En Sıcak Konular

Ergün'den iç tüketime çek iması!

29 Temmuz 2009 13:56 tsi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, iç piyasadaki canlılığı, iç tüketimi artırarak sağlamak istediklerini belirterek, yeni formülü açıkladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, iç piyasadaki canlılığı, iç tüketimi artırarak sağlamak istediklerini belirterek, ''Tüketimi canlandırırken, tüketim tercihlerinde iç üretim odaklı olmak daha doğru bir yaklaşım ve bu süreçten daha hızlı çıkabilmek açısından daha doğru bir tercih'' dedi.

Bakan Ergün, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti.

Ergün, kabulde yaptığı konuşmada, krizden çıkıldığında sanayici ve iş adamlarının tüketici potansiyeliyle ciddi manada desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Uluslararası anlaşmaları ihlal edecek teşebbüslerde bulunmaya kimsenin hakkı olmadığının altını çizen Ergün, ''Ama kendi tüketicimizin taleplerinin hangi istikamette olmasının doğru olduğunu da onlarla paylaşmalıyız. Tüketicimizin de bu süreçte daha titiz davranması, iç piyasayı canlandırırken, iç üretim odaklı bir yaklaşım benimsemesi her zaman daha doğru olacaktır. Bütün ülkeler, bu konuda benzer bir yaklaşımı benimsiyorlar, bizim de böyle bir yaklaşımı benimsememiz bu sürecin çıkışını kolaylaştıran, hızlandıran bir yaklaşım olacaktır'' diye konuştu.

''İHTİYATLI BİR İYİMSERLİK GEREK''

Ergün, içinde bulunulan koşullardan çıkışın hızlı olabilmesinin ihtiyatlı bir iyimserliğin kamuoyunda yerleşmesine bağlı olduğunu belirterek, ihtiyat konusunda aşırıya kaçmanın kötümserliğe doğru giden bir eğilimi gösterdiğini söyledi. İyimserlik konusunda aşırıya kaçmanın da ciddi bir gevşemeyi ortaya çıkartabileceğini ifade eden Ergün, şöyle devam etti:

''Ne bir gevşeme tablosu ile karşılaşalım ne de ihtiyatı aşırı dozda ortaya koyarak toplumda bir kötümserlik havası meydana getirelim. Bunun kimseye faydası olmayacaktır. Mesajlarımızın genel olarak krizden daha hızlı çıkışa katkı sağlayacak nitelikte olması hepimizin yararınadır.

Bu krizin bizim dışımızdan kaynaklanan yönleri üzerinde odaklanıyoruz. Dış piyasalardaki daralmanın bizim sanayicilerimizi, iş adamlarımızı, özellikle de ihracatçıları ciddi manada sıkıntıya soktuğunu biliyoruz. Dış piyasalarda da olumlu gelişmeler var. Son işaretler bunu bize gösteriyor. Bunları da doğru okumak ve doğru değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Ama iç piyasanın da canlı tutulması gerekli. Bu yönde hükümetimizin aldığı tedbirler var, sivil toplum örgütlerinin yaptığı çalışmalar var. İç tüketimi teşvik eden ve bu konuda alınan mesafelerin de olduğunu görüyoruz. Biz dış piyasaları yönlendiremeyiz ama iç piyasamızı canlandırma konusunda daha yakın, daha sıkı bir işbirliği yapabiliriz.''

Bakan Ergün, reel sektörle kamu kesimi arasında her zaman çok yakın bir temas ve diyalog zarureti bulunduğuna işaret ederek, iktisadi gelişmeleri birlikte değerlendirmenin ve birlikte analiz etmenin önemine dikkati çekti.

Türkiye'nin tercihini yaptığını kaydeden Ergün, Türkiye'nin kalkınmasını özel sektör eliyle gerçekleştireceğini ve bunun dönüşü olmayan bir yol olduğunu söyledi. Özel sektörün Türkiye ekonomisindeki yerinin vazgeçilmez olduğuna işaret eden Ergün, şöyle devam etti:

''Türkiye kalkınacaksa özel sektör eliyle kalkınacaktır. Dolayısıyla kamu kesiminin özel sektör için yapacağı şey, düzenleyici ve denetleyici bir rol dışında, onunla rekabet eden bir rol oynamadan iktisadi aktör olarak yerini alacaktır. Bu çerçevede TÜSİAD'la da diğer sivil toplum örgütleriyle de her zaman yakın bir temas halindeyiz. Bugün içinde bulunduğumuz şartlar, temasın, diyaloğun daha da sık yapılması gereğini önümüze koyuyor. Çünkü dünyayı etkileyen global mali krizin Türkiye'ye de etkileri var. Böyle bir etkiden daha hızlı bir şekilde çıkabilmek için işbirliği, görüş birliği bir dayanışmanın zarureti de kaçınılmaz bir gerçek. Böyle bir ortamda özel sektörle, onun temsilcileri ile kamu arasında tam bir yakın diyalog gereği var. Bugünkü görüşme de bu diyaloğun bir parçası.''

TÜSİAD BAŞKANI YALÇINDAĞ

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da, ziyaretlerinde, son ekonomik gelişmelerin ele alınacağını, içinde bulunulan durumun tespitinin yapılacağını ve ileriye dönük dönemin görüş alışverişinde bulunacaklarını söyledi.

Yalçındağ, Bakan Ergün'e, TÜSİAD'ın 3 aylık değerlendirme raporunu takdim ettiklerini de sözlerine ekledi.

Bu arada kabul, yapılan açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti.

aa



Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,213 µs