‘Nida’ çıkmaz? | " /> ‘Nida’ çıkmaz? | "/>

En Sıcak Konular

Neden Erbil’den ‘Nida’ çıkmaz?

29 Temmuz 2009 10:51 tsi
Neden Erbil’den ‘Nida’ çıkmaz? Bu tür soruların yanıtı basittir. Sandıktan istemediğiniz çıkarsa, sokaktan Nidalar gelir! Sandıktan beklediğiniz çıkarsa, o seçim demokratiktir. İyi de Irak’ın Kuzeyi’nde kimin istediği sandıktan çıktı? İstenen(i) veremezse yedeği var mı?

Peşin söyleyelim, yanlış anlama olmasın. Başlıktaki sorunun nedeni, “Kuzey Irak’ta da Nidalar olsun” manasına değil. İran seçimlerin ertesinde yaşananların aynısı şu an Kuzey Irak’ta yaşanıyor. “Neden Batı’nın sesi çıkmıyor” manasınadır.

Irak’ın kuzeyinde gerçekleşen seçimlerin “net” sonuçları henüz belli değil. Aslında “brüt” sonuçları da belli değil. Çünkü o sonuçlar da Barzani’nin bürosundan ilan ediliyor.

Anlaşıldığı kadarı ile, bölgede artık tiranlara dönüşen Barzani ve Talabani’den biri eskisi kadar oyunda olmayacak. Öteki ise “oyunu doğru oynamak” zorunda.

Çünkü bölgede 3’üncü ve hatta 4’üncü güçler “oyuna alınmış” bulunuyor. Ama bugün için biraz seçimlerin teknik sonuçlarına bakalım.

Muhalefet sandıkta hile yapıldığına ilişkin itirazlarını artırmış durumda. Özellikle sandıktan güçlenerek çıkan muhalefetteki Goran partisi başkanı Noşirvan Mustafa, "Dohuk ve Erbil’de sonucu değiştirmek için birçok hile yapıldı. Bu hileli sonuçları durdurun" çağrısı yaptı.

Çağrının muhatabı ise Barzani! İşin dramatik tarafı da bu zaten. Eğer bir hile yapıldıysa, yapan başka kim olabilir ki? Yani, şöyle söyleyebiliriz, tıpkı İran örneğinde olduğu gibi muhalefet, iktidarkilerden sandık oyunları ile ilgili yardım veya düzeltme istemiyor.

Aslında, “bunu siz yaptınız” diyor ve bir tür “hala sayımı süren sandıkları”da mundar etmeyin baskısı yaratıyor.

Elbette bu baskı, olağanüstü dönemden geçen ülkenin olağanüstü dönemden geçen bir bölgesine yüzlerce akın eden “gözlemci”den gelmeliydi. Onların neyi gözlemlediği meçhul.

İran’ın gözlemci kabul etmemesini demokrasiye ağır saldırı sayan çağdaş ülkeler için, buradaki gözlemcilerin görevi ne acaba? Diyelim ki Barzani ve Talabani dünyanın en namuslu insanları!

Tarihin en ciddi kaoslarını yaşayan Kuzey Irak’ta, Allah için, bir tek seçmenin oyuna halel gelmedi mi yani? Öyle ise eski Başkan Bush’un heykelini dikmemiz gerekir.

Doğrusu bir seri ülkeden akıncılar halinde bölgeye akan gözlemcilerin “resmi raporları”nı merak etmeliyiz. Tabii aylar aylar sonra!

Süleymaniye ve Dohuk’un problem olduğu belli ama bu oyların bir de Bağdat’ta sayılmasını “tüy dikmek” olarak görmek gerekiyor.

Kaldı ki, resmi açıklamanın ne zaman yapılacağı belli olmadığ ıgibi, "gayriresmi sonuçlar" da Mesud Barzani’nin ofisinden yapılıyor.

“Başkanlık kabinesi şefi Fuad Hüseyin’in, Goran’ın hiçbir eyalette kazanamadığını ilan etmesinin ardından ‘hile’ söylentilerinin tüm bölgeye yayılması üzerine, şiddet olayları yaşanmaya başladı.

KDP-KYB koalisyonu yetkilileri için ise, hile yok ve "Seçimler son derece şeffaf bir biçimde gerçekleştirilmiş" durumda. Muhakkak! Kargalar da güler buna.

Şeffaflık cümlenin kendi içinden sakat zaten. “KDP-KYB koalisyonu” açıklaması ile şeffaflık varsa da bozulur.

www.iyibilgi.com



Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,955 µs