Dündar'a çevrildi | " /> Dündar'a çevrildi | "/>

En Sıcak Konular

Gözler Dündar'a çevrildi

29 Temmuz 2009 15:16 tsi
Gözler Dündar'a çevrildi Can Dündar'ın ortaya attığı iddiaya dönemin Adalet Bakanı'ndan cevap geldi. Ve şimdi yeni bir soru ortada: Dündar görüşmedi mi, görüştürülmedi mi?

Sabancı Suikastı sanığı Mustafa Duyar’ın öldürüldüğü 1998’de Adalet Bakanlığı yapan Hasan Denizkurdu Taraf’a konuştu: Duyar, MİT’e itiraflarda bulunmuştu. Duyar’ın yakalandıktan sonraki ifadelerini kimsenin bilmediğini belirten Denizkurdu “Bu açıklamalar MİT’in arşivinde. Kendi isteğiyle çok önemli bilgiler vermiş olmalı” dedi.

Denizkurdu, Can Dündar’ın Duyar’la görüşmesinin Ali Suat Ertosun tarafından engellendiği iddiasını da yalanladı: İzni ben verdim ama Dündar görüşmeye gitmedi.

Eski Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu, Suriye’de MİT tarafından teslim alınan Sabancı Suikastı faili Mustafa Duyar ile ilgili sırların MİT’te olduğunu söyledi.

Adı Mustafa Duyar ile Can Dündar’ın gerçekleşemeyen görüşmesiyle ilgili tartışmalarda yeniden gündeme gelen Hasan Denizkurdu 1998-1999 yılları arasında Çiller’in Başbakanlığı döneminde kurulan kısa süreli ‘seçim hükümeti’nde adalet bakanı olarak görev yapmıştı.

Sabancı Suikastı hâlâ sır

Şu anda İzmir’de yaşayan ve teknecilikle ilgilenen Denizkurdu, bakanlığı döneminde cezaevinde öldürülen Sabancı Suikastı faili Mustafa Duyar’ın Suriye’de yakalanmasıyla ilgili bilinmeyenleri Taraf’a anlattı.

Sabancı Suikastı’nın tetikçisi Mustafa Duyar’ın Suriye’de MİT’e teslim olduktan sonra vermiş olduğu ifadeleri kimsenin bilmediğini söyleyen Denizkurdu, “Duyumlarıma göre, Duyar’ın suikastla ilgili önemli açıklamalarda bulunduğunu sanıyorum. Bu açıklamaların sırları da sanırım MİT’in arşivindedir. Çünkü Duyar’ı teslim alan Milli İstihbarat Teşkilatı’dır. Bu nedenle sorguyu da onlar yapmıştır. Önemli bir cinayetin tetikçisi teslim olmaya karar vermişse, o dönemde onu teslim alan birimlere suikastla ilgili önemli açıklamalarda bulunmuş olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu kişi kendi isteğiyle güvenlik birimlerine teslim olmuştur. Ama Duyar’ın, yakalandıktan sonraki ifadelerini hiç kimse bilmiyor” dedi.

Denizkurdu’ya göre Sabancı Suikastı’nın ardındaki gerçekler hâlâ karanlıkta: “Yıllar sonra yeniden gündeme gelen Sabancı Suikastı ve arkasındaki sır perdesi mutlaka aydınlanmalı. Uzun süre kaçak olan tetikçi Duyar’ın bir süre sonra gelip teslim olmasına rağmen, bu sır perdesi hâlâ aydınlanmadı. Duyar, sadece bir tetikçiydi. Onun arkasındaki güçler ortaya çıkarılmadı. Asıl sorulması gereken soru bu olmalı.”

MGK’da eleştirildim

Denizkurdu, adalet bakanı olduğu dönemde gazetecilerin Mustafa Duyar, Şemdin Sakık ve benzer kişilerle cezaevinde görüşmesine izin verdiği için MGK’da eleştirilmiş. Denizkurdu o günleri “Ben yıllardır, şeffaflık ve demokrasi peşinde olan bir hukukçuyum. Bakanken de aynı fikirleri savunduğum için birçok çevreden tepkiler aldım. Hatta MGK’da askerlerin hedefi olmuştum” diye anlatıyor.

Can Dündar, o gün ne oldu da Duyar’la görüşmeye gitmedi, açıklasın

Denizkurdu’ya, ilk olarak Taraf’tan Alper Görmüş’ün gündeme getirdiği, Can Dündar’ın Sabancı Suikastı sanığı Mustafa Duyar ile cezaevinde yapacağı ve Duyar’ın bazı itiraflarda bulunacağı görüşmenin, dönemin Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü, bugünün HSYK üyesi Ali Suat Ertosun tarafından engellendiği iddialarını da sorduk.

İddiaları reddeden Denizkurdu “Bana bağlı olan bir bürokratın benim emrime karşı gelmesi söz konusu değil. Bence Can Dündar, o dönemde ne oldu da Duyar’la görüşmeye gitmedi, bunu açıklamalı” dedi.

Denizkurdu sözlerini şöyle sürdürdü: “Can Dündar’a izni ben verdim. Fakat nedenini hâlâ anlamadığım bir nedenden dolayı o görüşmeye gitmemiş. Yıllar sonra Dündar’ın, ‘Bakan izin verdi, Ertosun görüşmeyi engelledi’ açıklamasıyla ilgili sorun Can Dündar’dadır. Eğer Ali Suat Ertosun’un verdiğim izni görmezlikten geldiğini Dündar bana dönüp söylemiş olsaydı, gereğini yapardım. Fakat Can Dündar bana o konuda hiçbir şey söylemedi.  Neden yıllar sonra ‘Evet beni engelleyen o bürokrattı’ diye açıklama yapma gereğini duydu ki.”

Can Dündar ne yazmıştı

Milliyet yazarı Can Dündar, Sabah’ta yazdığı dönemde kendisine “Bu iş (Sabancı Suikastı) karanlık... Duyar biliyor. Konuşmak istiyor” şeklinde bir bilgi geldiğini, bunun üzerine Duyar’la görüşmek için dönemin Adalet Bakanı Denizkurdu’dan izin aldığını ama tam röportaja gidecekleri gün dönemin Cezaevleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun’un görüşmeyi engellediğini yazmıştı. Bu olaydan bir süre sonra Duyar cezaevinde öldürülmüştü.

Taraf



Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,406 µs