En Sıcak Konular

HSYK'nın aldığı 3 karara tepkiler çığ gibi

30 Temmuz 2009 08:18 tsi
HSYK'nın aldığı 3 karara tepkiler çığ gibi 
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) aldığı üç karar, kritik davaları etkileme riski taşıyor. Karara tepkiler çığ gibi...

Ergenekon soruşturmasını yürüten özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'ne örneği bulunmayan bir yetkilendirmeyle Olcay Seçkin getirildi.

Ergenekon savcıları hakkındaki şikâyetleri karara bağlayacak Ankara 4. İdare Mahkemesi'nin başkanının görev yeri değiştirildi. Ergenekon savcılarıyla ilgili şikâyetlerin işleme konulması ve gerekirse soruşturma açılması kararlaştırıldı. Bu kararların uygulanması sürecinde ciddi sıkıntıların yaşanabileceği dile getiriliyor.

Ergenekon savcılarını görevden almak için alternatif liste hazırlayan ancak amaçlarını gerçekleştiremeyen üyelerin teklifiyle alınan kararlar Ergenekon ve KCK soruşturmalarına yönelik hamlenin devamı niteliğinde. Özel yetkiyle getirilen Olcay Seçkin'in atamasına 'eş başsavcı vekilliği' nitelemesi yapılırken, mevcut Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı ile aralarında yetki karmaşası yaşanabileceği belirtiliyor. Seçkin'in Ergenekon soruşturmasına teamüllerin dışında müdahalede bulunmasının kaosa neden olabileceği vurgulanıyor.

Alınan bilgilere göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, CMK 250. maddesi kapsamına giren 33 suçla ilgili başsavcı vekilleri arasında iş bölümü yapacak. Örneğin TCK'nın Anayasa'yı ihlal, darbeye teşebbüs suçlarını düzenleyen 309. ve 314. maddeleri arasındaki kritik suçlar Seçkin ve Çolakkadı arasında paylaştırılacak. Söz konusu bölüştürme Ergenekon soruşturmasının geleceğini de belirleyecek. Ergenekon soruşturmasındaki ana suçlar 309. ve 314. maddedeki Anayasa'yı ihlal suçları.

Özel yetkili başsavcı vekilleri, bizzat soruşturma yürütmüyor. Soruşturma yürüten savcıların iddianame, kovuşturmaya yer yok ve görevsizlik kararlarına 'görüldü' kaşesi atıyor. Görüldü kaşesi vurulmayan iddianameler mahkemeye sunulmuyor. CMK'ya göre, savcılar bütün işlemlerini başsavcılık adına yapıyor. Başsavcı tarafından iş bölümünde görev verilmeyen bir konuda savcı soruşturma yapamıyor. Başsavcı vekilinin 'görüldü' kaşesini noter gibi kullanmadığı, gerektiğinde eksiklikler veya hukuka aykırılıklar bulunduğu gerekçesiyle savcıdan iddianamede düzenleme yapılmasını isteyebileceği ifade ediliyor.

PROF. DR. BAHRİ ÖZTÜRK: Kanunlarda böyle bir makam yok
Hiçbir kanunda 'eş başsavcı vekili' diye bir makam yok. Eş başsavcılık şeklinde yapılan atamanın hukuki yanı yok.

ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI PROF. DR. BURHAN KUZU: Bugüne kadar hiç duymadım
Bugüne kadar eş başsavcı vekili diye bir şey hiç duymadım. Yapılacak uygulamaya bakıp fikir sahibi olacağız.

CEZA HUKUKÇUSU ALİ RIZA DİZDAR: Hukuk literatüründe yok
Hukuk literatüründe eş başsavcı vekili diye bir makam yok. İki başsavcı vekili atanmış oldu. Eşit haklara sahipler.

ESKİ BAŞSAVCI REŞAT PETEK: Sorunu başsavcı çözer
Hukuka uygun hareket edilirse iki vekilin görevli olmasının sorun çıkarmayacağı kanaatindeyim. Başsavcılık makamı sorunu çözecektir.

DEMOKRAT HUKUKÇULAR DERNEĞİ BAŞKANI HALİL DOĞAN: HSYK üyelerini Meclis seçsin
Bu kriz gösterdi ki, HSYK kaldırılmalı. En azından bu tür tıkanmaların yaşanmaması için değişikliğe gidilmeli. Üyelerin seçiminde Meclis etkin rol almalı.

HUKUKÇULAR BİRLİĞİ VAKFI BAŞKANI SİNAN KILIÇKAYA: Ertosun, hukuk için istifa etmeli
Ertosun'un görevinde kalması sağlıklı bir durum değil. Bu hem kendi yargıç tarafsızlığı adına hem de Türk hukuk sistemi adına yararlı olacak.

HUKUK VE YAŞAM DERNEĞİ BAŞKAN YARDIMCISI HAYRETTİN AÇIKGÖZ: Hukuk açısından tehlike
Eş başsavcı diye söylenen atama başlı başına hukuk adına büyük bir tehlike. Hakimler ve savcılar güvenilmez, bu yeni atanan savcı onları denetleyecek gibi bir algı oluştu. Bu süreçte yargının tarafsızlığı, bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü zedelendi. Ertosun'un, HSYK üyesi olarak tarafsız olduğunu düşünmüyorum.

HUKUKÇULAR DERNEĞİ BAŞKANI KAMİL UĞUR YARALI: Yargı reformu kaçınılmaz
Olcay Seçkin'in atanmasına benzer bir uygulama geçmişte mevcut değil. Örneği yok. Görünen o ki, yargı reformunun gündeme alınması artık kaçınılmaz. Ali Suat Ertosun'un ise HSYK ve Yargıtay'daki görevini derhal bırakması lazım. Görevden çekilmezse Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu soruşturma açmalı. 

zaman



Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,185 µs