ödemesinin söz konusu olabileceği ileri sürülüyordu. Ancak geçen yıl Yargıtay'ın da onadığı mahkeme kararıyla Uzanlar'ın şirket hisseleriyle ilgili muvazaalı satış yaptığı tespit edilmişti. Libananco davasını görüşen uluslararası mahkeme de bu gelişme üzerine Türk mahkemelerinin kararını istemişti.

Cem Uzan, ÇEAŞ ve Kepez'e el koyma sürecini başlatan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) eski Başkanı Yusuf Günay'a görevinin son günlerinde, ABD'de 300 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı. Edinilen bilgiye göre Uzanlar'ın açtığı tazminat davasıyla ilgili aradan geçen 2 yılık süre içerisinde EPDK ve eski başkanına mahkemeyle ilgili herhangi bir tebligat ulaşmadı. Davanın açıldığı tarihte EPDK başkanı olan Yusuf Günay, el koymanın 2001'de çıkarılan Elektrik Piyasası Kanunu gereği yapıldığını açıklamıştı. EPDK, söz konusu şirketin uyarıları dikkate almadığını belirterek, 5 Haziran 2003'te mevzuata aykırılıkları tespit ederek Enerji Bakanlığı'ndan gereğinin yapılmasını istemişti.

zaman



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,458 µs