değişecek mi? | " /> değişecek mi? | "/>

En Sıcak Konular

Dengeler değişecek mi?

29 Temmuz 2009 11:19 tsi
Dengeler değişecek mi? Kuzey Irak’ta seçimleri kazanan KDP/KYB ittifakından KYB’nin başarısız olması 2 parti arasında yönetime ilişkin anlaşmaları tartışmaya açtı. Yeni yönetimin bir Türkmeni “Türkiye Bakanı” olarak görevlendirmesi bekleniyor

Namık Durukan / Milliyet

Kuzey Irak’taki genel seçimin sonuçları, büyük oy beklentisi içinde olan Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ve Celal Talabani’nin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ittifakında çatlak yarattı. “Kürdistani Listesi” adı altında seçimlere giren ve uzun süredir bölgeyi yöneten iki partiden biri olan KYB’nin, özellikle Süleymaniye bölgesinde “Değişim Listesi” (Goran) karşısında hezimete uğraması yönetim organlarının bölüşülmesi konusunda daha önce yapılan anlaşmayı yeniden tartışmaya açtı. Başbakanlığın KYB’ye verilmesi şartıyla ittifak yapan KDP’nin kendisi başarılı olunca başbakanlık yeniden tartışılır hale geldi.

KDP ve KYB’nin ortaklığı (Kürdistan Listesi), resmi olmayan sonuçlara göre, yüzde 61 ile hükümeti kuracak oy oranını elde etti. KDP-KYB’nin dönüşümlü hükümet kurma anlaşmasına göre sıra KYB’de. Hükümeti kurma görevinin Kürdistani Listesi’nin başkanı olan Irak Başbakan Yardımcısı Dr. Berhem İbrahim Salih’e verilmesi bekleniyor. İki dönemdir başbakanlığı KDP’den Neçirvan Barzani yürütüyordu. KDP’nin üst düzey yöneticileri, KYB’nin seçimlerde başarısız olması yüzünden başbakanın yeniden Neçirvan Barzani olması yönünde seslerini yükseltiyor.

Yeni hükümet, güçlü bir muhalefetle karşı karşıya kalacak. Ana muhalefet partisi konumunda olacak Goran Listesi 27, İslami ve Sosyalistler İttifakı 9, Türkmenler kontenjandan 5, Hıristiyanlar ise 6 sandalye ile temsil edilecek. Parlamentoda KDP-KYB ittifakı 62, Goran ve İslami/Sosyalist İttifakı’nın oluşturduğu muhalefet 36 sandalye ile varlık gösterecek. 2 sandalyenin durumu oy sayımı tamamlandığında kesinleşecek.

Bir Türkmen milletvekiline, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunda bakanlık verilmesi bekleniyor.

İlk sınav referandum
Parlamentoda güçlü bir muhalefetin oluşması yeni hükümeti zorlayacak. Çözümü en güç sorun da Kürdistan Bölgesi Anayasası’nın referanduma sunulması. Değişim Listesi, bölge başkanına, anayasada tanınan geniş yetkilerin bölgeyi geçmişte Irak’taki gibi diktatörlüğe götüreceğini savunuyor. Parlamentoda sert anayasa tartışmalarının yaşanması bekleniyor.
Mesud Barzani’nin yeniden Bölge Başkanı seçilmesi ve hükümetin eski hükümet kadrolarından oluşması nedeniyle Türkiye politikasında bir değişiklik beklenmiyor. 

Türkiye’yle barışık
PKK tarafından desteklendiği için bölgedeki seçimlere girmesi engellenen Hiva Listesi açıktan bir partiye destek vermedi, ancak bu parti seçmenlerinin oylarını Değişim’e verdikleri gözlendi. PKK’nın denetimindeki Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi  ile Değişim Listesi lideri Neşirvan Mustafa, geçmişte iyi ilişkiler içindeydi. Şimdi PKK’ya mesafeli durmaya çalışan Mustafa, Türkiye’ye yönelik ne olumlu ne olumsuz bir düşünce dile getirmedi. Mustafa’nın, Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istediği belirtiliyor.



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,602 µs