En Sıcak Konular

Bakan: Yanlış anlaşıldım

29 Temmuz 2009 14:34 tsi
Giresun' da dün meydana gelen sel felaketinin ardından bölgede incelemelerde bulunan ve kentin afet bölgesi kapsamına alındığını açıklayan Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, bugün yanlış anlaşıldığını söyledi. Halbuki dün saat 14.14'te Anadolu A

Giresun'da bir 8 gün boyunca devam eden sağanak yağışın kente büyük zarar vermesinin ardından dün bölgeye gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, bir açıklama yaparak Giresun'un afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili kararnameyi imzaladığını söylemişti. Bakan Demir, "Giresun, 7269 sayılı yasaya istinaden afet bölgesi ilan edildi. Tüm alt yapılardaki zarar tespiti yapılıyor. Bunların yenilerinin yapılması konusunda kaynak temin edilecektir" ifadesini kullanmıştı. Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu da, Bakan Demir' in açıklaması üzerine, kararın memnuniyet verici olduğu söyleyerek yaraların sarılmasında kendilerine güç verdiğini belirtmişti.
 
Bakan: Yanlış anlaşıldım
Bakan Demir, dün gece incelemelerde bulunmak için geldiği Rize'de bu sabah AKP İl Başkanlığı binasında Rize milletvekilleri ve ilçe belediye başkanlarıyla yaklaşık 4 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantının ardından basın mensuplarının karşısına çıkan Bakan Demir, şok açıklamada bulunarak Giresun'un afet bölgesi ilan edilmediğini söyledi.
 
Bakan Demir, şöyle konuştu:
"Giresun afet kapsamında değil. Bu farklı bir konudur. Benim ifadem, mevcut oluşan, gelişen afetin genel hayatı etkileyen bir mahiyet arz ettiğine dair 7286 sayılı Afet Kanunu'na ilişkin bakanlık yetkisine verilen, 'Genel hayatı etkileyecek bir afet olmuştur' ilanıdır. Bu basına farklı yansımış. Afet Bölgesi çok farklı bir kavramdır. Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilir. Ortaya getirdiği şartlar çok farklıdır. Bizim aldığımız, 'genel hayatı etkileyen afet olmuştur' kararı hem il özel idare yetkisinde olan kırsal alan, hem de belediye yetkisi alanında olan alt yapı tesislerinin zarar gören kısımlarını projelendirerek yeniden yapılmasını sağlayan bir karardır. Bu karar Giresun ve Ordu Perşembe bölgesinde alındı. Rize'de de inceliyoruz. Bu belli bir kritere göre alınıyor. Bu tespitler neticesinde genel hayatı etkileyecek mahiyette bir afet olduğu tespit edilirse o karar alınır. O kararın alınmasından sonraki işlemleri de Bakanlığımız yürütecektir."
 
Yasa numarasını yanlış hatırladı
Bu arada Bakan Demir, bugünkü açıklamasında kanun sayılarını da karıştırdı. Giresun'un 7286 sayılı kanun çerçevesinde genel hayatı etkileyen afet kapsamına alındığını belirten Demir, konuyla ilgili soru üzerine yanlışlığın farkına vardı ve yasa sayısının 7269 olması gerektiğini söyledi.
 
Giresun Belediye Başkanı da şaşırdı
Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ise Bakan Mustafa Demir'in açıklamaları karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Aksu, "Pazartesi günü yaşadığımız selin ardından Sayın Bakan ilimize geldi, incelemelerde bulundu. Yıkılan yerlerin tamamını gördü ve yaptığı açıklamada, bütün zararların karşılanacağına, ilin afet kapsamına alınacağına dair söz verdi. Bu sözü tüm Türkiye'nin gözü önünde verdi. Bakanımızın bu sözden döneceğini düşünmüyorum. İlimiz afet kapsamına alınmıştır. Bu yönde de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bakanımızın verdiği sözün arkasında duracağına inancımız tamdır" dedi.
 
'Başbakan'ın talimatı'
Aksu, Bakan Demir'in Rize'deki açıklamasını duyduktan sonra AKP Grup Başkanvekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli'yi aradığını da vurgulayarak, "Bunu duyduktan sonra Nurettin Canikli le görüştüm. O da, '.Yok öyle bir şey. Giresun afet kapsamına alınmıştır. Bu Başbakanımızın talimatıdır' dedi" ifadesini kullandı.

Bu haber 693 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,981 µs