En Sıcak Konular

Nükleer kaçakçılıkta Türk izi iddiası

0 0 0000 00:00 tsi
New York Times gazetesi, Ukrayna’ya 100 gram uranyum sokan bir Rus vatandaşının yakalandığını yazdı. Gazete, 2003 yılında ortaya çıkarılan benzer bir kaçakçılık olayına da Timur Sadık isimli bir Türkün karıştığını iddia etti.

Lawrance Scott Sheets ve William J. Broad imzalı haberde, geçen Ocak ayında Oleg Khinsagov isimli bir Rus vatandaşının, Tiflis’e gitmek üzere arabasıyla birlikte Gürcistan’a girdiğini ve deri ceketinin cebinde iki plastik poşet içine konulmuş toplam 100 gram uranyum bulunduğu ifade edildi. Haberde, söz konusu miktarın, bir atom bombasında kullanılmaya yardımcı olabileceği belirtildi. Gazete, uranyumun Rusya’dan kaçırıldığını yazdı.

New York Times’a göre Gürcistan İçişleri Bakanı Ivane Merabişvili, bu olayın, son iki buçuk yılda Gürcistan’da gerçekleşen ikinci uranyum kaçakçılığı vakası olduğu söyledi.

Kaçakçılığı yapan Khinsagov, aslında Gürcü bir ajan olan ancak kendisini “ciddi bir örgütten” Müslüman birine nükleer maddeyi teslim edecek aracı olarak tanıtan kişiye 1 milyon dolar karşılığında uranyumu getirdi. Haberde, ilk teslimatın bir örnek olduğu ve Khinsagov’un anlaşma sağlanırsa iki ila üç kilogram arasında daha getirebileceğini söylediği ifade edildi. Gazete, gizli bir davanın ardından Khinsagov’un sekiz buçuk yıl hapis cezası aldığını yazdı.

“İLK KAÇAKÇILIKTA URANYUM BİR TÜRK’E TESLİM EDİLECEKTİ”

Gazete, 26 Haziran 2003 tarihinde de Ermeni vatandaşı Garik Dadayan’ın, Gürcistan-Ermenistan-Azerbaycan sınırında bulunan Sadakhlo köyünde tutuklandığını yazdı. Haberde, Dadayan’ın bir çay kutusu içinde, Sibirya kaynaklı 170 gram uranyumla birlikte yakalandığı ifade edildi.

Haberde, Ermeni kaçakçının, uranyumu Timur Sadık isimli bir Türk’e teslim edeceğini söylediği kaydedildi. Gazete, Dadayan’ın iki buçuk yıl hapis cezası aldığı, kendisini “Müslüman bir adam” olarak nitelendiren Sadık’ın ise Türk gizli servis elemanları tarafından sorgulandığını iddia etti.

Gazete, bu olayın ardından ABD’nin, Gürcistan’da özellikle sınırlarda nükleer güvenliğin sağlanması için milyonlarca dolar harcadığını yazdı. Haberde ancak iki yılın ardından yetkililerin Güney Osetya’da nükleer kaçakçılık yapıldığı ihbarı aldığı kaydedildi.

Haberde, son olaya karışan Khinsagov’un da uranyum teslimatı için dört Gürcü ile konuştuğunu, kaçakçılığa akıcı derecede Türkçe konuşan bir Gürcünün de aracılık ettiği ifade edildi.

Gazete, Gürcü yetkililerin uranyumu Amerikalı yetkililere teslim ettiğini yazdı.

Uranyumun getirildiği iddia edilen Güney Osetya bölgesi Dışişleri Bakanı Murat Dzhoyev ise iddialara güldüğünü belirterek, “umarım dünyada bir kişi bile bu iddiaları ciddiye almaz” dedi.

Hürriyet



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,666 µs