En Sıcak Konular

Ergenekon sanığıyla aile dostuymuş

30 Temmuz 2009 11:23 tsi
Ergenekon sanığıyla aile dostuymuş 
HSYK üyesi Ali Suat Ertosun basında kendisi hakkında çıkan haberlerle ilgili bir açıklama yapıyor. İşte Ertosun'un sözleri...

HAYATA DÖNÜŞ OPERASYONU

16.11.1998 tarihinde Cezaevleri Tevkifevleri genel müdürlüğüne atandığımda cezaevlerinin durumu çok kötüydü. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de bu konuda konuşmuştu.

Cezaevleri infazların yapıldığı, tutukluların mahkemeye çıkarılamadığı, mahkemelerin kurulduğu, devletin güvenlik görevlilerinin giremediği ve adeta devlete meydan okuyan yerler haline getirilmişti. Bunun nedeni de koğuş sistemiydi. AB raporları doğrultusunda hazırlanan reform paketi doğrultusunda çok kısa sürede F Tipi cezaevleri açılmış, koğuş sisteminden oda sistemine geçilmiştir.

F Tipi cezaevleri gerçekten çok ucuz maliyetlerle yapılmıştır. 11 F Tipi cezaevinin maliyeti 40 trilyondur. O zamanki ihaleler Dünya Bankasınca örnek gösterilmiştir.

Birkaç marjinal çıkış dışında Türk halkı büyük çoğunlukla F Tipi cezaevlerini benimsemiştir. Cezaevleri reformunun temel amacı insan haklarını egemen kılmaktır.

Cezaevi reformundan sonra örgütlerin idaresinden çıkmıştır. Terörün cezaevi ayağı kurutulmuştur.

Cezaevlerini STK'ların kontrolüne açan kanun çıkarılmıştır. Bugün STK kontrolü bir çok kurumda, okullarda yoktur. Ama cezaevinde bu kontrol sağlanmıştır.

Özellikle belirtmek gerekir ki hayata dönüş operasyonu, cezaevleri sorununun hat safhaya ulaştığı dönemde bakanlar kurulu ve MGK tarafından değerlendirilerek uygulamaya konulmuştur. Devletin kararıdır. İnfaza ara verme yetkisi ilgili cumhuriyet başsavcılıklarına, af yetkisi ise cumhurbaşkanındadır. Adli tıp kurumu'nu da benim genel müdür olarak etkilemem mümkün değildir.

MUSTAFA DUYAR'IN ÖLDÜRÜLMESİ

Mustafa Duyar'ın cezaevinde öldürülmesinden sonra benimle ilgili çıkan iddialar üzerine bizzat kendim hakkında soruşturma istedim. Soruşturmaya gerek olmadığına karar verildi. Tevkif Kurulu müfettişleri gerekli soruşturmayı yaptı. Oraya giren tabancanın ikinci müdür tarafından sokulduğu tespit edildi. Birinci ve ikinci müdür hakkında dava açılmıştır.

Bir diğer iddiada Mustafa Duyar'ın ve onu öldürenlerin nakilinin Afyon'a yapıldığıdır. Bu nakil 1997'de yapılmıştır. Ben 1998 yılında göreve başladım.

CAN DÜNDAR'A YANIT

Sabah gazetesi yazarı Can Dündar 06.01.1999 tarihinde dönemin Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu'na dilekçe vererek Afyon Kapalı Cezaevi'nde bulunan Mustafa Duyar ile söyleşi izni istemiş, kişinin tutuklu olması nedeniyle, yargılamayı etkileyebileceği düşüncesiyle bu talep tarafımdan uygun bulunmamasına rağmen, Bakanlık tarafından Mustafa Duyar'ın rızasının alınması koşuluyla görüşmesine izin verilmiş, durum tutukluya iletilmiş, ancak Mustafa duyarın 08.01.1999 tarihli dilekçesinde görüşme talebini uygun bir miktar para karşılığında kabul etmesi nedeniyle görüşme iptal edilmiş ve durum Can Dündar'a bildirilmiştir. Mustafa Duyar'la görüşme talebinde bulunan Can Dündar'a izin verilmemesinin nedeni Mustafa Duyar'ın para istemesidir.

Aradan 10 yıl geçtikten sonra konu tekrar gündeme gelmiştir. Can Dündar'ın “Duyar konuşacaktı” başlıklı yazısını kaleme alması karşısında açtığım tazminat davasını kazandım. Bunu Can Dündar da bilmekte ama kendisine yöneltilen bir takım sorulara yazıyla yanıt vermiş, ama bu sözlerimi maalesef size tam olarak aktarmamıştır.

GİZLİ ÇEKİLMİŞ FOTOĞRAFLAR

Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde maksatlı yayınlar yapıldığı aşikar olan ve o dönemde mahkemelere intikal ederek, karara bağlanan olaylar üzerinden, söz konusu olaylar çarpıtılarak şahsıma karşı yürütülen kampanyanın asıl hedefinin, Mahkemelerin Bağımsızlığı ve Hakimlik Teminatı ilkesinin gereklerine göre oluşturulan, HSYK'nın yapısını değiştirmek veya zaafa uğratmak olduğu anlaşılmaktadır.

Kurul üyelerinin seçilmeleri, görevleri yetkileri Anayasa'mızda kanunlarla düzenlenmiştir. Korsan olarak nitelendirilebilecek bir anlayış ve davranış varsa, bu korsanlık anayasal teminat altındaki HSYK üyelerinin, görüşlerini ifade etmelerinde değil, bazı basın yayın organlarının organize bir şekilde anayasal kurumları hedef göstererek hakarete varan saldırılarına aranmalıdır. Unutmamalıdır ki yüksek kurul noterlik makamı değildir. Kurul üyeleri değişiklik önerileri ve yeni teklifler getirip ekleme ve çıkarma yapabilirler. Bunu yaparken de nesnel ölçülere dayanarak, yargının kurumsal kimliğini hedef alırlar.

Engin Aydın'la gizlice çekilmiş bir fotoğrafın basına servis edilerek yayınlanması ahlaki değildir. ben 2.5 yıl Engin Aydın'la birlikte Adalet Bakanlığı'nda çalıştım. Kendisiyle ailevi ilişkilerimiz de vardır ve buluştuğumuz yer gizli bir mekan değildir. Biz onunla çok gizli bir yerde buluşabilirdik. Yanımızdaki kişilerde tanınan kişilerde. Bir tanesi hakimdir.

4 arkadaş bir araya gelmişsek ve orada herhangi bir şey konuşulmamışsa, geçmişimiz düşüncelerimiz konuşulmuştur. Onun dışında hakim ve savcıları değiştirme gibi konuşmalar olmamıştır. Genel çerçeve dışına çıkılmamıştır. İnsani ilişkilerin ötesine geçmeyen bu görüşmeye özel anlamlar yüklenmesi iyi niyetle bağdaşmamaktadır.

Bu fotoğrafın kim ve neden çekildiğidir? Bu fotoğraf devlet görevlileri tarafından çekilmişse bu daha vahimdir. Bu konunun araştırılması için şikayetçi olacağım. Bu ülkede bir Yargıtay Danıştay üyesi takip ediliyorsa, izleniyorsa, dinleniyorsa hakikaten bu konu üzerinde durulması gerekir. Tabi soruşturma sonunda kimlerin dinlendiğini bulacağını tahmin ediyorum. Ancak gayri yasal dinlenmişsek bu daha da vahimdir. Biz HSYK olarak bu konu üzerinde bir yıldır devamlı duruyoruz.

TUTUKLU ALBAY CEMAL TEMİZÖZ

Akpınar Kırşehir ve Kayseri adliyelerini ziyaret ettikten sonra 6-7 Mart tarihlerinde, Jandarma Bölge komutanı Ali Aydın'ın misafiri olarak kaldım. Ali Aydın ile hayata dönüş operasyonunda birlikte çalıştık. Cemal Temizöz ile tanışmadım, karşılaşmadım.

Cemal Temizöz'ün 3-10 Mart tarihleri arasında izin kullandığını öğrendim. Bu da hakkımdaki suçlamaların ne kadar dayanıksız olduğunu gördük.

samanyoluhaber



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,545 µs