En Sıcak Konular

Bakan Dinçer yeni teklifler bekliyor

29 Temmuz 2009 19:48 tsi
Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nunda değişiklik öngören teklifle ilgili açık konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu'nunda değişiklik öngören teklifin ''kendileri için en alt düzeyde bir sınırlama olduğunu'' ifade ederek, ''Eğer onun üzerinde daha uygun, daha gelişmiş bir çözüm üretebilirsek kanunda değişiklik öngöreceğiz'' dedi.

Bakan Dinçer, işçi ve işveren konfederasyonlarının temsilcilerinin katılımıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilen Üçlü Danışma Kurulu toplantısından sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Dinçer, toplantıda 2821 ve 2822 sayılı kanunlar üzerinde görüştüklerini belirterek, ''Şu anda Mecliste bulunan kanun teklifi bizim için en alt düzeyde benimsediğimiz bir sınırlama olacak. Eğer onun üzerinde daha uygun, daha gelişmiş bir çözüm üretebilirsek kanunda değişiklik öngöreceğiz. Aksi taktirde mevcut kanunu olduğu gibi kabul ederek Meclisten çıkması için çaba sarf edeceğiz. Temel eğilimimiz bu'' diye konuştu.

İki kanunla ilgili olarak ''ILO tarafından kendilerine yöneltilen eleştiriler olduğunu'' ifade eden Dinçer, ''Daha önceden işçi ve işveren konfederasyonlarımız kanun üzerinde çalışmalar yapmıştı ve bu kanun halen Mecliste beklemekteydi. Önümüzdeki dönemde, özellikle Meclis açıldıktan sonraki süreyi kendimiz için bir fırsat olarak görüyoruz ve bu kanunların çıkarılmasıyla ilgili çalışmalarımızı yoğunlaştırmış bulunuyoruz'' dedi.

Mutabakata vardıkları konuların dışında üzerinde tartışılması gereken hususları yeniden gözden geçirdiklerini anlatan Dinçer, çalışmaların teknik heyetler düzeyinde devam edeceğini ve bir sonraki toplantının 2 Eylülde yapılacağını söyledi.

Bakan Dinçer, bugünkü tartışmalarda genel çerçeveyi ortaya koyduklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

''Genel çerçeveyi ortaya koyarken de metodolojik olarak ILO'nun bu konudaki temel değerlerini ve ilkelerini, AB ülkelerindeki uygulamaları teorik olarak belirledik. Bir çerçeve çizdik. İdeal olarak Türkiye'de ne yapabiliriz? Bakanlığımız bu konuda geniş bir çalışma yaptı ve sunumda bulundu. Sunumdan sonra da sendikalarımızın değerlendirmelerini aldık.''

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dinçer, Meclis gündemindeki düzenlemenin geri çekilmesinin düşünülmediğini ifade ederek, ''Bizim için o kanun asgari düzeyde kabul ettiğimiz bir değer olarak bulunuyor. Onun üzerinde daha güzel, daha uygun bir geliştirme, iyileştirme yapabilirsek onları önergelerle değiştirmeyi düşünüyoruz'' dedi.

Bakan Dinçer, bir gazetecinin, ''iyileştirmeden ne anlaşılması gerektiğini'' sorması üzerine, genel eğilim olarak uluslararası ölçütler çerçevesinde ana ilkelerin ortaya konduğunu ifade ederek, ''Ama ülke şartlarını da göz önüne alan birtakım düzenlemelere de izin veriliyor. Uluslararası ülkeler ve düzenlemeler veya standartlar çok katı ve çok net bir şekilde bir ülkenin ne yapacağını belirleyen kurallar değiller. Dolayısıyla biz uluslararası çerçeveye bağlı kalmak şartıyla kendi ülkemizin gerçeklerini ve sendikalarımızın içinde bulunduğu şartları da göz önünde bulunduracağız'' diye konuştu.

-ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARINA İLİŞKİN DÜZENLEME-

Bakan Dinçer, iş kolu barajıyla ilgili bir soruya, ''Şu anda mevcut teklifte iş kolu barajları kaldırılıyor, iş yeri barajları devam ettiriliyor. Mesela işçi sendikalarımızın talepleri arasında iş yeri barajının düşürülmesi konusu var. Biz de bu konuyu kendi aramızda tartışıyoruz. Yapsak nasıl sonuç doğurabilir? Yahut bu barajları yüzde kaça indirirsek ülkede mevcut şartlar zarar görmeden, sosyal barışı bozmadan etkin bir çalışma yürütebiliriz? Tartışıyoruz'' yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, ''özel istihdam bürolarıyla ilgili yasanın başkanlık seçimi için meclisin toplanması sırasında gündeme gelip gelmeyeceğini'' sorması üzerine, Dinçer, ''Öyle bir ihtimalin varlığını belirtmeliyim. Öyle bir ihtimal nedeniyle bugün sendikalarımızdan çok kısa da olsa bir görüş aldık. Konuyla alakalı herhangi bir karar vermedik'' dedi.

aa



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,423 µs