En Sıcak Konular

Türk akademisyen krizden çıkışın tarihini verdi

29 Temmuz 2009 19:42 tsi
ABD'nin Southern Illinois Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali M. Kutan, ekonomik krizden çıkışın 2-3 yılı bulabileceğini ileri sürdü.

ABD'nin Southern Illinois Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali M. Kutan, ABD hükümetinin, 800 milyar dolar yardım parasını piyasaya aktarmasının bir sene daha alabileceğini belirterek, ''Ekonomik krizden çıkmak ortalama 2 ile 3 seneyi bulur'' dedi.

Prof. Dr. Kutan, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından düzenlenen ''Küresel Kriz Sonrası Nasıl Bir Dünya ve Türkiye'' konulu konferansta, ''Amerikan krizi, Çin büyümesi ve hükümet politikası önerileri'' başlıklı sunumunda, ABD'de banka ve finans sektöründe başlayıp reel sektörü etkileyen ekonomik krizin büyük hızla dünya ülkelerine sıçradığını söyledi.

ABD ile ticaret yapan her ülke gibi, Çin ekonomisinin de krizden önemli ölçüde etkilendiğini ifade eden Prof. Dr. Kutan, ''Çin'in ABD'ye ihracatı azaldı. Dış ticarete dayalı Çin ekonomisinin büyüme hızı, ilk defa yüzde 10'un altına düştü. Çin hükümeti bu nedenle 586 milyar dolarlık bir ekonomik tedbir paketi açıkladı'' diye konuştu.

Krizin bitimine ilişkin en önemli psikolojik unsurun, ABD ekonomisinin tekrar büyüme rayına girmesi olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Kutan, şunları söyledi:

''ABD hükümetinin 800 milyar dolar yardım parasını piyasaya aktarması en azından 1 sene daha alabilir. ABD paketi daha çok alt yatırımı içeren uzun vadeli büyümeye hedef alan tedbirleri içerdiği için krizden çıkmak daha uzun sürebilir, fakat sonra daha istikrarlı ekonomik büyüme kaydedilebilir. Benim görüşüme göre ekonomik krizden çıkmak ortalama 2 ile 3 seneyi bulur. Krizin bitme zamanı, Çin ekonomisindeki gelişmelere de bağlı. Eğer Çin ekonomisinin yavaşlaması nedeniyle, hazine bonolarını alamaz veya daha az alırsa, ABD faiz oranları nispeten yükselebilir ve bu ABD'nin krizden çıkmasını yavaşlatabilir.''

Ekonomik krizin mutlaka atlatılacağına işaret eden Prof. Dr. Kutan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şüphesiz, bu kriz de atlatılacaktır ve ileride sürpriz krizler bizi beklemektedir. Önemle olan, kısa vade yerine, uzun vadeli hesaplar ve yatırımlar yapıp, ilerideki krizlere karşı şimdiden kuvvetli ve hazırlıklı olmaktır. Hükümet liderleri ve işverenler uzun vadeli, ilerisini gören ve krizlerden ders alarak, ve öteki ülkeler ve uluslar arası finansal kuruluşlarla da ortak beraber çalışarak kendi ve öteki ulusların geleceğini olumlu bir şekilde etkileyebilirler.''

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise küresel ekonomik krizin, ucuz ve bol kredi olanaklarının kontrolden çıktığı dönemde yaşananların, yeteri kadar denetlememesinden çıktığını öne sürdü.

Krizin, uluslararası ekonomik sistem ile ulusal ekonomileri derinden etkilediğine işaret eden Yorgancılar, ''Ekonomik kriz, finans ile üretim arasındaki bağın kopmasına sebep olmuştur. Nedenleri ekonomik temelli olsa bile, sonuçlarının ve geleceğe yönelik küresel, ulusal etkilerinin sosyo-ekonomik ve politik eksende uzun yıllar hissedileceği aşikardır'' dedi.

Kriz sonrası Türkiye'nin atacağı adımların büyük önem taşıdığını vurgulayan Yorgancılar, ''Kriz öncesinde ihracatta sağladığımız başarıyı yeniden harekete geçirmek zorundayız. Türk ihracatçısının önünü açacak uygulamalardan olan Güney Amerika pazarı gibi fırsatlar mutlaka değerlendirilmelidir'' diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Recep KÖK ise ''Kriz Sonrası Nasıl Bir Dünya ve Türkiye'nin Konumu'' başlıklı konuşmasında, ekonomik krizin Türkiye ile dünya ülkeleri üzerindeki etkisini değerlendirdi.

aa



Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,895 µs