SÖZ SİZİN: Türkiye Hrant Dink'in cenazesinde atılan sloganı konuşuyor: Hepimiz Ermeniyiz... Bugün köşesinde konuyu ele alan Murat Bardakçı "Hepimiz Ermeniyiz" demenin başka bir ırkçılık olduğunu ileri sür" /> SÖZ SİZİN: Türkiye Hrant Dink'in cenazesinde atılan sloganı konuşuyor: Hepimiz Ermeniyiz... Bugün köşesinde konuyu ele alan Murat Bardakçı "Hepimiz Ermeniyiz" demenin başka bir ırkçılık olduğunu ileri sür"/>

En Sıcak Konular

Hepimiz Ermeni miyiz?

0 0 0000 00:00 tsi
Hepimiz Ermeni miyiz? SÖZ SİZİN: Türkiye Hrant Dink'in cenazesinde atılan sloganı konuşuyor: Hepimiz Ermeniyiz... Bugün köşesinde konuyu ele alan Murat Bardakçı "Hepimiz Ermeniyiz" demenin başka bir ırkçılık olduğunu ileri sür

Lütfen haberin "yorum" kısmına yorumlarınızı yazınız... Ancak aşağılayıcı ve-veya hakaret içeren yorumların yayınlanmayacağının, iyibilgi okurlarının zaten bildiği bir nokta olduğunu hatırlatalım... SÖZ SİZİN...

Murat Bardakçı'nın Sabah'taki yazısı:

Diyalog herşeyi kabullenmek değildir

"Her ölüm, ölenin kıyametidir" derler. Hele, kişinin dünya hayatı bir başkası tarafından cebren noktalandıysa, geride kalanların hüznü ve ıstırabı daha da ağır olur.
Böylesine ağır bir hüznü, Hrant Dink'in katledilmesinin ardından hepimiz hissettik. Toprağı bol olsun, dinince dinlensin.
Bu cinayetin ne kadar meş'um olduğunu söylememe gerek yok. Katledilen kendi vatandaşınız bir meslekdaşınız ise, ve daha da önemlisi yazdıkları ve söyledikleri yüzünden can vermişse ve bu cinayet memleketinizin itibarını ayaklar altına alacak mahiyetteyse tetiği çeken ele sadece lânet edersiniz.
Hrant Dink can verdiği andan itibaren Türkiye bunu yaptı, kurbanına sahip çıkarken katile lânet okudu ve bu toprağın bizden farksız sahibi olan evlâdını, kendisinden beklenen bir zarafetle sonsuzluğa uğurladı.
Ama, ya ifrat, ya tefrit şeklindeki milli âdetimiz bu hadisede de üstün geldi ve ifrata kaçtık. Fatih Altaylı, dün kurbanın milliyetini öne çıkartmamızdan ve onun bir insan olduğundan bahis bile etmememizden yakınıyordu, haklıydı. "Hepimiz Ermeniyiz" yahut "Hepimiz Hrantız" tarzındaki ifadelerle etrafımıza ırkçılığın daniskasını empoze ettiğimizi ve bunun "Ben de filâncayım" şeklinde karşılık getireceğini nedense düşünmedik.

Sadece meşru müdafaa
Şimdi, başka bir iş daha yapmak üzereyiz: Hrant Dink cinayetinden sonra sadece diasporaya değil, bütün dünyaya karşı Ermeni meselesinde suçluluk hissederek boynu bükük bir görüntü sergiliyoruz.
Bir devletin, vatandaşının düşünceleri yüzünden katledilmesinin önüne geçememesinin ayıbı tabii ki çok büyüktür. Ama bu ayıbın seneler boyunca artarak devam eden bir ithamlar silsilesinin karşısında ezilme endişesi yaratması ve "Aman yabancılara karşı ayıp olmasın" korkusuyla suçlamaları kabul eder bir hâl alması ise çok yanlıştır!
1915 Türkiyesi'nde ayrıntıları bile hatırlayanı irkiltecek derecede fena olaylar yaşandı ve her iki taraftan da maalesef çok kişi can verdi. Fakat, 1915 olaylarının mimarı kabul edilen Talât Paşa, o senenin 24 Nisan sabahı uyanır uyanmaz "Türkiye'yi şu Ermeniler'den temizleyeyim" diye düşünmedi. Yaşanan herşeyin mutlaka bir sebebi vardı ve tehcir, devletin meşru müdafaa hakkını kullanmasıydı.

Sabah, ölüm haberleri geldi
Türkiye, hadiselerin üzerinden 60 küsur sene geçmesinden sonra bu defa diplomatlarımızı hedef alan bir terör dalgasıyla karşılaştı. Lübnan'da ve İran'da gazetecilik yaptığım 80'li senelerde, mâlum örgütten gelen tehditlere karşı silâhlı muhafız kiralayıp dolaştığım zamanlar yahut bir gece önce beraber olduğum tanıdıklarımın ertesi sabah can vermelerinin haberini aldığım günler, benim için bile daha dün gibi...
Cahide Mıhçıoğlu, Necla Kuneralp ve Neslihan Özmen gibi bu teröre kurban giden hanımların ve çocukların isimleri artık çoktan unutuldu, o yıllarda can veren birçok diplomatımızı şimdi sadece mesai arkadaşları hatırlıyor, acıları ise ailelerinin gönlünde.
Dolayısıyla, "Hepimiz Ermeniyiz" yahut "Hepimiz Hrantız" şeklindeki sloganlar öncelikle bu kurbanların ailelerini rencide eden sözlerdir. Bu sloganların başka gruplarda yaratacağı tahrik ise işin cabasıdır ama asıl hata, "Biz de vaktiyle fena işler yapmıştık canım" düşüncesiyle suçlamalara karşı kabahatli bir çocuk tavrına bürünmemizdir.
Hrant Dink'in cenazesi, 90 seneden buyana devam eden bu kör dövüşünün taraflarının hiç olmazsa biraraya gelmeleri imkânını yarattı.
Ama, unutmayalım: Diyalog, tek taraflı taviz vermek değildir ve Türkiye'ye yakışan, Hrant Dink'in hatırasına sahip çıkmakta gösterdiği asil tavrı diyalogda da göstererek bu yolda can vermiş olanların hatıralarını temiz tutmaktır.



Bu haber 1,081 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,408 µs